Saknas: 3 450 lastbilsförare

Åkeri. Goda tider för den som kör lastbil. Besvärligt för åkerierna som inte hittar förare. En historiskt het arbetsmarknad för chaufförerna, enligt Tya.

Karta med uppgifter om var chaufförerna behövs
Enkäten gjordes från mars till juni i år. 2 000 företag tillfrågades och 56 procent av dem svarade på frågorna. Källa Tya

Tya ska tydas Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, och den kollar varje halvår hur trenden ser ut i åkeribranschen.

– Det kommer att behövas 50 000 nya lastbilschaufförer under tio år, säger Lasse Holm, projektledare på Tya.

I ett kortare perspektiv visar den nya trendindikatorn att åkerierna behöver drygt 3 450 förare det närmaste halvåret, ungefär 7 000 under ett år.

– En historisk nivå, säger Lasse Holm och räknar upp tre orsaker:

  1. Sverige är inne i en högkonjunktur när efterfrågan över lag är hög.
  2. Köpvanorna håller på att ändras och allt mer köps via internet och körs ut till kunden.
  3. Det utbildas inte tillräckligt med lastbilschaufförer.

– Gymnasiet är basen för utbildningen, och där vill vi ha fler skolor som erbjuder transportprogrammet. Men också fler elever där programmet redan finns.

Han håller också fram att en juridisk tvist om Arbetsförmedlingens upphandling av chaufförsutbildningar har stoppat de kurserna i närmare tio månader.

– Åkerierna har det besvärligt att hitta personal, säger Lasse Holm. Samtidigt är det väldigt roligt att så få räknar med att behöva säga upp anställda. Den siffran ligger också på en historisk nivå.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter:
    22 augusti, 2017

    Idag finns det 1271 st arbetslösa chaufförer inskrivna på AF. Varför jobbar inte dom när det enl TYA saknas chaufförer? Klart att det är låg löne jobbare dom är ute efter och inte Svenskar. Eller är det ett utspel av utbildnings maffian så vi skattebetalare skall betala för utbildningar som inte leder till jobb ändå. Eller skall alla gå på lönebidrag. Tankar i en rutten brance

  2. Gert christensen:
    21 augusti, 2017

    Hej Sven-Åke.
    Det stämmer som man säger i olika grupper eftersom ingen svensk chaufför vill jobba för de pengar som åkaren är villig att erbjuda då han ofta är i klorna på speditör som satt i system att utnyttja utländska oseriösa åkerier. Åkerier som i samarbete med speditörerna satt i system att dumpa fraktpriser och därmed löner. Så det stämmer Sven-Åke. Svenska chaufförer finns snart inte mer då det inte går att leva på de dumpade villor som gäller nuförtiden!

  3. Gert christensen:
    21 augusti, 2017

    Intressant att Ba och deras medlemsåkerier gnäller! Varje gång när det vankas avtalsförhandlingar så är åkerichaufförena inte värda någonting i löneökning. Man vill försämra alla villkor, som t.ex årsarbetstid istället för schema på högst en månad. Alltså ska förarna ställa upp precis när det passar åkarna Utan extra ersättning och de tider på året när det finns mindre att köra, ja då vill de att förarna stannar hemma utan lön för man har ju gubbe ars redan jobbat sina timmar tidigare på året. Kanske upp till 60 timmar i veckan som EU reglerna och kör och vilotidsreglerna godkänner. Hur fan kan man förvänta sig att någon vill syssla med detta yrke och bli utbränd för usel lön?? Tänk om BA.

  4. Sven-Åke:
    20 augusti, 2017

    Och samtidigt står det i alla lastbilschaufförernas grupper på facebook och i cabotagegruppen att dom snart är helt utrotade och att det nästan inte finns en enda svensk lastbilschaufför kvar. Snacka om att det är nåt som inte stämmer.

Lästips:

Ovädershiummel över hav.

Facken har en viktig roll i miljö- och klimatarbetet

Klimatpsykologi. Lastbilsförare håller samhället på rull och ser till att vi får mat på bordet, men utsläppen av koldioxid från transporterna spär på klimateffekten. Är chaufförerna miljöbovar då? Och hur är det med flygskam? Kommer flygplatsarbetarna förlora jobben om vi flyger mindre?

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.