Reno Norden lämnar Stenungsund

I Stenungsund går kommunen och Reno Norden skilda vägar efter ett år med sophämtningsstrul.

– Jag tror att det är positivt att den tidigare entreprenören tar tillbaka sophämtningen, säger Jan Lendin, ombudsman på Transport i Bohuslän. Både för personalen på Renova, som kommer tillbaka, och för dem som bor i kommunen.

För ett år sedan tog Reno Norden över sophämtningen i Stenungsund. Det norska företaget hade vunnit upphandlingen. Men året har kantats av problem.

– Kärlen tömdes inte när de skulle, och redovisningen fungerade inte, säger Göder Bergemo (L), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Han berättar att kommunens tjänstemän har hållit honom stadigt informerad om turerna. Och att ilskna kommuninvånare har hörts av. Kommunen var under en period inne på ett vitesföreläggande – att kräva företaget på 40 miljoner kronor om hämtningen inte fungerade.

Peter Ekholm, vd på Reno Norden i Sverige, bekräftar att företaget och Stenungsunds kommun gemensamt har kommit fram till att avtalet ska avbrytas den 1 februari 2017.

– När vi tog över i början på året visade det sig att kommunens underlag inte höll på flera punkter, säger han.

Peter Ekholm berättar att det matavfall som skulle hämtas var 36 procent mer än avtalat, andra typer av hämtningar var flera hundra procent högre än vad som angavs i förfrågningsunderlaget. Dessutom var sommargästernas hämtningar långt fler än vad kommunen hade angett: cirka 17 000 i stället för de angivna 600.

Och att taggar som sopkärlen skulle var utrustade med saknades eller var felplacerade, det handlar om taggar som gör att sopgubbarna digitalt kan registrera vad de hämtar.

Reno Norden kommer att få betalt för det arbete som har utförts under åtet. Dock drar kommunen, enligt överenskommelsen med bolaget, av 670 000 kronor från slutfakturan.

Tidigare i år kostade en missad förhandling Reno Norden skadestånd till Transport. Företaget hade tagit in underentreprenörer för att klara sophämtningen, men utan att förhandla med facket. Brottet mot förhandlingsordningen kostade 45 000 kronor.

– Vi bommade ett möte, säger Peter Ekholm.

I tre kommuner utanför Göteborg, Partille, Lerum och Härryda, tog Reno Norden över i oktober. Den gamla entreprenören valde att behålla sina anställda så Reno Norden startade med helt ny personal. Även där har tömningarna krånglat, och kommunerna har diskuterat vitesförelägganden.

– Men nu är vi i fas, säger Maria Hansen, renhållningschef i Lerum. Efter mycket hårt arbete från företaget och täta möten med oss har det inte varit några förseningar de senaste tre veckorna.

Under hösten har Reno Nordens aktier fallit rejält på Oslobörsen. Norska medier berättar om ett fall på 50 procent tidigare i denna vecka – efter beskedet att företaget behöver nytt kapital. Lösningen var en nyemission, det vill säga att nya aktier skulle släppas ut på marknaden och ge 350 miljoner norska kronor (ungefär lika mycket i svenska kronor) till kassan.

Claes Hemberg, sparekonom på svenska nischbanken Avanza, förklarar vad som ligger bakom:

– Bolaget har flera tuffa år bakom sig och tvingats låna till verksamheten. Och när det plötsligt måste ta in nya pengar reagerade aktieägare som kände sig lurade. Många sålde då för säkerhets skull och kursen dök.

– Det här kan vara en engångshändelse eller ett tecken på att Reno Norden har större problem än vad man trott, fortsätter han. Det kommer vi att få veta om något år kanske.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Husen i Gamla stan är k-märkta, vilket innebär att man inte får ändra särskilt mycket. För Rabbes och Pierres del innebär det att de får släpa sopsäckar och kärl långa sträckor där sopbilen inte kommer fram. Foto: John Antonsson

Stolta sopgubbar i Gamla stan

Miljöarbetare. Soprum i svårtillgängliga källarvalv, ojämna kullerstenar och trånga gränder. Transportarbetaren följde med Pierre Yudego och Rabbe Collmar när de hämtade sopor en tidig morgon i Stockholms Gamla stan.

Olivera Pobra. Foto: Lilly Hallberg

Det ska inte vara valfritt att följa värdegrunden på arbetsplatsen

Arbetsmiljö. Olivera Pobra är regionalt skyddsombud på Stockholmsavdelningen. Hon kan tänka sig att arbeta med ett verktyg som Respekttrappan. Och tycker att det är självklart att alla ska delta i sådana aktiviteter om de erbjuds på jobbet.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.