Diagram psykisk ohälsa
Close
Under perioden 2017–2019 var i snitt 15,1 kvinnliga yrkesförare per 1 000 sysselsatta kvinnor i den privata sektorn långtidssjukskrivna på grund av psykiska diagnoser. Det kan jämföras med att endast 3,7 manliga yrkesförare av 1 000 sysselsatta män var långtidssjuka av samma anledning. Källa: Statistik som Afa Försäkring tagit fram åt Transportarbetaren.
Close
Psykisk ohälsa

Kvinnor drabbas oftare än män

Sjukskrivningar. Kvinnor blir oftare långtidssjukskrivna på grund av psykiska diagnoser än män. Och kvinnliga transportarbetare är mycket hårdare drabbade än sina manliga kollegor, visar statistik från Afa Försäkring.

Psykiska diagnoser orsakade hela 31 procent av kvinnornas arbetssjukdomar under perioden 2015–2019, men bara 3 procent av männens arbetssjukdomar under samma period, enligt siffror från Afa Försäkring.

Att bli långtidssjukskriven, alltså sjukskriven i mer än 90 dagar, kan få allvarliga konsekvenser både för den drabbade individen och samhället i stort. Individens livsinkomst och pension påverkas negativt, och det finns en risk att fastna i ett utanförskap. Dessutom är samhällskostnaderna stora. År 2018 bedömde socialdepartementet att den sammanlagda kostnaden för psykisk ohälsa i landet uppgick till drygt 200 miljarder kronor eller 4,83 procent av bruttonationalprodukten (BNP).

– Det är enorma kostnader och produktionsbortfall. Den psykiska ohälsan är ett av våra största folkhälsoproblem, säger Ingrid Osika Friberg, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Varför?

Vad beror det då på att fler kvinnor än män blir långtidssjuka på grund av psykiska diagnoser?

Forskning visar att kvinnor själva upplever att de oftare har problem med psykiska sjukdomar som depression, ångest och utmattning än män – och att de oftare söker vård än män.

– Det är inte så konstigt att sjukdomsmönstret återspeglas i sjukskrivningstalen. Söker du inte vård blir du heller inte sjukskriven, säger Gunnel Hensing, professor i samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet.

Maskulina normer

Forskning visar också att män har en större ovilja än kvinnor att prata om hur de mår, framför allt om sin psykiska ohälsa.

– Det talas om maskulina normer. Män ska vara starka, självständiga och inte beroende av andra. Det finns därför män som drar sig för att söka vård när de mår dåligt, säger Ingrid Osika Friberg.

Vården fångar inte heller upp män som mår psykiskt dåligt lika bra.

– När kvinnor söker vård bedömer vården oftare att det handlar om något psykiskt eller psykosomatisk och de får behandling för psyket. Det görs fler fysiska undersökningar på män, deras problem hänförs mer till kroppen, säger Ingrid Osika Friberg.

Kontaktintensiva jobb

Men de flesta forskare är överens om att skillnader i den psykosociala arbetsmiljön är den viktigaste förklaringen till att kvinnor oftare blir långtidssjukskrivna på grund av psykiatriska diagnoser än män.

– Kvinnor finns i kontaktintensiva stressiga jobb inom vård, skola och omsorg, där de inte kan påverka sitt arbete så mycket själva, säger Ingrid Osika Friberg.

Granskning

Pathric Hägglund är nationalekonom och var projektledare för en granskning från Riksrevisionen 2019 om mäns och kvinnors sjukfrånvaro. Han tror inte att de högre sjukskrivningstalen bland kvinnor beror på att deras arbetsmiljö är sämre än männens.

– Hypotesen arbetsmiljö är knepig, eftersom den utgår från beskrivningar av upplevd hälsa. Kvinnor över lag beskriver att de upplever en sämre arbetsmiljö. Men det är inte objektiva arbetsmiljömått. Kvinnor är sjukskrivna mer än män i princip alla branscher. Det är därför svårt att tro att arbetsmiljö skulle vara en viktig förklaring till skillnader i sjukfrånvaro mellan män och kvinnor, säger han.

Det är känt att kvinnor i allmänhet tar ett större ansvar för hem, hushåll och familj.

Men det är ont om aktuell forskning om sambandet mellan det obetalda hemarbetet och sjukfrånvaro på grund psykiska diagnoser. Ingrid Osika Friberg pekar på att rapporter från bland annat Försäkringskassan visar att kvinnors, och även mäns, sjukskrivningar för psykisk ohälsa ökar när de har barn mellan två och femton år.

Tröskeln sänks

Men Pathric Hägglund anser inte att kvinnor får sämre hälsa än män när de får barn.

– Vi menar inte att kvinnor får sämre hälsa därför att de tar mer ansvar för barn och hem. När de tar ett större ansvar för barnen och hemmet prioriterar de ner jobbet, tröskeln för att vara sjukskriven sänks, säger han och tillägger:

– Det är möjligt att det finns studier som visar att män som tar större ansvar hemma också är sjukskrivna mer. Men inget tyder på att det skulle bero på försämrad hälsa. Det är kopplat till drivkrafterna på arbetsmarknaden. Löneutvecklingen är viktig.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.