Jens Nilsson pratar med Reidor Wennström.
Close
Jens Nilsson, till höger, pratar med Reidor Wennström.
Close

Nilsson: Undersökningen visar att det finns stöd för lika löner

EU. Tre fjärdedelar vill att svenska löner ska gälla för dem som jobbar tillfälligt i Sverige. Det visar en opinionsundersökning från Sifo, beställd av Socialdemokraterna i EU-parlamentet.

På väg från Östersund till Bryssel stannar EU-parlamentarikern Jens Nilsson (S) i Stockholm. Lars Karlsson, ombudsman på Transports avdelning 5, ska ta med politikern till ett industriområde för att träffa lastbilschaufförer.

Jens Nilsson sitter i EU-parlamentets transportutskott och jobbar särskilt med frågor som ligger nära Transport. Inte minst de kommande EU-reglerna om cabotage, som handlar om hur många inrikeskörningar ett utländskt lastbilsekipage får göra i Sverige. Just den här dagen har han med sig några siffror han tycker är viktiga i det fortsatta politiska arbetet.

Socialdemokraterna i Europaparlamentet har beställt en Sifo-undersökning med frågan: Tycker du att svenska löner och arbetsvillkor ska gälla även för dem som kommer och arbetar i Sverige en kortare tid, så kallad utsänd (eller utstationerad) arbetskraft?

76 procent av de tillfrågade tycker att utsänd arbetskraft ska ha samma lön som andra. Stödet är störst bland vänsterpartiernas väljare. 86 procent av S-väljarna och 87 procent av Vänsterpartiets väljare tycker det. Något lägre andel av Liberalernas väljare  är för lika lön: 62 procent. För  Sverigedemokraternas väljare är siffran 68 procent.

– Det är bra att ha med sig det i debatten. Vissa säger att det inte finns stöd för det bland folket. Nu vet vi att det är så, bland alla partiers väljare, säger Jens Nilsson.

Lars Karlsson rattar bilen från avdelning 5 i Solna på E4:an förbi Stockholm centrum till Västberga. Ett område som är ett transportnav med jättar som DHL och Bring. Besöket är bestämt med kort varsel och inga möten är bokade. Vid DHL tar det stopp vid grindarna. Bättre lycka är det på Bring. Där får parlamentarikern och ombudsmannen prata med arbetarna  – så länge de inte sinkar jobbet.

De första killarna de pratar med kör lätt lastbil med hemleveranser från Ikea. Egentligen inte den typ av transporter som Nilsson jobbar med i EU. Men han lyssnar på berättelser om stressig arbetsmiljö och tunga lyft. En kille stannar till och berättar att vid nästa stopp är det 750 kilo last som ska upp två trappor utan hiss. En annan frågar Lars Karlsson hur det egentligen är med övertid och helgarbete. Att skickas ut och arbeta en lördag för en kvällsarbetare innebär ju att hela veckans fritid är körd, tycker Bring-arbetaren.

Runt hörnet på terminalen kommer de stora lastbilarna in. Reidor Wennström kör mellan hemkommunen Nässjö och Stockholm. Han pratar lite med Nilsson om kör- och vilotider. Hans arbetsgivare ser till att det går att övernatta bekvämt och säkert. Men han ser så klart andra som får sova vid vägkanten. Något han själv inte vill göra.

– Sover man på vägkanten i mörkret blir det nästan ingen vila alls, säger han.

Transportarbetaren har tidigare berättat om EU:s nya utstationeringsdirektiv som innebär att arbetare som jobbar tillfälligt i Sverige ska ha rätt till samma lön som finns i kollektivavtalen. Exakt var hela lagpaketet landar är inte klart, men det finns en enighet mellan dem som bestämmer i EU att lika lön ska gälla.

Jens Nilsson är rapportör i arbetet med det nya mobilitetspaketet, som behandlar frågor om utrikes transporter och cabotage. Exakt hur den nya skrivelsen landar är fortfarande skrivet i stjärnorna. Viktigast av allt är att efterlevs – konstaterar Nilsson. Och han är hoppfull. Arbetet runt utstationeringsdirektivet visar att det är på väg åt rätt håll.

– Det har börjat mjukna upp nu. Det finns även många liberala och konservativa EU-parlamentariker som inser att vi måste lösa de här frågorna, säger Nilsson.

Transports internationella politiska sekreterare Magnus Falk är också med på arbetsplatsbesöket. Han tycker att alla cabotagekörningar bör ses som inrikestrafik, och att föraren därför ska ses som utstationerad och ha svensk lön. Han får medhåll av parlamentarikern.

– Självklart vill jag att det ska vara så, säger Jens Nilsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Snabbkoll om EU-valet 2024. Illustration: Mattias Käll

Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor

Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Mattias Goldmann vd och grundare 2030-sekretariatet.

I väntan på en plan – så ställer Transportsverige om

Debatt. I januari 2027 ska en utredare föreslå hur svensk klimatpolitik ska utformas. Då är EU:s bindande 2030-mål nära i tid, och bommar vi det måste vi köpa utsläppsrätter eller betala EU-böter; miljarder som vi borde använda i svensk ekonomi. Målet är kumulativt; ökar utsläppen nu måste de minska ännu mer sen.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.