Diagram psykisk ohälsa
Close
Under perioden 2017–2019 var i snitt 15,1 kvinnliga yrkesförare per 1 000 sysselsatta kvinnor i den privata sektorn långtidssjukskrivna på grund av psykiska diagnoser. Det kan jämföras med att endast 3,7 manliga yrkesförare av 1 000 sysselsatta män var långtidssjuka av samma anledning. Källa: Statistik som Afa Försäkring tagit fram åt Transportarbetaren.
Close
Psykisk ohälsa

Kvinnor drabbas oftare än män

Sjukskrivningar. Kvinnor blir oftare långtidssjukskrivna på grund av psykiska diagnoser än män. Och kvinnliga transportarbetare är mycket hårdare drabbade än sina manliga kollegor, visar statistik från Afa Försäkring.

Psykiska diagnoser orsakade hela 31 procent av kvinnornas arbetssjukdomar under perioden 2015–2019, men bara 3 procent av männens arbetssjukdomar under samma period, enligt siffror från Afa Försäkring.

Att bli långtidssjukskriven, alltså sjukskriven i mer än 90 dagar, kan få allvarliga konsekvenser både för den drabbade individen och samhället i stort. Individens livsinkomst och pension påverkas negativt, och det finns en risk att fastna i ett utanförskap. Dessutom är samhällskostnaderna stora. År 2018 bedömde socialdepartementet att den sammanlagda kostnaden för psykisk ohälsa i landet uppgick till drygt 200 miljarder kronor eller 4,83 procent av bruttonationalprodukten (BNP).

– Det är enorma kostnader och produktionsbortfall. Den psykiska ohälsan är ett av våra största folkhälsoproblem, säger Ingrid Osika Friberg, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Varför?

Vad beror det då på att fler kvinnor än män blir långtidssjuka på grund av psykiska diagnoser?

Forskning visar att kvinnor själva upplever att de oftare har problem med psykiska sjukdomar som depression, ångest och utmattning än män – och att de oftare söker vård än män.

– Det är inte så konstigt att sjukdomsmönstret återspeglas i sjukskrivningstalen. Söker du inte vård blir du heller inte sjukskriven, säger Gunnel Hensing, professor i samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet.

Maskulina normer

Forskning visar också att män har en större ovilja än kvinnor att prata om hur de mår, framför allt om sin psykiska ohälsa.

– Det talas om maskulina normer. Män ska vara starka, självständiga och inte beroende av andra. Det finns därför män som drar sig för att söka vård när de mår dåligt, säger Ingrid Osika Friberg.

Vården fångar inte heller upp män som mår psykiskt dåligt lika bra.

– När kvinnor söker vård bedömer vården oftare att det handlar om något psykiskt eller psykosomatisk och de får behandling för psyket. Det görs fler fysiska undersökningar på män, deras problem hänförs mer till kroppen, säger Ingrid Osika Friberg.

Kontaktintensiva jobb

Men de flesta forskare är överens om att skillnader i den psykosociala arbetsmiljön är den viktigaste förklaringen till att kvinnor oftare blir långtidssjukskrivna på grund av psykiatriska diagnoser än män.

– Kvinnor finns i kontaktintensiva stressiga jobb inom vård, skola och omsorg, där de inte kan påverka sitt arbete så mycket själva, säger Ingrid Osika Friberg.

Granskning

Pathric Hägglund är nationalekonom och var projektledare för en granskning från Riksrevisionen 2019 om mäns och kvinnors sjukfrånvaro. Han tror inte att de högre sjukskrivningstalen bland kvinnor beror på att deras arbetsmiljö är sämre än männens.

– Hypotesen arbetsmiljö är knepig, eftersom den utgår från beskrivningar av upplevd hälsa. Kvinnor över lag beskriver att de upplever en sämre arbetsmiljö. Men det är inte objektiva arbetsmiljömått. Kvinnor är sjukskrivna mer än män i princip alla branscher. Det är därför svårt att tro att arbetsmiljö skulle vara en viktig förklaring till skillnader i sjukfrånvaro mellan män och kvinnor, säger han.

