Henrik Holmgren, ordförande i Malmöavdelningen. Foto: David Ericsson
Close
Henrik Holmgren, ordförande i Malmöavdelningen, tog emot priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023. Foto: David Ericsson
Close
Kultur

Malmöavdelningen tog priset

Läslust. Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård i Järna. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

– Det betyder mycket, sa Henrik Holmgren. Just nu har vi fem arbetsplatsbibliotek. Men vi hoppas kunna expandera till tio bibliotek. De är också ett sätt att få ut facklig information och att öka känslan av gemenskap mellan medlemmarna!

Boken på arbetsplatsen är ett årligt seminarium för landets arbetsplatsbibliotek. Det startades i början av 2000-talet av ABF och flera fackförbund, däribland Transport.

Tanken är att man ska samtala och utveckla arbetsplatsbiblioteken. Därmed vill man öka läsandet bland arbetare, vilka enligt flera undersökningar inte läser så mycket.

En del bra idéer har kläckts genom åren. Som Transports och Hotell och restaurangfackets vägkrogsbibliotek. Succén var total då man öppnade fjorton ljudboksbibliotek på långtradarfik runt om i landet. Mest administrerade av avdelningarna och Transports kulturansvariga, i dag Maria Lefoy.

Lastbilschaufförer och andra vägfarande lyssnade på böcker dagar och nätter igenom. Resten av samhället engagerade sig också. De större tidningarna lämnade sina recensions – cd:ar till vägkrogsbiblioteken. Radio, tv och tidningar åkte lastbil som aldrig förr och intervjuade läslyssnande chaufförer

Men också inom andra förbund och yrken har boksatsningarna gett resultat. Många bibliotek har blivit ett slags samlingspunkter för samtal, kultur och facklig verksamhet.

Årets Boken på arbetsplatsen hölls i det natursköna Bommersvik invid huset där Tage Erlander bodde sina sista år.

Först ut att prata bland de inbjudna författarna var Torbjörn Lundgren som talade om dyslexi och den mänskliga kommunikationens historia. Han nämnde att mellan 5 och 8 procent av befolkningen beräknas vara dyslektiker.

Bland fångar på anstalterna är det betydligt fler. Upp till 80 procent, men då räknas alla former av skrivsvårigheter in.

Före detta kocken Henrik Johansson talade om sitt författarskap och om jobben i restaurang- och bagerimiljö. Han höll också en fin ”krogshow” på kvällen tillsammans med sångerskan Stina Künstlicher.

Dagen därpå läste poeten Jenny Wrangborg dikter och talade om sitt yrkesliv, bland annat som kallskänka, och om kampen för rimliga arbetsvillkor.

Seminariets sista dag avslutades med diskussioner om vad som kan göras för att öka bokläsandet och att starta fler bibliotek.

Nästa år är det ett nytt Boken på arbetsplatsen och då är förhoppningen att ännu fler både förbund och medlemmar sluter upp!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.