FK: Taxiförare ofta sjukskrivna under pandemin

Covid-19. Taxiförare är ett av de yrken som oftast drabbades av sjukskrivningar under pandemin, visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Taxiförare hade ungefär 40 procent överrisk att drabbas av sjukskrivning under pandemin, jämfört med snittet i alla grupper, enligt en ny rapport som Försäkringskassan gjort. Det går att jämföra med undersköterskor i hemtjänst och äldreomsorg, som hade 36 procent högre risk än snittet. Allra högst överrisk har förskollärare haft, 53 procent.

Det här ska jämföras med vissa grupper som kunde jobba hemifrån. Bland yrkesgrupper som it-arkitekter och systemutvecklare gav pandemin en hälsoeffekt som var precis omvänd. Sjukskrivningarna minskade och bland dem blev det en så kallad underrisk förs sjukskrivning med 24 procent.

Transports regionala skyddsombud i Stockholm Olivera Pobra är inte förvånad.

– Vi försökte driva frågan om barriärskydd och förbud mot framsätespassagerare i taxibilar hos Arbetsmiljöverket. Efter att jag skickat in fyra anmälningar sa de att jag inte skulle skicka fler då det skulle bli en flaskhalseffekt på besluten. Så jag slutade och hoppades att de skulle fatta ett generellt beslut. Beslutet togs till slut efter nio månader.

Arbetsmiljöverket fattade inget generellt beslut, så till slut var det ett enda åkeri i Stockholm som inte rättat sig efter Transports krav och tvingades införa skyddsåtgärderna.

Taxi Stockholm började däremot rekommendera barriärskydd och gjorde det möjligt för förare att välja bort framsätespassagerare.

– Taxichaufför är ett låglöneyrke och förarna jobbar på procentlön. De är i beroendeställning och den som tackade nej förlorar på det ekonomiskt, säger Olivera Pobra.

Ett annat beslut gick desto fortare på Arbetsmiljöverket:

– Den 29 september 2021 drog Folkhälsomyndigheten tillbaka restriktionerna. Den 6 oktober drogs kraven om barriärskydd och förbud mot framsätesåkning tillbaka med omedelbar verkan, säger Olivera Pobra.

Taxiförare hade också en överrisk på 42 procent för att drabbas av sjukskrivning på över 21 dagar.

En delförklaring till taxiförares utsatthet kan vara att det är ett jobb med nära kontakt med andra människor, enligt Försäkringskassan. Myndigheten skriver att annan förklaring kan vara att ett antal regioner anlitat taxiföretag för att köra ut och hämta självtest för covid-19, som kan ha gjort att förarna stötte på viruset än mer. Olivera Pobra har ytterligare två teorier om bakomliggande orsaker.

– I taxibranschen är det många små företag där det inte finns kunskap om arbetsmiljö och det görs ingen riskbedömning. En fjärde anledning är nog att det är många i högre ålder som kör taxi och tillhörde en riskgrupp. Med de företag som vi gjorde gemensamma riskbedömningar med, Sirius och Samtrans, kom vi fram till att äldre och personer som själva säger att de tillhör en annan riskgrupp skulle få välja bort körningar med förhöjd risk för smitta.

Under pandemin infördes en tillfällig ersättning för karens. På så sätt blev den första sjukdagen inte helt utan inkomst. Den har många använt. Mellan april 2020 och september 2021 har drygt två miljoner fått ersättningen. 60 procent av dem var kvinnor.

En slutsats från Försäkringskassan är därför att pandemin förstärkt klasskillnaderna mellan olika grupper på arbetsmarknaden. Försäkringskassan skriver att ersättningen för karens har haft en utjämnande effekt och troligtvis haft stor betydelse för människor med låga inkomster och för unga.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jan-Erik:
    5 april, 2022

    Jag hoppas att alla är väl medvetna om att de flesta taxibolagen, åtminstone i Stockholm, nu har plockat bort barriärskyddet och skippat alla andra skyddsåtgärder. Nu är det "business as usual". Själv jobbar jag för Taxi Stockholm och har ångest dagligen, då jag nu tvingas att köra passagerare i framsätet. Senast i fredags hade jag en kille som satt och hostade konstant. När man frågar Taxi Stockholms styrelse VARFÖR de agerar på detta sätt så blir svaret att "det handlar om varumärket". Man anser alltså att imagen är viktigare än personalens hälsa, trots att den nya omikronvarianten - BA2 - just nu exploderar nere i Europa och garanterat kommer att komma hit. Att då, som detta stora taxibolag, kläcka ur sig en sådan kommentar är inget annat än grundmurad cynism och ett vidrigt sätt att bemöta personal, som i grunden enbart är orolig för sin hälsa. Taxibranschen i dag genomsyras av en enorm empatilöshet, parad med en enorm okunnighet, och vem som helst inser ju att motsvarigheten är svår att finna i någon annan bransch. Mest störande är dock att företrädare för ett företag som Taxi Stockholm, med sin dominerande roll på huvudstadens gator och torg, inte inser att de som utför arbetet är rädda. I ett sådant läge faller onekligen det vackra pratet om kollektivavtal (som de inte följer) och personalvård tämligen platt.

Lästips:

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.