Stockholms Sopgubbar utanför Reno Norden.
Close
Strejken är över, efter att majoriteten av Reno Nordens miljöarbetare sagt upp sig. Men fortfarande samlas sopgubbar utanför företagets grindar för att protestera.
Close
SOPKONFLIKTEN I STOCKHOLM

Sopkriget fortsätter

Sophämtning. Strejken är avblåst, men för Stockholms sopgubbar är striden långt ifrån över. I höst väntar en ny process i Arbetsdomstolen. Varje morgon står ett gäng miljöarbetare utanför Reno Norden, i en protest mot företaget och förarna som tagit över sopbilarna.

Sopgubbar utanför AD
Strejken är över, efter att majoriteten av Reno Nordens miljöarbetare sagt upp sig. Men fortfarande samlas sopgubbar utanför företagets grindar för att protestera.

Tisdag morgon den 22 augusti. Klockan har passerat halvsex och sopbil efter sopbil rullar ut från Reno Nordens uppställningsplats i Älvsjö. Flera förare viker ner blicken när de passerar grindarna. De flesta är inhyrda, efter sopgubbarnas massavhopp i somras.

Peder Murell är en av renhållarna som står med en protestbanderoll. I gruppen finns killar som jobbat på Reno Norden. Andra, som Peder, kommer från Liselotte Lööf – den andra av stadens två stora avfallsentreprenörer.

Om en dryg månad åker Liselotte Lööf ut. De anställda är uppsagda sedan länge. Peder Murell säger:

– Vi har slagits mot lönesänkningar i 20 år nu. Varje gång staden upphandlar blir vi uppsagda och får söka om jobben hos den nya entreprenören. Varje gång är det våra villkor som ska försämras, så att anbuden kan pressas.

– Nästan alla gubbar på Reno Norden har slutat. Den 1 oktober är vi borta också. Då har Stockholms förlorat 150 rutinerade sopgubbar. Det kommer att bli kaos. Det är trist att staden och politikerna inte fattar hur det är att köra sopor i Stockholm.

Både Murell och många andra renhållare ger samma beskrivning: Ingen kör hushållsavfall för att det roligt. Man jobbar snabbt och effektivt för det funnits morötter. Betinget. Att man går hem när man är klar. Och ett ackord som gjort att mycket arbete också inneburit en bra lön.

Lönenivån väckte debatt

Under sommaren skapade sopgubbarnas vilda strejk rubriker i flera veckor. Lönen – nivån – blev en het debattfråga. Är det rimligt att personer som kör avfall tjänar 10 000 mer än ett vårdbiträde?

I Stockholm har miljöarbetarna haft samma lönesystem i decennier. Det är en form av ackord där antalet hämtställen, kärl eller säckar, steg, trappor direkt påverkar lönen. Mer arbete innebär mer betalt.

På samma sätt får entreprenörerna betalt av Stockholms stad. Ju fler abonnenter och hämtställen desto mer ersättning. Sopgubbarna har kort sagt sett till att få en del av kakan.

När Stockholms stad drog i gång den senaste upphandlingen hamnade lönerna och sopgubbarnas arbetstider på nytt i fokus. Vinnarna – miljöföretagen Reno Norden och Suez – deklarerade båda att lönerna skulle sänkas. I Reno Norden, som blir stadens största entreprenör, skulle sopgubbarna dessutom få mer arbete.

Under våren samlades sopgubbarna till möten. Strategier diskuterades, precis som vid alla andra upphandlingar de senaste 20 åren. Miljöarbetarna har byggt upp en unik sammanhållning och styrka.

En del av styrkan har varit en speciell kunskap. Det handlar om nycklarna. Om enorma nyckelknippor som kan väga flera kilo. I praktiken är det ofta bara sopgubbarna som vet vilken nyckel som passar till vilket soprum. Något fungerande märkningssystem har inte funnits.

Stockholms stad har länge försökt tvinga sopgubbarna att lämna ifrån sig kunskapen, som blivit ett förhandlingsvapen.

Nyckelinventering

På försommaren tog Reno Norden ett drastiskt steg. Man skickade ut särskilda kontrollanter som skulle åka med i sopbilarna och notera vilken nyckel som passade till vilket soprum.

