Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster
Close
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med.
Close
Arbetsliv

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Klockan är 13.30 på onsdagen. Arbetarna från dag- och kvällsskiftet på TPL Postnords stora anläggning, som främst hanterar returer av paket, slår sig ner kring bordet i kontorsrummet.

De är tio utvalda som under 15 veckor, två timmar en gång i veckan, får gå ifrån jobbet och gnugga svenska i text och tal. Men också lära sig mer om sociala koder, krav och regler på arbetsmarknaden.

EU bekostar lärarlön och utbildningsmaterial medan arbetsgivaren bistår med avlönad arbetstid och lokal.

En ny kull i februari

I februari får nästa kull chansen eftersom betydligt fler anmälde intresse, berättar produktionschef Johan Nyman.

– Många har utvecklats i språket och cheferna är jättenöjda, säger han.

Deltagarna blir också lite modigare att fråga när de inte förstår, inflikar svenskläraren Liliane Jbeilly.

– Ibland skäms man över sin svenska, men möts man av förståelse blir det lättare.

Koncentrationen är stor när de anställda på TPL Postnord tar sig an en skrivuppgift. Foto: Justina Öster
Koncentrationen är stor när de anställda på TPL Postnord tar sig an en skrivuppgift. Foto: Justina Öster

Knepiga vokaler

Den här dagen inleds med väderprat, regnigt, blåsigt och mulet, med långt ”u” inte ”o”. Titta på min mun, pekar Liliane Jbeilly. Knepigare blir det att prata recept och matlagning.

Deltagarna berättar om pepparkaksbak och traditionella rätter från hemlandet, som potatisar fyllda med kött och ”lööök”, inte ”lock”.

Stark paprika vållar språkförbistring och visar sig vara torkad chili.

Avslutande quiz

En skrivuppgift följer och träning i läsförståelse, där pedagogen då och då hejdar läsningen för att kolla upp att de anställda hänger med. Ett quiz avrundar lektionen.

Viktoria Sabic tycker att svenskkursen är jättebra och vill lära sig mer. Foto: Justina Öster
Viktoria Sabic tycker att svenskkursen är jättebra och vill lära sig mer. Foto: Justina Öster

Jobbat i tre år

Viktoria Sabic är från Bosnien där hon drev en butik med kläder och skor. Hon har arbetat i tre år på TPL Postnord och trivs.

Bägge sönerna är sambo med svenskfödda kvinnor och när de kommer på besök pratar de enbart svenska. Annars blir det bosniska.

– Kursen är jättebra, att vi bara pratar svenska i två timmar och lär oss grammatik. Uttalet är jätteviktigt, där är vi dåliga och det är bra att Liliane rättar oss. Jag vill fortsätta lära mig och hon har rekommenderat en bok jag kan låna på biblioteket och visat sajter på nätet där jag kan träna mig. Vill man så hittar man tid, säger hon.

Drev bensinstation

Khalid Mehmood är pakistanier och drev en bensinstation ihop med flera kompanjoner i hemlandet. Han kom till Sverige för 5,5 år sen och har fyra barn.

– Det är bra att vi förklarar ord på SFI:n och tränar uttalet så att det blir lättare att prata. Svenska är lite svårt, att läsa, skriva, alltihop. Men nu pratar jag lite bättre och mer med kollegor och arbetsledare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Slamsugning
Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Ensamhet på jobbet
Sebastian Pöldre, Johanna Söderlund och Filip Pihl är vana vid att man ger varandra ett handtag när det behövs.

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.