Skatteverket vann över chaufförer och företag

Tre företag i transportbranschen döms att betala arbetsgivaravgifter för sina polska chaufförer, som de kallade för egenföretagare. Elva polska chaufförer döms att betala skatt i Sverige. Under förra veckan gick kammarrätten i Göteborg på Skatteverkets linje i fjorton olika fall. – Jättebra att domstolen delar vår syn i det här mångfacetterade problemet när svenska företag har anlitat utländsk arbetskraft, säger Pia Bergman, Skatteverkets rikssamordnare mot grov ekonomisk brottslighet.

Historien om de polska chaufförerna som körde för svenska åkerier har pågått i flera år. Svenska Skatteverket har drivit ett antal ärenden mot både åkerier och chaufförer. Gemensamt för dem är att Skatteverket anser att chaufförerna var anställda – medan företagen hävdar att de var egenföretagare som hade sina respektive firmor i Polen.

I fredags avgjorde kammarrätten i Göteborg tre av fallen:

• Andreassons åkeri ska betala cirka 9 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

• Zimit transportförmedling – ett bemanningsföretag som chaufförerna fördes över till från Andreassons – ska betala drygt 14 miljoner. Summan kan dock bli svår att driva in eftersom Zimit har gått i konkurs.

• Luke transport – som dels bemannat sina bilar med polska chaufförer som hyrdes in direkt och fick ersättning som egenföretagare, dels anlitades via det polska företaget Mona Trans – ska också betala arbetsgivaravgifter och skattetillägg i Sverige.

Tidigare har förvaltningsrätten i Göteborg konstaterat att förarnas ställning gentemot åkeriet varit så osjälvständig att de måste bedömas som anställda.

Och med det följer att arbetsgivaravgifterna ska betalas i Sverige, utom i de fall förarna kunnat visa upp ett så kallat A1-intyg. En handling som visar att de sociala avgifterna ska betalas i något annat land.

Samma linje har alltså den högre instansen kammarrätten. Domstolen avslog också de tre företagens krav att EU-domstolen skulle få säga sitt. Om inte domarna överklagas och Högsta förvaltningsdomstolen i så fall går med på att pröva dem kan Skatteverket kräva in miljonerna.

– Det skulle behövas något sorts register över företag och enskilda som jobbar i Sverige, anser Pia Bergman på Skatteverket. Då kunde vi enklare bedöma om de håller sig till spelreglerna – och det skulle bli mindre lönsamt att konkurrera med oschysta villkor.

Tidigare i förra veckan avkunnade kammarrätten i Göteborg elva domar där polska chaufförer stod mot Skatteverket som hade eftertaxerat dem och krävde skatt för flera år. Chaufförerna hade arbetat för det konkursade åkeriet SR Transport i Mellbystrand. Men på papperet var de anställda i något av flera inblandade danska bemanningsföretag, ett av dem är det omskrivna Staff road.

Kommarrätten gick i dessa fall emot den lägre instansen där chaufförerna vann.

• De elva domarna slår fast att var och en av chaufförerna ska betala skatt i Sverige. Domstolen bygger detta på att förarna har vistats regelbundet i Sverige och att körningarna har utgått och avslutats vid SR Transports terminal. Sammanlagt eftertaxeras de elva personerna med 4,2 miljoner kronor. Till detta kommer skattetillägg och förseningsavgift.

– Vi har fler liknande ärenden i pipelinen, säger Pia Bergman, och vi förväntar oss ett flertal beslut det närmaste halvåret.

Hon berättar också att Skatteverket är i full gång med en mer övergripande utredning.

– Rapporten kommer efter sommaren, säger hon. Då ska vi samla hur vi kan gå vidare med ärenden som dessa, både när det gäller förebyggande arbete och kontroller. Vi ska också föreslå lagändringar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Cabotagefusk blir dyrare

Åkeri. Nyligen friades DHL i hovrätten i en tvist om beställaransvar. Knäckfrågan handlade om hur cabotagetransporter ska definieras. I dag presenterade regeringen flera förslag på lagskärpningar. Bland annat högre böter.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Klimatomställning i centrum

Åkeri. Omställningen från fossila till förnyelsebara bränslen gick som en röd tråd genom Elmia Vägtransportfokus.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Samling på Elmia i dagarna två

Åkeri. Vi har följt digitala Vägtransportfokus på Elmia i Jönköping – branschens viktigaste aktörer har under två dagar bytt erfarenheter och och diskuterat framtid. Transport har medverkat på flera seminarier.

