Förare vittnar om livsfarliga fordon när de kör ut matkassar

Arbetsmiljö. (UPPDATERAD den 2 mars 2023) På ett däck sticker sömmarna fram och på en annan bil hänger baklyktan. Förare som jobbar eller jobbat på Gordon Delivery vittnar om att farliga bilar används för att köra ut kylvaror. Gordon Deliverys talesperson vill inte kännas vid sådana brister.

Transportarbetaren har fått se bilder på undermåliga däck och trasiga baklyktor på Gordon Deliverys bilar i Göteborg. En källa har hämtat bilderna från en chattgrupp för Gordon-chaufförer och flera andra muntliga källor bekräftar bilden av att chaufförerna kört med trafikfarliga bilar när de leverat kylvaror för bland andra Coop och Hello Fresh.

Gordon Deliverys trafikansvariga och vd Ali Ghoce ville inte själv svara på våra frågor när vi kontaktade honom och vår intervjuförfrågan skickades vidare till Johan Flanke, kommunikationsansvarig på Gordon Delivery.

– Det låter konstigt eftersom vår idé handlar om att underlätta människors vardag med hemleveranser och att ha nöjda kunder. Det får vi genom att ha trygga förare som kör säkra bilar. Vi uppmuntrar förare att påtala om det finns brister.  Att vi skulle ha däck som inte håller är något som jag inte känner till, säger Johan Flanke.

Men jag har ju fotografier. Anser du att bilderna visar på undantag?

– Jag känner inte till att vi har några dåliga däck. Det är inget som vi på Gordon har fått påpekanden om under besiktningar eller poliskontroller.

Transportarbetaren har varit i kontakt med ett flertal förare som jobbar eller har jobbat på Gordon Delivery. De flesta av dem vittnar om att de känt sig tvingade att köra bilar som inte är i trafikdugligt skick och att de blivit avbokade från arbetspass om de vägrat köra farliga bilar. En chaufför säger:

– Det har hänt att de tagit bort en veckas arbetspass för att jag klagat på farliga bilar.

En annan chaufför säger:

– De har gett oss jättedåliga bilar. Om man har ringt och sagt att det är för dåliga däck har man blivit avbokad.

Vilka andra problem har ni haft med bilarna?

– Baklampor som inte fungerar eller är borta, trasig backspegel, att varningslampan för bromsarna lyser.

En chaufför som inte längre jobbar kvar säger så här:

– Jag har kört med slitna sommardäck i minusgrader men de bytte inte däck förrän man såg sömmarna, säger han.

En annan källa som slutat på Gordon Delivery säger att han förvisso delar bilden av att vissa bilar varit i dåligt skick, men att det ofta är på grund av vårdslösa chaufförer och att han inte delar bilden av bestraffningar för klagomål om säkerhet.

Tipsa oss!
Mejla till john.antonsson@transportarbetaren.se eller ring 010-480 33 06

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    3 mars, 2023

    Sluta arbeta för företag som inte klarar av att ha ordning på sina fordon.Låt er inte pressas utan stå på er om det finns brister på fordonet du skall köra och anmäl alla hot och indragna arbetspass till facket om du vågar säga ifrån.De dåliga arbetsgivarna måste sorteras bort från arbetsmarknaden och det kan vi bara göra om alla vågar säga ifrån och vara eniga när det gäller trafikfarliga fordon som ett exempel.

  2. Dan Johansson:
    2 mars, 2023

    Jag var tidigare kund hos Hello Fresh där Gordon Delivery kör ut maten. Det ett par tillfällen jag fick åka och möta upp chaufförerna ett par kilometer hemifrån då de hade så dåliga däck på bilen att de i normalt vinterväglag inte tog sig fram till mitt hus. (Vilket ingen annan har problem med). Man kan dessutom som kund i realtid följa leveransen online då med namn på chauffören vilket inte känns bra. Den personliga integriteten står inte högt i kurs hos Gordon. Jag avslutade mitt abonnemang när jag förstod hur det står till.

Lästips:

Yrkesförarens dag 9/9 logga

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Jobbigt leva i dyra tider

Ledare. Dödsiffran är den högsta sedan 2011. Till sista juli år hade 28 personer mist sina liv när de har utfört sina arbetsuppgifter. En trend som absolut inte ska peka uppåt.

oakim Pagels, docent i aerosolteknologi, Lunds tekniska högskola. Foto: Robert Olsson

Forskning om skadliga partiklar på jobbet

Arbetsmiljö. Eldrivna fordon är ofta tyngre. Men det saknas tillräck kunskap om vad det innebär för spridningen av farliga partiklar på arbetsplatserna. Afa Försäkring har beviljat 4,9 miljoner för att forska på saken.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.