Daniel Wallfors, RSO avd 25
Close
Daniel Wallfors har 400 arbetsplatser inom sitt område.
Close
Granskning

RSO – ett jobb med olika roller

Arbetsmiljöarbete. – Trenden jag ser är att arbetsgivarna slimmar och slimmar. Det gäller alla våra branscher. Följden blir ökad stress, och i förlängningen fler arbetsolyckor. Tvärtemot vad samhället strävar efter.

I tio år har Daniel Wallfors jobbat som regionalt skyddsombud (RSO) på Transports Halmstadsavdelning. Ursprungligen är han lastbilschaufför.

I just den branschen möter han i mångt och mycket samma arbetsmiljöproblem som när han själv satt vid ratten:

– Tyvärr är det fortfarande vanligt med tunga lyft. Ofta utnyttjas inte de hjälpmedel som finns heller.

Daniel Wallfors följer debatten om de regionala skyddsombuden. För egen del beskriver han ett jobb med olika roller.

– Jag är ofta ute hos våra företag. Det kan handla om arbetsplatser där anställda larmat om brister. Men ofta är det arbetsgivaren som hör av sig till mig. Det kan vara fråga om en planerad skyddsrond. Eller ett arbetsskadeärende där arbetsgivaren behöver råd eller hjälp.

På bordet har han en plastmapp. Det är ett sådant ärende. Ett tillbud som kunde ha slutat riktigt illa. En grusbil blev rammad av en lastmaskin. Den uppfällda skopan träffade precis mellan hyttgolvet och motorrummet.

– Arbetsgivaren ringde och undrade oroligt vad han skulle göra. Anmäla förstås, förklarade jag. Vi åkte sedan ut till arbetsplatsen tillsammans och jag hjälpte till med arbetsskadeutredningen.

– På ett annat företag hade Arbetsmiljöverket gjort en inspektion och ställt krav. Företagaren kontaktade mig och bad om hjälp med att bygga upp ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

En stor del av Daniel Wallfors arbete handlar om att försöka skapa en dialog med arbetsgivarna. Det är inte helt enkelt, inom avdelningen revir finns omkring 400 arbetsplatser.

– Målet är att få i gång ett arbetsmiljöarbete. En viktig uppgift är att försöka hitta personer som vill bli lokala skyddsombud.

– Bevakningsbranschen ligger ganska långt framme, tycker jag. Stora åkerier ligger i framkant också. I branscher med många småföretag är det svårare. Där är okunskapen ofta stor om arbetsmiljölagen och arbetsgivarens ansvar.

Stöter du ofta på missuppfattningar om vilken uppgift ett RSO har?

– Ja, hela tiden. Och jag försöker hela tiden förklara att jag företräder alla arbetstagare på arbetsplatsen. Inte bara medlemmarna i facket.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

Fullt ös i förberedelserna kring eventuell taxistrejk

Taxi. Förhandlingarna om ett nytt avtal för landets taxi- och färdtjänstförare har återupptagits. Samtidigt råder fullt ös på Transports lokala avdelningar, som förbereder chaufförerna – ifall strejken bryter ut den 4 september.

Malmö får pris som Årets arbetsplatsbibliotek

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har utnämnts till Årets arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden 2023. Receptet är hopplockade boklådor, som körs ut till olika företag inom Transports branscher.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.