Det blev droppen. Reno Nordens sopgubbar la ner arbetet i protest. Exakt vad som hände sedan är parterna inte överens om. Miljöarbetarna anser att de blev avskedade på grått papper. Arbetsledarna tog ifrån dem nycklarna och gubbarna gick sedan och tömde sina klädskåp.

Möjligen insåg företaget att man agerat förhastat. Det normala vid olovliga stridsåtgärder är att arbetsgivaren först går till Arbetsdomstolen och sedan vidtar åtgärder.

Reno Norden gick snabbt ut med att det var ett missförstånd. Ingen var sparkad. Sopgubbarna hade anställningarna kvar. Om de återupptog arbetet.

Dagarna som följde blev dramatiska. Sopgubbarna på Liselotte Lööf la ner arbetet i sympati. Sopgubbarna på Reno Norden skickade över en lista till företaget med krav som måste uppfyllas – om renhållarna skulle återgå i tjänst.

I överläggningarna backade miljöarbetarna på flera punkter. Man erbjöd sig att gå ner fem procent i lön, men ackordssystemet – som också kallas poänglistan – måste bli kvar. Renhållarna sa också nej till mer jobb, fler hämtställen. Motiveringen var att gubbarna inte klarar högre belastning än i dag.

Förhandlingarna slutade med kollaps och massuppsägning. En majoritet av de anställda på Reno Norden sa upp sig själva i en samlad aktion. Sopgubbarna på Liselotte Lööf återupptog arbetet och jobbar nu tiden ut. Till den 30 september.

– Ingen av oss kommer att söka jobb hos Reno Norden eller på Suez med de villkor de erbjuder. Det är stora driftstörningar redan nu. I oktober blir det kaos, säger en anställd på Liselotte Lööf.

Under hösten väntar efterspelet. Reno Norden stämde ett 50-tal sopgubbar inför Arbetsdomstolen (AD), med krav på minst 5 000 kronor i skadestånd från var och en. Även Transport är stämt som fackförbund.

Olovlig strejk

Den 14 juli avgjordes första ronden i AD. Domstolen slog fast att strejken var olovlig och att miljöarbetarna skulle återuppta arbetet.

Nästa rond genomförs troligen den 2 oktober. Då ska AD ta ställning i skadeståndsfrågan. Fast processen kantas av frågetecken.

  • Skjuts den upp? Transport har genom sin ”advokatbyrå” LO-TCO Rättsskydd begärt anstånd. En dag räcker inte menar den fackliga sidan.
  • Hur länge strejkade sopgubbarna egentligen? Redan den 12 juli sa de flesta upp sig. Om en anställd inte jobbar under sin uppsägningstid, strejkar han eller hon då?
  • Ett 30-tal renhållare sjukskrev sig i samband med strejken. En del har skickat in läkarintyg. Gäller de? Var sjukskrivningarna och massuppsägningen i sig olovliga stridsåtgärder?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Hamnområdet i Karlshamn. Foto: Lilly Hallberg

AD: Hamnarbetarförbundets strejk får fortsätta

Juridik. Hamnarbetarförbundets stridsåtgärder i svenska hamnar är inte olagliga. Det slår Arbetsdomstolen (AD) fast i ett beslut efter prövning.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Arbetsgivarna planerar lockout av flygvärdar

Konflikt. Transports planerade konflikter för kabinpersonal står inte obesvarade. Nu har arbetsgivarna varslat om så kallad spegellockout.

Det handlar kabinkonflikten om

Kabinpersonal. En ledig helg i månaden, det är ett av de avtalskrav Transport går i konflikt för. – Jag har hunnit med att prova att jobba i flera olika yrken och i det här yrket får vi på tok för lite återhämtning, säger Fredrik Bägerfeldt som är ordförande på SAS Connects kabinklubb.

Offentliga upphandlingar

Domstol stoppar nya avtal

Servicetrafik. Med omedelbar verkan stoppade förvaltningsrätten före midsommar Region Kalmar från att teckna nya avtal om färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. Den pågående upphandlingen har kritiserats för att riskera slå ut mindre taxiföretag.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Slamsugning
Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.