Så ska corona hanteras – beredskapen sägs vara god

Arbetsmiljö. Smittade passagerare ska inte släppas i land. Det är besked från Stockholms Hamnar, ett av många bolag och myndigheter som nu tvingas in i jakten på coronaviruset.

I dag, fredag, sammanträder den nationella pandemigruppen för att diskutera samordning, planering och hantering av covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset.

Det är Folkhälsomyndigheten som har det nationella ansvaret för att samordna landets pandemiberedskap.

– Vi vet inte hur situationen med covid-19 kommer att utvecklas men vi måste ha en hög beredskap i hela samhället och det kräver samordning. Det är därför som jag har sammankallat den nationella pandemigruppen till möte, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Om corona ska klassificeras som en pandemi beslutar Världshälsoorganisationen (WHO), utifrån hur sjukdomen utvecklas och sprids.

Stockholm karantänshamn

Runt om i landet har en rad åtgärder redan vidtagits för att stoppa smittan.

Stockholms Hamnar har beredskap att agera om ett kryssningsfartyg med coronasmitta skulle vara på väg in. Personer som varit i särskilt coronadrabbade länder och regioner tillåts inte längre resa med kryssningsfartygen.

Om befälhavaren befarar smitta ombord måste det rapporteras till hamnbolagets bevaknings- och trafikledningscentral, som tar kontakt med smittskyddsläkare.

Det är smittskyddsläkaren som sedan avgör hur situationen ska hanteras. Hela fartyg kan sättas i karantän. Då stoppas samtliga passagerare från att gå i land.

– Stockholms hamn är en karantänshamn som innebär särskilda möjligheter och skyldigheter att ta hand om fartyg med smitta ombord, säger Stefan Scheja, passageraransvarig på Stockholms Hamnar till Nynäshamns Posten.

– Det finns mycket tydliga regelverk och rutiner kring den här typen av händelser och vi står i nära kontakt med samtliga involverade myndigheter i den här frågan.

Oro på Arlanda

Förra veckan besökte socialminister Lena Hallengren (S) Arlanda för att få reda på hur beredskapen ser ut på flygplatsen. Hon träffade då bland annat ledningen för Swedavia, som gick igenom sin plan för hur coronaviruset ska hanteras.

– Jag förstår verkligen att man blir jätteorolig, men vi behöver lita på dem som är experter, sa Lena Hallengren till tidningen Sigtunabygden.

Hon sa också att för dem som jobbar på Arlanda är kunskap kring det nya coronaviruset det viktigaste botemedlet mot oro.

Personal vid Arlanda har tidigare vänt sig till Arbetsmiljöverket bland annat för att få hjälp med skyddsutrustning när matavfall och disk från framför allt kinesiska flygplan ska hanteras.

Chaufförer hälsotestas

Transportarbetaren skrev tidigare i veckan om att den finska stålkoncernen Outokumpu låter hälsotesta chaufförer och besökare som ska in till bolagets anläggningar. Det är väktare som utför de obligatoriska testerna för stålbolaget, som bland annat har fabriker i Torshälla och Avesta.

Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är skeptisk till förfarandet.

– Syftet må vara vällovligt. Men vår uppfattning är att Outokumpu saknar stöd i lagen för att testa på det här sättet. Det är också anmärkningsvärt att testerna bara omfattar besökare, inte Outokumpus egen personal, säger Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig.

Outokumpu inledde testerna i onsdags. Sedan tidigare har stålkoncernen infört reserestriktioner från Kina och Italien.

Ny typ av virus

Det är en ny typ av coronavirus, ”kronvirus”, som orsakar sjukdomen covid-19. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s har 95 315 fall av covid-19 rapporterats fram till den 5 mars.

Hittills har 3 282 personer dött till följd av infektionen. De allra flesta, 3 015, dödsfall har rapporterats från Kina.

Det är fortfarande osäkert vilka grupper som är särskilt utsatta för svår infektion. Rapporter från Kina visar att särskilt äldre med hjärt-kärlsjukdom, diabetes och högt blodtryck är överrepresenterade när det gäller de svåra fallen.

Också när det gäller dödlighet är osäkerheten fortfarande stor. Uppskattningar från WHO säger i dagsläget att den ligger på 1–2 procent hos redan insjuknade.

De allra flesta fall av sjukdomen covid-19 har rapporterats från Kina. För närvarande pågår smittspridning i större omfattning i Iran, Sydkorea och tio regioner i norra Italien.

Personer som besökt de här länderna eller områdena uppmanas om de får symtom att kontakta 1177 Vårdguiden. Symtom på covid-19 är bland annat andningssvårigheter, feber och hosta.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Rastplats

700 krav från Arbetsmiljöverket efter inspektioner

Åkeri. Arbetsmiljöverket har genomfört en stor granskning av åkeribranschen. 400 företag har granskats och tre fjärdedelar av dem behövde komma med åtgärder.

Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?