Close
Skyddsvakt på säkerhetsmässan Skydd.
Close
Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Ideella organisationen SAR Sweden, med uppgift att bistå Polisen, visar utryckningsfordon.

Totalförsvar, räddningsarbete, personskydd, varselklädsel, brandförsvar och it-säkerhet – utbudet är brett, säkerhetsmässan Skydd har fortsatt att växa.

Skyddsutrustning visad på Skydd-mässan.

I år stod ett hundratal punkter på programmet och över 200 utställare som visade både beprövade och nya lösningar för ökad trygghet och säkerhet – och lösningar som fortfarande är på utvecklingsstadiet, inte minst när det gäller automation.

Skydd äger rum vartannat år och nu i höst var det 22–24 oktober, på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Att antalet utställare ökat med tio procent i jämförelse med 2022 visar att den svenska säkerhetsmarknaden är het och att Skydd är ett viktigt event för branschens aktörer, sa Monika Johannesen Widholm, projektledare för Skydd.

Att säkerhetsläget förvärrats, med ökade hot från omvärlden, jämfört med för två år sedan märktes också på mässan. Flera av panelsamtalen handlade om totalförsvar och behovet av organisering vid höjd beredskap.

Iscensättningen ”Akilles 2024” handlade om Sveriges beredskap vid samhällsviktiga händelser.

Under en dag fick deltagarna följa planering kring en fiktiv kris, indelad i fyra faser: samhällsstörningar, flyktingströmmar, försörjningskedjor och totalförsvaret.

Här lyftes vad som händer om Sverige blir attackerat, vilka aktörer som blir inblandade och hur totalförsvaret agerar i ett skarpt läge.

Bevakningsbranschens yrkes – och arbetsmiljönämnd (Bya) arrangerade panelsamtalet ”Att säkerställa behovet av ordning och säkerhet vid höjd beredskap”.

Transports Magnus Thelander, till vänster, i panelsamtal om höjd beredskap.

Transports centrala ombudsman Magnus Thelander deltog i samtalet, som bland annat handlade om prioriteringar av personalresurser och förberedelser inför höjd beredskap.

Deltog gjorde också Mikael Högberg, säkerhetschef Avarn Security, Martin Bjurhem, vd Bya, Per Engström, sektionschef nationell samordning Polisen och Thomas Fransson, säkerhetschef på Göteborgs hamn.

På frågan om civilplikt behövs räckte samtliga upp handen.

Bevakningsrobot på mässan.

På frågan hur Transports medlemmar inom bevakning ställer sig till den omställning höjd beredskap kan innebära svarade Magnus Thelander att han upplever att frågan för de flesta relativt okontroversiell: Några få är skeptiska till att bära vapen, men för dem kommer det knappast bli ett problem att hitta andra arbetsuppgifter.

– Det heter ju totalförsvar av en anledning. Sedan är det ju en massa andra saker, praktiska saker, som det finns frågor kring. Som var i landet man ska bli placerad eller hur det ska gå att ordna hemma, vem som ska ta hand om anhöriga i behov – små barn eller åldriga föräldrar. Eller frågeställningen, vem tar hand om min hund eller katt om jag blir borta en vecka?

Flera i panelen underströk också vikten av att agera nu, förbereda sig och inte vänta på att omvärldsläget blir ännu allvarligare.

Det gäller bland annat förberedelser för förstärkning med personal och utbildning.

Ny ordningsvaktslag snart ett år

Många typer av varselutrustning visades på mässan.

Hur har det gått sedan den nya ordningsvaktslagen, med ökade befogenheter, infördes i början av året? Och vad kan vi vänta oss för förändringar framöver?

Det var ämnet för ett annat panelsamtal, där bland andra Eva Fredrikson, nationell stabchef på Polisens operativa enhet, deltog.

Eva Fredriksson talade bland annat om hur it-stödet Nova fungerat för ordningsvakter; möjligheten att med mobilen identifiera sig mot polisens ordningsregister.

– Möjlighet att identifiera sig och visa var man är på plats har i några fall till och med räddat liv, sa Fredriksson.

Hon tog också upp ett fall där bevakningspersonal snabbt kunnat få kontakt med en ung flicka, som försvunnit hemifrån och mådde mycket dåligt psykiskt – tack vare platsidentifikationen kunde en bevakningsanställd söka upp och tala med henne.

Bästa kollegorna korade

Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji vid prisutdelning på Skydd 2024. Foto: Lilly Hallberg

En av de verkligt uppskattade inslagen på Skydd-mässan är Bya:s utnämning av Årets säkerhetspersonal.

Eftersom mässan arrangeras vartannat åt blir det alltså två personer som utses. Grupper som arbetar tillsammans är också möjligt att nominera. Och både kollegor, organisationer och företag har möjlighet att nominera till tävlingen.

I år blev det två vinnare som båda jobbar på Avarn Security.

Moa Karlberg arbetar som väktare i Örebro och tilldelades priset som Årets bevakningspersonal 2023. I nomineringen heter det att hon är en ”ansvarstagande och yrkeskunnig kollega som skapar en god stämning och trygg arbetsmiljö. Hon är en trevlig och hjälpsam förebild som ser till att alla kollegor trivs och utvecklas .”.

Transports Rose-Mari Settergren i juryn.

Jean-Pierre Khachaji tilldelades priset för 2024. Han arbetar som skyddsvakt på Arlanda, nominerad för att han ”är en exceptionell kollega som alltid ställer upp, löser svåra situationer och skapar trygghet för sina kollegor.”.

Prisjuryn är utsedd av parterna i branschen, och i den ingår bland andra Transports ombudsman Rose-Mari Settergren från GOS – God ordning i säkerhetsbranschen.

Tanken med Byas utmärkelse är att premiera personliga egenskaper, bred kunskap och sådant som förmåga att skapa en bra arbetsmiljö och trivsel.

Priset Årets bevakningspersonal handlar om en helhet och att vara en förebild för branschen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Efter att kollektivavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknades förra året har stridsåtgärderna upphört. Men konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Senaste bataljen utspelar sig i Arbetsdomstolen.

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."