HF driver tvist till Europadomstolen

Arbetsrätt. I våras förlorade Transports konkurrentfack Hamnarbetarförbundet en tvist i Arbetsdomstolen. I domen bekräftas att Transports avtal, som är det först tecknade, är det som alltid har företräde. Nu tar HF frågan vidare till Europadomstolen. Det oroar Transport.

Cabotagefusk blir dyrare

Åkeri. Nyligen friades DHL i hovrätten i en tvist om beställaransvar. Knäckfrågan handlade om hur cabotagetransporter ska definieras. I dag presenterade regeringen flera förslag på lagskärpningar. Bland annat högre böter.

Terminalarbetare död i arbetsplatsolycka

Arbetsolycka. En kvinna i 60-årsåldern omkom på måndagen efter en klämolycka vid Aditro Logistics terminal utanför Borås. "Det är djupt tragiskt. Alla våra tankar går till vår medlems familj", säger Björn Lindgren, regionalt skyddsombud på Transport.

LAS

”Utbildning i nya LAS inte en rättighet”

LAS. Rätt till betald utbildning var den stora gåvan till arbetstagarna när parterna presenterade sitt förslag om förändrat anställningsskydd. Men i regeringens utredares förslag har det bantats ned till en post i statens budget.

Farlig trötthet utbrett problem

Åkeri. Europas yrkesförare kör ofta trötta. En tredjedel av lastbilsförarna har någon gång under det senaste året somnat vid ratten. Det visar en stor studie av den Europeiska Transportfacket, som kopplar ihop tröttheten med dåliga arbetsvillkor.

Transport stämmer Euromaster

Lön. Flera gummiarbetare har inte fått den övertidsersättning de har rätt till, anser facket. Som nu stämmer däckkedjan Euromaster i Arbetsdomstolen.

las

”Totalt missat tryggheten på jobbet”

Arbetsrätt. Bättre omställningsstöd. Till priset av förlorad trygghet på jobbet. Kritiken från flera LO-förbund var stark efter att regeringen lagt fram vad man kallar ”den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid.”

I Gamleby har Nilsbuss hyrt in sig i en gammal fabrikslokal. Bilarna får stå ute. Chaufförerna har fått ett litet fönsterlöst krypin som lunch- och fikarum. Foto: Jan Lindkvist

”Nilsbuss lurar både förarna och länstrafiken”

Färdtjänst. Problemen fortsätter för färdtjänstförarna på Nilsbuss. Företaget tillämpar ett eget flextidssystem som gör att arbetstider och raster ändras godtyckligt. – Vi blir blåsta på massor av timmar varje månad. Vi har också allvarliga brister på fordonen, säger uppretade förare i Gamleby, Västervik och Emmaboda.

Utställning värd en omväg

Arbetare. ”När arbetsdagen är över känner jag mig stolt och trött. När jag vet att jag har orkat göra det jag ska, för det är en bedrift. Sex timmars arbetsdag vore kanon för oss som arbetar på lager.”

Hallå där!

Svante Backfält

… elev vid Nobelgymnasiet i Karlstad och bäst i Sverige på Transportföretagens yrkesprov.

Vägtransportfokus 2021

Klimatomställning i centrum

Åkeri. Omställningen från fossila till förnyelsebara bränslen gick som en röd tråd genom Elmia Vägtransportfokus.

Vägtransportfokus 2021

Sökes: 50 000 lastbilschaufförer

Åkeri. Behovet av yrkesförare är skriande. Hur ska kompetensen säkras och hur ska samarbetet se ut? Det var frågan för dagen när fack, skolelever, politiker, lärare och branschorganisationer möttes på Elmia.

Vägtransportfokus 2021

”Inget regelverk bättre än dess kontrollsystem”

Åkeri. Transports ordförande Tommy Wreeth betonade vikten av skarp och precis kontroll när mobilitetspakets regler införs – annars blir det verkningslöst. Och enigheten var stor i panelen när vägen till sundare konkurrens diskuterades.

Vägtransportfokus 2021

Samling på Elmia i dagarna två

Åkeri. Vi har följt digitala Vägtransportfokus på Elmia i Jönköping – branschens viktigaste aktörer har under två dagar bytt erfarenheter och och diskuterat framtid. Transport har medverkat på flera seminarier.

Fredagskö Svinesund. Foto: Lilly Hallberg

Olagliga transporter lika vanligt som 2015

Åkeri. Henrik Sternbergs nya cabotagestudie visar att olagliga inrikestransporter sannolikt fortsätter i ungefär samma omfattning som tidigare. Om de nya skärpta reglerna i det så kallade mobilitetspaket drivs igenom kommer det inte längre vara lönsamt för lågprisåkerier i öst att köra cabotage i Skandinavien.