Pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla fixar cyklar till vuxna och barn från Ukraina.
Close
Pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla fixar cyklar till vuxna och barn från Ukraina.
Close

Pelle fixar cyklar åt ukrainska flyktingar

Engagerad. En cykel är guld värd för de ukrainska flyktingar som bor långt från affärer och skolor. Det har pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla insett. Han fixar till cyklar, som han får till skänks av vänliga människor, och ger dem till vuxna och barn från Ukraina.

– Det kommer snart en ukrainsk familj från Karlskrona och hämtar de här, säger Pelle Thorstensson, och pekar på tre cyklar i sitt garage.

Veckan innan fick han tolv cyklar. De står på tur att fixas till. Genom att plocka delar från de två trasigaste plockar han ihop till tio välfungerande cyklar som han sedan ger till ukrainska flyktingar i trakten.

– Cyklarna kan ha glapp än här än där. De risigaste blir till reservdelar, förklarar Pelle.

En cykel är välkommen eftersom de boenden de ukrainska flyktingarna är hänvisade till i många fall ligger en bra bit från skolor och mataffärer. Och en vuxen flyktings dagersättning på 71 kronor per dag räcker inte långt.

– Tänk dig själv! De har kommit hit med hela sitt liv i en ryggsäck eller en plastpåse. Dit de kom fanns bara en säng och ett köksbord. Volontärer har skänkt resten de behövde. Vi har ju prylar så det räcker och blir över i det här landet, säger han.

På sätt och vis var det volontärerna i Bromölla som gjorde honom till cykelreparatör. Bromölla hjälper Ukraina, som de kallar sig, samlade in mängder av kläder, leksaker, möbler och husgeråd till flyktingarna under förra våren. Pelles sambo Lisbeth Karlsson var en av tiotalet volontärer som arbetade dagligen med att ta emot sådant som folk skänkte till dem som lämnat sitt krigsdrabbade hemland.

Ett antal cyklar skänktes till insamlingen. Pelle tvekade inte när han ombads att laga cyklarna som därefter delades de ut till tacksamma ukrainare. I höstas fick han ännu en laddning cyklar att göra iordning. En behövde ett nytt bakhjul.

– Då skrev jag på Facebook och frågade om någon hade ett bakhjul. Det tog en timme så hade jag fått tolv cyklar. Jag sökte ett bakhjul och fick tolv cyklar, berättar Pelle och skrattar.

Han gjorde cyklarna körklara och erbjöd dem till ukrainska flyktingar. De får kontakt med varandra via Facebook-gruppen Bromölla hjälper Ukraina.

– Av de tolv blev det tio körbara cyklar. De rök direkt. Sedan har det rullat på.

Pelle Thorstensson i Bromölla fixar cyklar till vuxna och barn från Ukraina.
Killen som fick en mountainbike blev överlycklig berättar Pelle Thorstensson.

Pelle har fått massor med cyklar, gjort dem snygga och färdiga att trampa iväg på. När vi träffas är han nästan uppe i 70 färdiga cyklar som han delat ut till flyktingar från Ukraina. De flesta som fått en cykel bor på Migrationsverkets boenden i nordöstra Skåne och Blekinge.

– I går gav jag en mountainbike till en liten kille, han var väl omkring 6 år. Han och mamman blev överlyckliga. Det är nästan så att man gråter när man åker därifrån.

Slangar och däck får Pelle sedan en tid gratis av en cykelhandlare i Kristianstad. En släkting skänkte 5 000 kronor som ett bidrag till Pelles omkostnader. Men jobbet gör han ideellt och han tar inget betalt för bilkörningen. Det känns fint att kunna göra något som de krigsdrabbade ukrainarna blir glada av, tycker han.

Pelle och sambon Lisbeth har lärt känna flera av ukrainarna. En kvinna, som de träffar emellanåt, är här ensam med två barn. Hon har fått fast jobb på ett hotell.

– Att se glädjen i deras ögon och att kunna få någon att skratta… Det är klart att det här med cyklarna ger mig jättemycket, och så har jag något att göra, säger Pelle.

