Debatt

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Inom vägtransportsektorn vet vi att lastbilschaufförer utsätts för långa arbetstider, undermåliga löner och dåliga arbetsförhållanden. Oseriösa åkerier konkurrerar genom att chaufförer från andra EU-länder som kommer till Sverige och arbetar med lägre löner och obeskrivligt usel arbetsmiljö. Vilket leder till att företag som gör rätt för sig hamnar i en orättvis konkurrenssituation. Den osunda marknaden öppnar också upp för kriminella nätverk som utnyttjar chaufförers utsatthet.

Ett viktigt steg för att skapa ordning och reda på våra vägar togs i och med att det så kallade vägpaketet antogs förra mandatperioden. Det innebär att lastbilschaufförer som utför transporter i ett EU-land ska arbeta under det landets arbetsvillkor, vilket i Sverige innebär svenska lagar och kollektivavtal på svenska vägar. Men för att vägpaketet ska ha verklig effekt krävs regelbundna och utökade kontroller. EU-kommissionären måste därför sätta press på medlemsländerna att öka sina vägkontroller och stärka det gränsöverskridande samarbetet för att motverka fusk och lönedumpning. Detta gäller inte minst i Sverige som är i akut behov av en särskild yrkestrafiksinspektion för att kontrollera att reglerna följs på svenska vägar.

Vi har idag en situation där chaufförer vittnar om att åkerier som vill bryta mot de nya kör och vilotiderna genom att till exempel låta chaufförerna bo långa perioder i sina bilar väljer att åka över gränsen till Sverige för att bryta mot reglerna. Detta då risken att åka fast är försumbar i Sverige. Detta är en oacceptabel situation och något vi har ett egenintresse att rätta till. Men det innebär också att vi inte genomför EU:s gemensamma regler och kommissionen borde därför agera.

Den nya transportkommissionären har här en avgörande roll – att se till att befintliga lagar mot lönedumpning stärks och efterlevs.

Att EU-domstolen för ett par veckor sedan underkände kravet på att fordonen måste återvända till landet där de är registrerade var åttonde vecka gör att kommissionären också måste vara beredd att återkomma med ett nytt lagstiftningsförslag. Syftet med att fordon ska tillbaka till landet där de är registrerade är att få bort systemet med ett låglöneproletariat som driver runt på Europas vägar. Bedriver man permanent trafik i Sverige ska bilen registreras här, skatt ska betalas och svenska kollektivavtal ska följas.

Problemen med lönedumpning och undermåliga arbetsvillkor inom transportbranschen sträcker sig dock längre än vägtransport.

I flygsektorn ser vi hur stora flygbolag skapar dotterbolag för att kunna anställa personal till lägre löner och sämre villkor. Dessa kryphål i lagstiftningen gör att säkerhetskraven undermineras, samtidigt som tusentals arbetare hamnar i otrygga arbetsförhållanden. Den nya kommissionären behöver prioritera en förändring av den europeiska flygregleringen för att säkra rättvisa villkor och stärka flygsäkerheten.

På järnvägen vittnar 70 procent av tågpersonalen i Sverige om en ökning av hot och våld på arbetet. Samtidigt har järnvägsbolag minskat bemanningen, vilket gör att personalen får hantera fler uppgifter ensamma. När mer av järnvägstrafiken upphandlas av privata aktörer ser vi dessutom att villkoren ofta försämras.

Den nya transportkommissionären bör garantera att relevant lagstiftning ses över och förstärks för att skapa en trygg och hållbar arbetsmiljö på våra järnvägar.

Rättvisa arbetsvillkor inom transportsektorn handlar ytterst om säkerhet – både för de anställda och för resenärer. Vägar, flyg, sjöfart och järnväg utgör pulsådrorna i den europeiska ekonomin och vår gemensamma vardag. Om vi tillåter att transportanställda pressas till bristningsgränsen riskerar vi inte bara deras välmående, utan även säkerheten på Europas vägar..

EU måste sätta arbetare i centrum för politiken och säkra rättvisa arbetsvillkor i transportsektorn. Den nya transportkommissionären har en unik chans att skapa förändring som gör skillnad för arbetarna, för rättvisan och för säkerheten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Tid att återhämta sig och reflektera

Ordförandeord. En minst sagt intensiv period med avtalsförhandlingar har pågått sedan mars. På flera områden har det varit tuffa förhandlingar. Inom hamn och kabin tvingades vi att varsla om konflikt. Hittills har det till slut löst sig bra inom alla avtal, trots en del gnissel från arbetsgivarna.

