Civil- och upphandlingsminister Ardalan Shekarabi.
Close
Civil- och upphandlingsminister Ardalan Shekarabi.
Close

Ministern hoppas på hårdare nypor

Nästa år kan vi förvänta oss mer ordning och reda i de offentliga upphandlingarna. Åtminstone är det vad ansvarig minister Ardalan Shekarabi tror. Får regeringen som den vill börjar en ny lag med krav på schystare villkor att gälla den 1 januari 2017.

Enligt lagförslaget måste en upphandlande myndighet kräva att leverantören betalar lön, ger semester och reglerar arbetstiden för sina anställda i nivå med kollektivavtalen. Och att onormalt låga anbud ska sållas bort.

Vem avgör vad som är ett onormalt anbud?

– Lagtexten kommer att ge en rättslig definition på det, säger upphandlingsminister Ardalan Shekarabi.

Om ett företag betalar schysta löner och samtidigt har råd att ta tio kronor i timmen för vissa tjänster, vad är problemet med det?

– Ofta går den kalkylen inte ihop. Någonstans fuskar de. Har man kollektivavtal så har man kunskap om vilka kostnader som är förenliga med tjänsten i fråga. Om anbudet är kraftigt under den kostnaden och det inte finns en godtagbar förklaring till det, ja då vet vi ju att det finns brister.

Vem ska kontrollera att den nya lagen följs?

– Konkurrensverket har det generella tillsynsansvaret när det gäller upphandlingsfrågor. Andra anbudsgivare har möjlighet att överpröva till domstol.

– Vi har också ett ansvar att jobba med uppföljning. Upphandlingsmyndigheten, som bildades förra året, ska ge stöd både till leverantörer och till upphandlande myndigheter. Den tar även fram underlag och kriterier och jobbar med att utveckla krav och uppföljningsmetoder.

Saknas något i lagen?

– Möjlighet att ställa krav på övriga villkor, som tjänstepension och försäkringar. Nivåerna för dessa behöver också ligga i linje med svenska kollektivavtal.

Vad hoppas du att lagen ska leda till rent konkret?

– Målet är ju att den ska sätta stopp för social dumpning i offentliga upphandlingar. Ingen leverantör ska vinna på att ge dåliga villkor till sina anställda.

Och vad tror du?

– Jag är övertygad om att vi kommer att nå detta mål. Jag skulle säga att vi märker av effekterna av den nya lagen redan under 2017.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.