Ordningsvakten Ulf Karlander föreslår obligatorisk dubbelbemanning när väktare arbetar i publika miljöer, som i köpcentrum och på järnvägsstationer.
Close
Ordningsvakten Ulf Karlander föreslår obligatorisk dubbelbemanning när väktare arbetar i publika miljöer, som i köpcentrum och på järnvägsstationer.
Close
Avtalsrörelsen

Så här tycker medlemmarna

Bevakning. En ordentlig löneökning på upp till 5 000 kronor, bonus till trotjänare i yrket och en extra semestervecka när man fyllt 40 år. Så lyder några förslag på krav i avtalsrörelsen från medlemmar i bevakningsbranschen.

Marie-Louise Stenberg
Foto: Privat

Marie-Louise Stenberg, parkeringsvakt i Göteborg, trivs på jobbet och är nöjd med lönen, men vill ändå se löneökningar.

– Det är aldrig fel. Den borde åtminstone vara bättre på röda dagar, kvällar och helger.

Hon kan inte tänka sig lägre påslag än två procent i den kommande avtalsrörelsen.

– Men gärna fem, sex procent. Allt kostar mer i dag, medan lönen höjs minst av allt.

Ett förslag är klarare regler för arbetskläder och skor. Marie-Louise föreslår att företagen ska ha ett större utbud av klädesplagg. Man ska kunna klä sig efter arbetsuppgifter, väderlek och individuella önskemål. Alla fryser inte lika mycket en kall dag.

– Och arbetsgivaren ska betala ordentliga skor oavsett vad man behöver.

En viktig egenskap i yrket är individens sociala kompetens och förmåga att kunna tackla olika personligheter som man möter på gatorna.

– Jag har blivit kallad idiot och till och med blivit mordhotad. Det kan vara psykiskt påfrestande även om jag vet att det är mina kläder som de riktar sig till, inte mig.

Parkeringsbolagen borde införa veckomöten där man stämmer av med gruppen hur arbetsveckan varit.

– Och de borde finnas en kurator
på arbetsplatsen, som kan ta hand om dessa samtal. Våra chefer är upptagna av annat.

 

Ulf Karlander
Foto: Lena Blomquist

Ulf Karlander, nattarbetande ordningsvakt och hundförare i Norrbotten, ifrågasätter den hårda låsningen till industrins märke.

– Det är lite tröttsamt att alltid behöva följa märket i stället för att slåss för det man gör i sin bransch.

Förutom löneökningar, kanske kring tre procent, förespråkar han en utökning av arbetstidsförkortningen.

– Då får du en slags lönehöjning, men den märks inte på annat sätt än att du jobbar färre timmar.

I förra avtalsrörelsen fick parkeringsvakter ett litet extra påslag med motiveringen att de också har en vidareutbildning, liksom de bättre avlönade väktarna, ordningsvakterna och skyddsvakterna. Nu vill Ulf Karlander fortsatta satsningen på dem och även butikskontrollanter.

Han föreslår obligatorisk dubbelbemanning när väktare arbetar i publika miljöer, som i köpcentrum och på järnvägsstationer.

– Det har blivit tuffare i samhället, men många gånger tummar man på säkerheten i branschen. Därför är det viktigt att få med vissa arbetsmiljöfrågor i avtalsrörelsen.

Han efterlyser också en utökad förkortning av arbetstiden för nattarbetare. Ett pass per månad vill han ta bort.

– Nattarbete sliter hårt på kroppen. Den som ständigt jobbar natt förkortar livet med tio år.

 

Zarih Sundberg
Foto: Privat

Zarih Sundberg, väktare i Östergötland, föreslår extra lönepåslag till dem som arbetat i fem år och därefter höjningar av påslaget ju längre arbetstagaren stannar i branschen.

– Lojalitet ska premieras. En ung frisk tjugoplusare orkar mer än vad jag kanske gör när jag närmar mig 60 år, men inget kan mäta sig med erfarenheten som du fått efter alla år i yrket.

Zarih Sundberg föreslår en stigande bonus som börjar med 500 kronor i månaden. Hon tycker också att grundlönen borde höjas ordentligt.

– Ge 5 000 kronor till alla fast anställda. Vi är utsatta. Vi rör oss i oroliga områden, världen hårdnar och det finns risker när vi går i uniform.

Semester, ledigheter och schemaläggning är andra viktiga frågor. Planering av privatlivet är svårt när det nya kvartalsschemat presenteras fem dagar
i förväg.

– Vi borde ha cykler, så att den enskilde i förväg kan räkna ut hur han eller hon jobbar. Nu kan du inte köpa en semesterresa billigt långt i förväg.

Hon efterlyser också bättre ob-tillägg under både vardagar och helger. Ett annat förslag är övertidsbetalning när en väktare tvingas avbryta sin lunch.

– Jag känner ingen väktare som stänger av kommunikationsradion under rasten.

 

Carina Tysk
Foto: Privat

Carina Tysk, parkeringsvakt i Stockholm, vill ha ett ordentligt lyft av grundlönen.

– En skälig höjning är 2 000 kronor. Lönen är den viktigaste frågan i avtalsrörelsen tillsammans med ob-tilläggen.

Hon beskriver sitt arbete som trivsamt och flexibelt, men konstaterar att hon fått annorlunda scheman sedan privata bolag tog över parkeringsövervakningen från kommunen. Sedan uppgiften lagts ut på entreprenad har stressen ökat.

Schemaläggningen kan ställa till problem när ett nytt kvartalsschema delas ut sent. Hennes schemalagda tid varierar mellan 35 och 50 timmar i veckan. Variationen beror på hur många timmar övervakning som kommunen beställt för den aktuella perioden.

– Arbetstiderna är nog svårt att göra något åt, men vi borde få schemat minst 14 dagar i förväg för att kunna planera vår vardag. I dag är framförhållningen fem dagar.

Hon vill också se krav i avtalsrörelsen på en extra semestervecka till dem som har fyllt 40 år.

– Jobbet har blivit mer slitsamt med färre pauser och vi är ute i ur och skur.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

Håret är alldeles för långt, tycker arbetssökande Bror Hellman. ”Men jag har inte råd att klippa mig förrän nästa månad”, säger han som tvingas spara in på allt.

”Snart tar a-kassan slut”

Privatekonomi. Att söka jobb är en heltidssyssla – med låg ersättning. Det vet Bror Hellman som dras med lån efter behovsanställning och lång sjukskrivning. Tyngst är att tvingas be sina pensionerade föräldrar om pengar.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.