Joakim Borg. Foto: Privat

Vi lyckades lyfta frågan om arbetstidsförkortning

Debatt. Socialdemokraternas kongress hölls i Göteborg den 28 maj till den 1 juni. En kongress med 349 kongressombud, tre av dem från Transport. Elva arbetsgrupper la där fram olika förslag vilket resulterat i 4 000 motioner och över 10 000 att-satser.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Tid att återhämta sig och reflektera

Ordförandeord. En minst sagt intensiv period med avtalsförhandlingar har pågått sedan mars. På flera områden har det varit tuffa förhandlingar. Inom hamn och kabin tvingades vi att varsla om konflikt. Hittills har det till slut löst sig bra inom alla avtal, trots en del gnissel från arbetsgivarna.

S-kongressen
väggklocka

Vi lyckades lyfta frågan om arbetstidsförkortning

Debatt. Socialdemokraternas kongress hölls i Göteborg den 28 maj till den 1 juni. En kongress med 349 kongressombud, tre av dem från Transport. Elva arbetsgrupper la där fram olika förslag vilket resulterat i 4 000 motioner och över 10 000 att-satser.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Den läsande arbetaren

Böcker. Nästan varje år sedan början av 2000-talet har jag varit med i det årliga seminariet Boken på arbetsplatsen. Det arrangeras av ABF och flera fackförbund, däribland Transport, och handlar om arbetsplatsbiblioteken i landet.

”Busskungen” levererar!

Orättvisor. Den skramlande gamla SL-bussen känns ändå mjukt och varmt gungande där vi färdas över Värmdölandet. För vi sitter längst fram vid föraren, Dennis ”Busskungen” Sekayise, med afrikanskt tunggung i bilradion.

Den amerikanska drömmen

Åkeri. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Välfärd ska inte vara en lyxvara

Pengar. Nu har Tidöregeringen beslutat att försämra högkostnadsskyddet och mattan dras undan för dem som redan balanserar på ekonomins slaka lina.

Fattigdom efter ett långt arbetsliv?

Pensioner. För oss medlemmar inom Transport, vi som kört, ronderat, burit och slitit ett helt yrkesliv, väntar en pension som ofta bara motsvarar hälften av lönen.

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Ta hand om varandra i sommar

Ledare. Midsommar. Dans runt blomsterprydd stång. Små grodorna och Vi äro musikanter. In och ut med maten allt efter hur vädergudarna behagar uppföra sig. Eller tillhör du gruppen som måste jobba midsommarhelgen?

Det är dags för en bojkott av Israel

Debatt. I 600 dagar har Gaza bombats sönder och samman. Utan respekt för civila offer bombas skolor, sjukhus, bostadsområden och tältläger. FN uppskattar att nära 60 000 palestinier har dödats i Gaza och på Västbanken, varav nära 20 000 barn, 224 biståndsarbetare från FN och 180 journalister.

Serviceresor i Uppsala

Bolt förlorar avtalet om de inte uppfyller kraven

Debatt. Den senaste upphandlingen i Region Uppsala har väckt uppmärksamhet, särskilt kring Bolt och arbetsvillkor. Det finns anledning att klargöra regionens agerande och krav.

Vår sammanhållning är helt avgörande

Ordförandeord. När den här krönikan skrivs är läget ovanligt rörigt i avtalsrörelsen. På gränsen till kaotiskt faktiskt. Samtidigt är det i stunder som dessa som styrkan i vår organisation testas på allvar.

Ju frispråkigare – desto starkare

Ledare. När jag skriver det här har journalisten Joakim Medin ställts inför rätta i Turkiet. Detta för att han utfört journalistiskt arbete. Turkiets president är kränkt och för det kan Medin få avtjäna flera år i turkiskt fängelse. Helt horribelt.

Vi måste försvara den svenska modellen – även i apparnas skuggekonomi

Debatt. Sverige har länge varit ett föregångsland i att kombinera innovation med trygghet. Men i den appbaserade taxibranschen gäller inte längre den svenska modellen. Förare saknar grundläggande rättigheter, medan plattformsföretag som Uber och Bolt kontrollerar arbetsvillkor utan att ta något ansvar. Med stöd i EU:s nya plattformsdirektiv har Sverige nu en unik möjlighet att återställa rättvisan på arbetsmarknaden.

Den amerikanska drömmen

Krönika. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.