Det är känt att kvinnor i allmänhet tar ett större ansvar för hem, hushåll och familj.

Men det är ont om aktuell forskning om sambandet mellan det obetalda hemarbetet och sjukfrånvaro på grund psykiska diagnoser. Ingrid Osika Friberg pekar på att rapporter från bland annat Försäkringskassan visar att kvinnors, och även mäns, sjukskrivningar för psykisk ohälsa ökar när de har barn mellan två och femton år.

Tröskeln sänks

Men Pathric Hägglund anser inte att kvinnor får sämre hälsa än män när de får barn.

– Vi menar inte att kvinnor får sämre hälsa därför att de tar mer ansvar för barn och hem. När de tar ett större ansvar för barnen och hemmet prioriterar de ner jobbet, tröskeln för att vara sjukskriven sänks, säger han och tillägger:

– Det är möjligt att det finns studier som visar att män som tar större ansvar hemma också är sjukskrivna mer. Men inget tyder på att det skulle bero på försämrad hälsa. Det är kopplat till drivkrafterna på arbetsmarknaden. Löneutvecklingen är viktig.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mynthögar. Foto: Shutterstock

Tjänstemännens löner drar ifrån

Löneutveckling. LO-arbetarna halkar efter tjänstemännen. Det har LO visat i flera av sina årliga sammanställningar. Det har skett en så kallad löneglidning som gjort att tjänstemännens löner ökat mer än ”märket” sedan år 2000.

Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojekt om klimatomställningen. Foto: John Antonsson

Transportarbetarna avgörande för klimatet

8 frågor. Klimatutsläppen ska mer eller mindre upphöra fram till år 2045. I centrum av händelserna står förarna. Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojektet Justit. För att chaufförernas perspektiv ska bidra till klimatomställning som är rättvis för arbetarna.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Dina pengar
Mynthögar

Tjänstemännens löner drar ifrån

Löneutveckling. LO-arbetarna halkar efter tjänstemännen. Det har LO visat i flera av sina årliga sammanställningar. Det har skett en så kallad löneglidning som gjort att tjänstemännens löner ökat mer än ”märket” sedan år 2000.

Snabbkoll
Snabbkoll: Avtalsrörelse Illustration: Mattias Käll

Vägen till din nya lön

Avtalsrörelse. I år ska Transport förhandla fram nya avtal för sina medlemmar. Här är några saker som är bra att veta.

Arbetsmiljö
Procentsatserna bygger på svar från chaufförer på samtliga arbetsorter. Om enbart svar från de större städerna i Östergötland, Linköping och Norrköping, räknas med blir vissa resultat andra. Så är det en högre andel, 94 procent, av dem som kör i de stora städerna som anger att de ofta eller ibland känner stress på grund av körtiderna (fråga 6) och hela 86 procent som svarar att körtiderna inte är tillräckliga för att utföra arbetet på ett säkert sätt, jämfört med 72 procent om svaren från samtliga arbetsorter tas med (fråga 1.) Grafik: Petrus Iggström

Fackets enkät gav svart på vitt om körtid och stress

Transport. De visste att det var problem. Men också att förändring krävde fakta. Linköpingsavdelningen gjorde en enkät som svart på vitt visar hur pressade arbetsförhållanden är för färdtjänstförare. Så vill arbetsgivare, regionens trafikbolag och politiker nu förändra villkoren.

Arben Pepi, Transportombud, och Patrik Emanuelson, skyddsombud, utanför Vikbolands taxi i Linköping. Foto: Lilly Hallberg

”Enkäten speglar verkligheten vi lever i”

Stressigt. – Många nya upplever att det är för stressigt och slutar, fast alla skulle tjäna på en erfaren yrkeskår, säger färdtjänsföraren Patrik Emanuelson.

