Från vänster: ordningsvakt Philip Kretz Lindén, värdetransportör Sofie Nordén, studieorganisatör Patrik Persson, åkerichaufför Peter Roos, tidningsbud Patrik Petersson och tidningsbud Maths Nilsson. Foto: Justina Öster
Close
Från vänster: ordningsvakt Philip Kretz Lindén, värdetransportör Sofie Nordén, studieorganisatör Patrik Persson, åkerichaufför Peter Roos, tidningsbud Patrik Petersson och tidningsbud Maths Nilsson.
Close
Månadens studiekommitté

Mer kunskap ger mer makt

Malmö. – Utan kunskap får vi tysta arbetsplatser. Vet du som anställd inte vad du har för rättigheter och skyldigheter blir du lätt passiv och rädd att åtgärda något. Patrik Persson på Malmöavdelningen slår ett slag för facklig utbildning.

Han är studieorganisatör på avdelning 12 och har denna gråkulna höstdag kallat till möte i studiekommittén. Tidningsbuden Maths Nilsson och Patrik Petersson droppar in i fikarummet på Kosterögatan, häller upp kaffe och brer varsin macka. Värdetransportören Sofie Nordén, lastbilschauffören Peter Roos, liksom ordningsvakten och väktaren Philip Kretz Lindén ansluter.

För studieorganisatören är kommittén ett stöd och bollplank. Saknar medlemmarna någon utbildning? De hjälper också till att sprida information om fackliga studier och anmälningstider bland kollegorna.

Efter den utdragna pandemin är det läge att satsa på utbildning till avdelningens olika fackklubbar. Transport lider på sina håll av en studieskuld, förtydligar Patrik Persson. Han ger fler skäl till varför det kan löna sig att gå fackliga kurser:

– Du lär dig mer om vad du har rätt till, som exempelvis ob-ersättning och permission på 50-årsdagen. Det kan också gälla schemaläggning och ifall chefen kan komma dagen innan med nytt schema. Hur får du då till privatlivet och barnomsorgen?

Missar medlemmar att ta reda på vad som gäller blir det lätt mer av ”vad gör facket egentligen?”, resonerar Patrik.

– Men facket är du och jag. Vi är alla facket, tillsammans!

Studieorganisatören Patrik Persson och tidningsbudet Patrik Petersson förbereder sig inför dagens möte om kommande studier. Foto: Justina Öster
Studieorganisatören Patrik Persson och tidningsbudet Patrik Petersson förbereder sig inför dagens möte om kommande studier. Foto: Justina Öster

Tidningsbudet Maths räknar till 15 år totalt i studiekommittén, i två omgångar. Han förklarar sin vurm för studier:

– Ju mer kunskap vi har desto mer makt får vi.

Tar man ett uppdrag och blir facklig förtroendeman behöver man få en grund att stå på, anser Maths som också är ordförande i tidningsbudssektionen och sitter i styrelsen för avdelningen.

Han pushar för grundkursen Startpunkten, dit även ickemedlemmar är välkomna. Ett sätt att sätta sig in i vad en fackförening kan göra och inte göra, förklarar han. Nästa steg är Avtalspunkten, där medlemmarna lär sig vad deras kollektivavtal säger.

– Vad är rätt och fel lön? Vilka är arbetstiderna? Det gäller att förstå avtalet. Ju mer du kan desto mer kan du påverka. Du kan också ta kontakt med din avdelning för att få stöd och hjälp. Medlemmar med kunskaper är bra att ha, både för kollegorna och facket, säger veteranen Maths Nilsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Henrik Holmgren, ordförande i Malmöavdelningen. Foto: David Ericsson

Malmöavdelningen tog priset

Läslust. Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård i Järna. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Anders Palmqvist (Foto: Kristina Sjöberg) och Bert Johansson (Foto: Justina Öster), regionala skyddsombud i Transports Malmöavdelning.

Tack för ingenting, Arbetsmiljöverket!

Insändare. Nu slutar snart generaldirektören för Arbetsmiljöverket, Erna Zelmin, sitt uppdrag och antalet arbetsplatsolyckor ser i år ut att nå nya rekordnivåer. Vilket fokus har man då på Arbetsmiljöverket? Jo, att man ska ut och inspektera företag där de anställda har många digitala möten, för de kan bli trötta i hjärnan av alla möten och även drabbas av teknikstrulångest. Detta ska göras i ett EU-projekt. Herregud!

ArbetsLIV
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.