Är du med i facket? Transportarbetarens Vendela Engström, Lilly Hallberg och två reportrar till frågade alla chaufförer de hann med under en dag i Ödeshög.
Close
Lastbilschaufförer tillhör de trafikanttyper som är mest uppskattade i trafiken, tillsammans med motorcyklister och traktorförare. (Genrebild)
Close

Lastbilsförare populära att möta

Undersökning. Vägens riddare är omtyckta i trafiken. Lastbilschaufförer får gott betyg av medtrafikanterna, visar en Sifo-undersökning. Minst omtyckta är cyklister och personer på elsparkcykel.

Få stör sig på lastbilsförare i trafiken. Bara traktorförare och motorcyklister väcker mindre irritation. Det framgår av undersökningen som opinionsmätningsföretaget Sifo gjort, på uppdrag av bilhandlaren Kvdbil. Totalt intervjuades drygt 1 000 personer i åldern 18–79 år i mars i år.

– Friktionen mellan bilister och cyklister har alltid funnits där. Bilisterna tycker att cyklisterna tar för stor plats och försvårar trafikflödet medan cyklisterna å sin sida tycker att de har lika stor rätt att använda vägbanan. Mer intressant är då att det kommit ett nytt trafikslag som ännu fler retar sig på, åtminstone i städerna, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Elsparkcykel är det nya trafikslag Odsberg talar om. I Stockholm, Göteborg och Malmö stör sig de flesta som svarat allra mest på just elsparkcyklister. I landet som helhet är det annars cyklisterna som upplevs som störst problem – över hälften av de tillfrågade, 51 procent, har svarat att cyklister har sämst beteende i trafiken.

Mest störande

På frågan ”Vilken typ av trafikant eller trafikanter anser du har sämst beteende i trafiken?” har de svarande haft tolv kategorier av trafikanter att välja mellan. 21 procent har svarat att de tycker att bilister har sämst beteende. För lastbilschaufförer är siffran bara 13 procent. Och bland personer utan tillgång till bil upplevs lastbilschaufförer än mindre som ett problem, bara 7 procent har svarat att de stör sig mest på denna kategori.

Förhållandevis många, 23 procent, stör sig på taxichaufförers trafikbeteende. Det märks särskilt i de tre storstadsregionerna där siffran är högre, 31 procent.

Gångtrafikanter upplevs som den mest störande gruppen av  19 procent av dem som svarat, personer både med och utan tillgång till bil.

Och vilket slags beteende är det som stör mest? Ja, klart flest (68 procent) har svarat farliga omkörningar. På andra plats kommer rattsurfning (62 procent) och cyklister som inte följer trafikreglerna (49 procent).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Stort skadestånd till medlemmar inom taxi

Fackligt arbete. Transport har efter förhandlingar lyckats få ut över 800000 kronor i skadestånd till chaufförer som inte fått rätt lön från arbetsgivaren, ett taxibolag i Södermanland.

De flesta mötesdeltagare följde samtalen digitalt. Foto: John Antonsson

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Fler dog i trafiken 2023

Trafik. 2023 blev ett mörkt trafikår i Sverige. Sammanlagt 232 personer omkom i trafiken, en ökning med fem personer jämfört med 2022, enligt Transportstyrelsens preliminära statistik. Den visar också att antalet döda ökat under den senaste treårsperioden.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.