En pappa i Kristianstad ringde och tackade för cyklarna. Han berättade hur glad sonen blivit för cykeln han fått. Nu är familjen ute och cyklar tillsammans på helgerna. Dagen då sonen fick cykeln var den första dagen som han inte pratade om kriget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kateryna:
    22 mars, 2023

    Vi tackar dig! Du gör den här världen till en bättre!

Lästips:

I år ska Linda Lööw vara med och förhandla om transportavtalet för lager och terminal. Arbetstidsförkortning är den fråga hon brinner mest för. ”Att vara ledig varannan helg är också viktigt att få in i avtalet.”

”Är man föreningsmänniska så är man”

Engagerad. Linda Lööw är ordförande för fackklubben på Postnord TPL:s lager i Jönköping. På fritiden är hon engagerad i dotterns fotbollsklubb och har dessutom varit ledare för barngympa. – Är man föreningsmänniska så är man, säger hon.

Christer Karlsson. Foto: Privat

Christer Karlsson

…engagerad i pensionärsklubben för avdelning 9 och som ska vara entrévärd på Transports kongress i Örebro den 26–30 augusti.

Hryhorij Varunok är chaufför och hjälper till att lasta ur en minivan med förnödenheter från Frankrike. Foto: Tadeusz Rawa

Chaufförerna krigets tysta hjältar

Hjälparbetare. De är de tysta hjältarna i krigets Ukraina. Chaufförer som kör lastbilar, bussar, minivans och personbilar. De ser till att humanitär hjälp kommer fram till krigsdrabbade områden och att flyende människor kan ta sig därifrån. Journalisten Tadeusz Rawa har för Transportarbetaren träffat några av dem.

Månadens klubb
Mathias Bäck och Lena Pettersen tillsammans med Jerry Walthéreson, ordförande i avdelning 17. Klubbens övriga medlemmar Ola Ståhl, Tjallen Bergström och Magnus Vetter var ute och körde när bilden togs.

”Vi vill bara att det ska vara rätt”

Nystartad. Medarbetarna på Sparlunds Buss & Taxi i Vara tröttnade på felaktiga löneutbetalningar. Nu har de bildat en arbetsplatsklubb för att komma till rätta med problemen.

Månadens medlem
”Lastbilsyrket är fantastiskt eftersom jag kan vidareutbilda mig medan jag kör.”

”Jag brinner för att hjälpa kvinnor”

Yogainstruktör. Jobbet som lastbilschaufför till och från Gävle hamn innebär mycket väntan och körningar utan avbrott. Det är perfekt för Elina Munter som använder tiden till att vidareutbilda sig och undervisa i gravidyoga och mammaträning.

Kultur
Forskaren och psykologen Alexander Rozental är dålig på att prokrastinera i jobbet. ”Men att ta körkort har jag skjutit upp”, säger han. Foto: Justina Öster

Skjuter du upp trista saker?

Prokrastinering. Nu måste jag verkligen städa ur förrådet. Jag hittar ju ingenting! Först måste jag bara ut med hunden, tvätta bilen, ringa mamma och köpa mjölk. Men oj, vad sent det blev! Brukar du prokrastinera?

Laura Hartman är chefsekonom på LO. Foto: John Antonsson

”Svensk arbetsmarknad har visat sig oväntat stark”

Ekonomi. Trots skenande inflation och kraftigt höjda räntor ser vi ingen stor ökning av arbetslöshet eller varsel. LO:s chefsekonom Laura Hartmans bedömning är ändå att Sverige är på väg in i en period av ökad arbetslöshet.

Hallå där!

Saied Tagavi

…som är aktiv i Facklig Plattform Iran. Vad handlade ditt förstamajtal om?

