Förare vittnar om livsfarliga fordon när de kör ut matkassar

Arbetsmiljö. (UPPDATERAD den 2 mars 2023) På ett däck sticker sömmarna fram och på en annan bil hänger baklyktan. Förare som jobbar eller jobbat på Gordon Delivery vittnar om att farliga bilar används för att köra ut kylvaror. Gordon Deliverys talesperson vill inte kännas vid sådana brister.

Transportarbetaren har fått se bilder på undermåliga däck och trasiga baklyktor på Gordon Deliverys bilar i Göteborg. En källa har hämtat bilderna från en chattgrupp för Gordon-chaufförer och flera andra muntliga källor bekräftar bilden av att chaufförerna kört med trafikfarliga bilar när de leverat kylvaror för bland andra Coop och Hello Fresh.

Gordon Deliverys trafikansvariga och vd Ali Ghoce ville inte själv svara på våra frågor när vi kontaktade honom och vår intervjuförfrågan skickades vidare till Johan Flanke, kommunikationsansvarig på Gordon Delivery.

– Det låter konstigt eftersom vår idé handlar om att underlätta människors vardag med hemleveranser och att ha nöjda kunder. Det får vi genom att ha trygga förare som kör säkra bilar. Vi uppmuntrar förare att påtala om det finns brister.  Att vi skulle ha däck som inte håller är något som jag inte känner till, säger Johan Flanke.

Men jag har ju fotografier. Anser du att bilderna visar på undantag?

– Jag känner inte till att vi har några dåliga däck. Det är inget som vi på Gordon har fått påpekanden om under besiktningar eller poliskontroller.

Transportarbetaren har varit i kontakt med ett flertal förare som jobbar eller har jobbat på Gordon Delivery. De flesta av dem vittnar om att de känt sig tvingade att köra bilar som inte är i trafikdugligt skick och att de blivit avbokade från arbetspass om de vägrat köra farliga bilar. En chaufför säger:

– Det har hänt att de tagit bort en veckas arbetspass för att jag klagat på farliga bilar.

En annan chaufför säger:

– De har gett oss jättedåliga bilar. Om man har ringt och sagt att det är för dåliga däck har man blivit avbokad.

Vilka andra problem har ni haft med bilarna?

– Baklampor som inte fungerar eller är borta, trasig backspegel, att varningslampan för bromsarna lyser.

En chaufför som inte längre jobbar kvar säger så här:

– Jag har kört med slitna sommardäck i minusgrader men de bytte inte däck förrän man såg sömmarna, säger han.

En annan källa som slutat på Gordon Delivery säger att han förvisso delar bilden av att vissa bilar varit i dåligt skick, men att det ofta är på grund av vårdslösa chaufförer och att han inte delar bilden av bestraffningar för klagomål om säkerhet.

Tipsa oss!
Mejla till john.antonsson@transportarbetaren.se eller ring 010-480 33 06

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    3 mars, 2023

    Sluta arbeta för företag som inte klarar av att ha ordning på sina fordon.Låt er inte pressas utan stå på er om det finns brister på fordonet du skall köra och anmäl alla hot och indragna arbetspass till facket om du vågar säga ifrån.De dåliga arbetsgivarna måste sorteras bort från arbetsmarknaden och det kan vi bara göra om alla vågar säga ifrån och vara eniga när det gäller trafikfarliga fordon som ett exempel.

  2. Dan Johansson:
    2 mars, 2023

    Jag var tidigare kund hos Hello Fresh där Gordon Delivery kör ut maten. Det ett par tillfällen jag fick åka och möta upp chaufförerna ett par kilometer hemifrån då de hade så dåliga däck på bilen att de i normalt vinterväglag inte tog sig fram till mitt hus. (Vilket ingen annan har problem med). Man kan dessutom som kund i realtid följa leveransen online då med namn på chauffören vilket inte känns bra. Den personliga integriteten står inte högt i kurs hos Gordon. Jag avslutade mitt abonnemang när jag förstod hur det står till.

Lästips:

Regionala skyddsombuden Robert Savela och Urban Vikström, Transport avdelning 26 Norrbotten. Foto: Privat

Skyddsombuden finns för din hälsa

Debatt. År 2022 har övergått till 2023 och när vi summerar antalet döda i arbetet för föregående år landar det på 49 personer totalt sett, enligt Arbetsmiljöverket. Räknar vi enbart svenska olyckor i arbetslivet blir det 41 personer som inte kommit hem från sina arbeten.

Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet. Foto: Pernilla Ahlsén

En dag i bärgningsbilen

Arbetsmiljö. Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet.

Jan-Owe Larsson (M) är ordförande och Annsofi Ramevik (S) är andre vice ordförande i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd.

Hallå politiker, vad kan och vill ni göra?

5 frågor. Transportarbetaren har ställt fem frågor till två politiker i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd, som tagit del av Transports enkät Körtider och stress.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.

Hovrätten: Brott när hamnarbetare dog

Arbetsmiljö. Svea Hovrätt slår fast att hamnchefen är skyldig till arbetsmiljöbrottet "vållande till annans död". Samtidigt sänks chefens straff och hamnbolagets företagsbot.

Gordon Delivery prisade av kungen – anklagas för lönestöld

Arbetsrätt. Gordon Deliverys grundare Ali Ghoce har prisats som årets pionjär av kungen. Det miljardvärderade företaget har kollektivavtal men inga anställda chaufförer. Chaufförerna får varken avtalsenlig lön eller betalt för alla timmar de jobbar.