Close
Skyddsvakt på säkerhetsmässan Skydd.
Close
Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Ideella organisationen SAR Sweden, med uppgift att bistå Polisen, visar utryckningsfordon.

Totalförsvar, räddningsarbete, personskydd, varselklädsel, brandförsvar och it-säkerhet – utbudet är brett, säkerhetsmässan Skydd har fortsatt att växa.

Skyddsutrustning visad på Skydd-mässan.

I år stod ett hundratal punkter på programmet och över 200 utställare som visade både beprövade och nya lösningar för ökad trygghet och säkerhet – och lösningar som fortfarande är på utvecklingsstadiet, inte minst när det gäller automation.

Skydd äger rum vartannat år och nu i höst var det 22–24 oktober, på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Att antalet utställare ökat med tio procent i jämförelse med 2022 visar att den svenska säkerhetsmarknaden är het och att Skydd är ett viktigt event för branschens aktörer, sa Monika Johannesen Widholm, projektledare för Skydd.

Att säkerhetsläget förvärrats, med ökade hot från omvärlden, jämfört med för två år sedan märktes också på mässan. Flera av panelsamtalen handlade om totalförsvar och behovet av organisering vid höjd beredskap.

Iscensättningen ”Akilles 2024” handlade om Sveriges beredskap vid samhällsviktiga händelser.

Under en dag fick deltagarna följa planering kring en fiktiv kris, indelad i fyra faser: samhällsstörningar, flyktingströmmar, försörjningskedjor och totalförsvaret.

Här lyftes vad som händer om Sverige blir attackerat, vilka aktörer som blir inblandade och hur totalförsvaret agerar i ett skarpt läge.

Bevakningsbranschens yrkes – och arbetsmiljönämnd (Bya) arrangerade panelsamtalet ”Att säkerställa behovet av ordning och säkerhet vid höjd beredskap”.

Transports Magnus Thelander, till vänster, i panelsamtal om höjd beredskap.

Transports centrala ombudsman Magnus Thelander deltog i samtalet, som bland annat handlade om prioriteringar av personalresurser och förberedelser inför höjd beredskap.

Deltog gjorde också Mikael Högberg, säkerhetschef Avarn Security, Martin Bjurhem, vd Bya, Per Engström, sektionschef nationell samordning Polisen och Thomas Fransson, säkerhetschef på Göteborgs hamn.

På frågan om civilplikt behövs räckte samtliga upp handen.

Bevakningsrobot på mässan.

På frågan hur Transports medlemmar inom bevakning ställer sig till den omställning höjd beredskap kan innebära svarade Magnus Thelander att han upplever att frågan för de flesta relativt okontroversiell: Några få är skeptiska till att bära vapen, men för dem kommer det knappast bli ett problem att hitta andra arbetsuppgifter.

– Det heter ju totalförsvar av en anledning. Sedan är det ju en massa andra saker, praktiska saker, som det finns frågor kring. Som var i landet man ska bli placerad eller hur det ska gå att ordna hemma, vem som ska ta hand om anhöriga i behov – små barn eller åldriga föräldrar. Eller frågeställningen, vem tar hand om min hund eller katt om jag blir borta en vecka?

Flera i panelen underströk också vikten av att agera nu, förbereda sig och inte vänta på att omvärldsläget blir ännu allvarligare.

Det gäller bland annat förberedelser för förstärkning med personal och utbildning.

Ny ordningsvaktslag snart ett år

Många typer av varselutrustning visades på mässan.

Hur har det gått sedan den nya ordningsvaktslagen, med ökade befogenheter, infördes i början av året? Och vad kan vi vänta oss för förändringar framöver?

Det var ämnet för ett annat panelsamtal, där bland andra Eva Fredrikson, nationell stabchef på Polisens operativa enhet, deltog.

Eva Fredriksson talade bland annat om hur it-stödet Nova fungerat för ordningsvakter; möjligheten att med mobilen identifiera sig mot polisens ordningsregister.

– Möjlighet att identifiera sig och visa var man är på plats har i några fall till och med räddat liv, sa Fredriksson.

Hon tog också upp ett fall där bevakningspersonal snabbt kunnat få kontakt med en ung flicka, som försvunnit hemifrån och mådde mycket dåligt psykiskt – tack vare platsidentifikationen kunde en bevakningsanställd söka upp och tala med henne.

Bästa kollegorna korade

Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji vid prisutdelning på Skydd 2024. Foto: Lilly Hallberg

En av de verkligt uppskattade inslagen på Skydd-mässan är Bya:s utnämning av Årets säkerhetspersonal.

Eftersom mässan arrangeras vartannat åt blir det alltså två personer som utses. Grupper som arbetar tillsammans är också möjligt att nominera. Och både kollegor, organisationer och företag har möjlighet att nominera till tävlingen.

I år blev det två vinnare som båda jobbar på Avarn Security.

Moa Karlberg arbetar som väktare i Örebro och tilldelades priset som Årets bevakningspersonal 2023. I nomineringen heter det att hon är en ”ansvarstagande och yrkeskunnig kollega som skapar en god stämning och trygg arbetsmiljö. Hon är en trevlig och hjälpsam förebild som ser till att alla kollegor trivs och utvecklas .”.

Transports Rose-Mari Settergren i juryn.

Jean-Pierre Khachaji tilldelades priset för 2024. Han arbetar som skyddsvakt på Arlanda, nominerad för att han ”är en exceptionell kollega som alltid ställer upp, löser svåra situationer och skapar trygghet för sina kollegor.”.

Prisjuryn är utsedd av parterna i branschen, och i den ingår bland andra Transports ombudsman Rose-Mari Settergren från GOS – God ordning i säkerhetsbranschen.

Tanken med Byas utmärkelse är att premiera personliga egenskaper, bred kunskap och sådant som förmåga att skapa en bra arbetsmiljö och trivsel.

Priset Årets bevakningspersonal handlar om en helhet och att vara en förebild för branschen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Transportarbetarens logga

Obehörig i varselväst stoppad bland planen

Bevakning. Säkerhetspersonal på Arlanda upptäckte tidigt på söndagsmorgonen en obehörig man i varselväst ute vid flygplanen. Mannen greps kort senare av polis och är nu misstänkt för sabotage.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Vad händer i förhandlingarna för bevakning och säkerhet?

Förhandlingar. Bevaknings- och säkerhetsavtalet löper ut den 31 maj. Förhandlingar om nytt avtal startade i början av maj men har nu tappat fart.

Offentliga upphandlingar

Domstol stoppar nya avtal

Servicetrafik. Med omedelbar verkan stoppade förvaltningsrätten före midsommar Region Kalmar från att teckna nya avtal om färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. Den pågående upphandlingen har kritiserats för att riskera slå ut mindre taxiföretag.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.