Dyrtider
”Jag har tjatat på mina barn att gå med i facket, men de tycker det är för dyrt. Hade jag tjänat mer skulle jag ha betalat deras medlemskap också. Nu är de med i a-kassan i alla fall”, säger Lisen Karlsson. Foto: Justina Öster

Lisen är familjens elpolis

Privatekonomi. Kranbilsföraren och fyrbarnsmamman Lisen Karlsson bor på landet med sin man, 16-åriga dotter och två katter. Efter en räkning på 9 700 kronor bytte hon till timpris på elen. – Helt sjukt! Nu har jag stenkoll på vår el, säger hon.

Månadens klubb
Till vänster: Nu kör vi. Stående Mikael Sandberg, Rasmus Öström och Åke Arén (ordförande), sittande Jonny Eriksson och Ghassan Tomas. Bo Linell, som just valts till sekreterare, saknas på bilden. Till höger: Rasmus Öström på väg till första mötet med klubben, här med sonen Elliot. Foto: Lilly Hallberg

Klubb Connect kör i gång

Connect Bus Norrköping. De har gedigen erfarenhet både av arbete som yrkesförare och inom facket. Nu har färdtjänstchaufförer i Östergötland bildat en arbetsplatsklubb – och det händer inte varje dag.

Månadens medlem
Vinnie, Vide, Mathilda, Lumi, Janne, Wilton och William Selin. ”Tack vare pandemin hittade vi till naturen, där får barnen vara sig själva utan att behöva anpassa sig till en massa saker. Vi grillar korv och de har varandra”, säger Janne. Foto: Justina Öster

”Fantastiskt med en stor familj!”

Storfamilj. Improvisation är en konst för sexbarnspappan och fackligt engagerade sopgubben Jan Selin och hans fru Mathilda. – Vi är vad arbetsgivarna brukar gilla, flexibla, fast noga med rutiner, säger han.

Att starta hästtaxiföretag blev ändå en perfekt kombo av transportutbildning och hästintresse. I november i fjol drog Elina i gång verksamheten.

Hästtaxi – perfekt kombo för hästbitna Elina

Transporter. Elina Braafs pappa står för transporterna i luften. Hon fixar dem på marken. 20 år gammal startade hon ett hästtaxibolag, långt ut på landsbygden i Rånäs, Norrtälje kommun. Nu fraktar Elina hästar till veterinären och långväga norr och söderut.

I boken beskriver Qaisar Mahmood hur han som managementkonsult kunde göra en omvänd klassresa på fem minuter genom att byta om till matbudskläder. Foto: Pernilla Ahlsén

”Ingen såg mig i ögonen”

Mötet. Författaren och managementkonsulten Qaisar Mahmood testade att jobba som matbud på Foodora i tre månader. Nu har han skrivit en bok om upplevelsen.

Hallå där!

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojekt om klimatomställningen. Foto: John Antonsson

Transportarbetarna avgörande för klimatet

8 frågor. Klimatutsläppen ska mer eller mindre upphöra fram till år 2045. I centrum av händelserna står förarna. Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojektet Justit. För att chaufförernas perspektiv ska bidra till klimatomställning som är rättvis för arbetarna.

Månadens medlem
I år ska Linda Lööw vara med och förhandla om transportavtalet för lager och terminal. Arbetstidsförkortning är den fråga hon brinner mest för. ”Att vara ledig varannan helg är också viktigt att få in i avtalet.”

”Är man föreningsmänniska så är man”

Engagerad. Linda Lööw är ordförande för fackklubben på Postnord TPL:s lager i Jönköping. På fritiden är hon engagerad i dotterns fotbollsklubb och har dessutom varit ledare för barngympa. – Är man föreningsmänniska så är man, säger hon.

Hallå där!

Patrik Persson

…studieorganisatör på avdelning 12 Malmö, som arrangerar konfliktskola.

Månadens avdelning
Rose-Marie Eberhardson, Hans Wahlström, Ola Bodin, Niclas Sandström och Fredrik Ohrling utanför vita villan som rymmer Gävleavdelningens kontor. Foto: Lilly Hallberg

Vrede, glädje och malande arbete

Gästrikland/Norduppland. Utanför mötessalen i den ena byggnaden står en svart pickup. För Gävleavdelningen är det centralt att komma ut och möta medlemmar. Och att bli fler.