Det regionala trafikbolaget Östgötatrafiken upphandlar servicetrafik för hela regionen och har även uppdrag i angränsande län, vilket bland annat innebär sjuktransporter till angränsande län. Genrebild. Foto: Lilly Hallberg

Så vill facket gå vidare

Uppföljning. Redan första sittningen med åkerierna gav resultat: Muntligt löfte att färdtjänstförare ska få betald lunch vid körningar till annan ort. Något inte ens hälften kan räkna med i dag.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken: ”Vi fortsätter dialogen”

Upphandlaren. Förarnas arbetstid, fordonsschema och raster måste facket först reda ut med arbetsgivarna, åkerierna. Först sedan kan det bli tal om möte i grupp med upphandlaren av serviceresor, Östgötatrafiken. Nu är det dags.

Jan-Owe Larsson (M) är ordförande och Annsofi Ramevik (S) är andre vice ordförande i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd.

Hallå politiker, vad kan och vill ni göra?

5 frågor. Transportarbetaren har ställt fem frågor till två politiker i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd, som tagit del av Transports enkät Körtider och stress.

Biljettkontroll i busväder

Bevakning. I snålblåst eller sol. Väktarna som kontrollerar biljetter i Östergötland är ute varenda dag och ser till att resenärerna betalar.

Kultur
Stora bilden: Ove Allansson på besök i Göteborgs hamn i slutet av juli 1967 (Foto: SvD/TT). Med boken Afton i Ilhéus och andra noveller av Ove Allansson uppmärksammar Ove Allanssonsällskapet att författaren skulle ha fyllt 90 år under 2022.

Ove Allansson – sjöfolkets främsta skildrare

Böcker. Ove Allansson skrev om sjöfolket. 2022 skulle han ha fyllt 90 år och i en ny samling väljer svenska arbetarförfattare ut sina favoriter av hans berättelser.

Snabbkoll
Snabbkoll: Tillbud. Illustration: Mattias Käll

Rapportera om nästan-olyckor

Tillbud. Oj, det kunde gått illa. Du kunde ha klämt handen och ser dig snabbt om, hoppas att ingen såg att du var nära att ”klanta till det”. Tänk tvärtom! Var rädd om dina kollegor och rapportera om risker i arbetsmiljön så att arbetsgivaren kan förebygga, åtgärda och förhindra olyckor.

Stefan Gidlöf tittar ut över Norviks hamnområde. Han är fortfarande besviken över att arbetarkollektivet inte fick vara med och tycka till om utformningen.

Det blåser upp vid hamnen i Nynäshamn

Hamn. En råkall dag vid färjehamnen i Nynäshamn. Transportarbetaren möter Stefan Gidlöf. Fulltatuerad hamnarbetare som vill att facket tänker nytt.

Diskriminering.

Gamla unkna ideal drabbar unga män

Jämställdhet. Va, vabb? Var är mamman? Arbetsgivares förvåning och missnöje när anställda försöker dela ansvar för barn och hem med en partner slår olika. Unga pappor upplever att de är mer utsatta när det gäller att utnyttja sin lagstadgade rätt att vara hemma för vård av sjukt barn.

Granskning: Arbetsvillkor
De äldre och etablerade stora transportföretagen har i regel kollektivavtal. De nya bolagen har facket inte lyckats skriva avtal med ännu.

Flera paketleverantörer saknar kollektivavtal

E-handel. Många av utmanarna bland transportföretagen som levererar paket saknar fortfarande kollektivavtal. Undantag finns. Early Bird har kollektivavtal i alla led och Best Transport har skärpt kraven efter svidande avslöjanden.

Distribution till kunder och företag sker mer eller mindre dygnet runt. Foto: John Antonsson

Enkät: Har ni kollektivavtal?

Paketleverantörer. Trots bistrare tider tuffar e-handeln på. Transportarbetaren har skickat ut en enkät med frågor om kollektivavtal till de största bolagen som levererar e-handelsvaror. Alla bolag med kollektivavtal har svarat på frågorna. Inget av dem utan.