Från vänster: ordningsvakt Philip Kretz Lindén, värdetransportör Sofie Nordén, studieorganisatör Patrik Persson, åkerichaufför Peter Roos, tidningsbud Patrik Petersson och tidningsbud Maths Nilsson. Foto: Justina Öster
Close
Från vänster: ordningsvakt Philip Kretz Lindén, värdetransportör Sofie Nordén, studieorganisatör Patrik Persson, åkerichaufför Peter Roos, tidningsbud Patrik Petersson och tidningsbud Maths Nilsson.
Close
Månadens studiekommitté

Mer kunskap ger mer makt

Malmö. – Utan kunskap får vi tysta arbetsplatser. Vet du som anställd inte vad du har för rättigheter och skyldigheter blir du lätt passiv och rädd att åtgärda något. Patrik Persson på Malmöavdelningen slår ett slag för facklig utbildning.

Han är studieorganisatör på avdelning 12 och har denna gråkulna höstdag kallat till möte i studiekommittén. Tidningsbuden Maths Nilsson och Patrik Petersson droppar in i fikarummet på Kosterögatan, häller upp kaffe och brer varsin macka. Värdetransportören Sofie Nordén, lastbilschauffören Peter Roos, liksom ordningsvakten och väktaren Philip Kretz Lindén ansluter.

För studieorganisatören är kommittén ett stöd och bollplank. Saknar medlemmarna någon utbildning? De hjälper också till att sprida information om fackliga studier och anmälningstider bland kollegorna.

Efter den utdragna pandemin är det läge att satsa på utbildning till avdelningens olika fackklubbar. Transport lider på sina håll av en studieskuld, förtydligar Patrik Persson. Han ger fler skäl till varför det kan löna sig att gå fackliga kurser:

– Du lär dig mer om vad du har rätt till, som exempelvis ob-ersättning och permission på 50-årsdagen. Det kan också gälla schemaläggning och ifall chefen kan komma dagen innan med nytt schema. Hur får du då till privatlivet och barnomsorgen?

Missar medlemmar att ta reda på vad som gäller blir det lätt mer av ”vad gör facket egentligen?”, resonerar Patrik.

– Men facket är du och jag. Vi är alla facket, tillsammans!

Studieorganisatören Patrik Persson och tidningsbudet Patrik Petersson förbereder sig inför dagens möte om kommande studier. Foto: Justina Öster
Studieorganisatören Patrik Persson och tidningsbudet Patrik Petersson förbereder sig inför dagens möte om kommande studier. Foto: Justina Öster

Tidningsbudet Maths räknar till 15 år totalt i studiekommittén, i två omgångar. Han förklarar sin vurm för studier:

– Ju mer kunskap vi har desto mer makt får vi.

Tar man ett uppdrag och blir facklig förtroendeman behöver man få en grund att stå på, anser Maths som också är ordförande i tidningsbudssektionen och sitter i styrelsen för avdelningen.

Han pushar för grundkursen Startpunkten, dit även ickemedlemmar är välkomna. Ett sätt att sätta sig in i vad en fackförening kan göra och inte göra, förklarar han. Nästa steg är Avtalspunkten, där medlemmarna lär sig vad deras kollektivavtal säger.

– Vad är rätt och fel lön? Vilka är arbetstiderna? Det gäller att förstå avtalet. Ju mer du kan desto mer kan du påverka. Du kan också ta kontakt med din avdelning för att få stöd och hjälp. Medlemmar med kunskaper är bra att ha, både för kollegorna och facket, säger veteranen Maths Nilsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Henrik Holmgren, ordförande i Malmöavdelningen. Foto: David Ericsson

Malmöavdelningen tog priset

Läslust. Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård i Järna. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Kulturintervju
Ahmed Alneaimi har varit undersköterska sedan 1995. Han jobbar på ett demensboende i Malmö. Nils-Petter Löfstedt / Stavro Filmproduktion

Med kameran riktad mot de som tar hand om oss

Dokumentärfilm. Hur värderas arbetet som går ut på att ta hand om andra människor? Det är den centrala frågan Nils Petter Löfstedt ställer i sin film Det omätbara.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.