Säkerhetsvakten Mikael Hen och instruktören Ulf Sahlin pratar, medan Christoffer Hammarlöf filmar en scen där en väktarbil rullar in på området.
Close
Säkerhetsvakten Mikael Hen och instruktören Ulf Sahlin pratar, medan Christoffer Hammarlöf filmar en scen där en väktarbil rullar in på området.
Close
Säkerhetsvakter

Filmar för säkerhets skull

Räddningsarbete. Säkerhetsvakter som Mikael Hen och hans kollegor på Prevent ska släcka bränder, upptäcka livsfarlig gas och se till att alla har rätt skyddsutrustning. I vanliga fall är bevakningspersonal inte med på film, men den här dagen är de det.

Trettontiden en fredag i Stenungsund. Väktaren Kim Hansson backar ut på parkeringen och kör ut på vägen vid Bränningen. Rakt framför sig ser han Borealis-fabrikens gigantiska stålkonstruktion. Han kör några meter, gör en U-sväng med väktarbilen och kör tillbaka en gång till.

På parkeringen står filmaren Christoffer Hammarlöf med en filmkamera i händerna. Han står på huk under ett svart paraply som Greta Helleblad håller i. Ingen hade beställt regn men på västkusten kommer det i alla fall.

Ny tagning och sedan får Kim Hansson vända och köra ut flera gånger till.

Det är bara fortsättningen på en annorlunda arbetsdag.

Väktaren Kim Hansson sitter oftast i porten på industrierna.
Väktaren Kim Hansson sitter oftast i porten på industrierna. Foto: John Antonsson

Filmklipp

På förmiddagen träffades kollegor från säkerhetsföretaget Prevent Safety hemma hos Andreas Henriksson, som till vardags jobbar som tjänsteområdeschef med ansvar för utbildning och Bränningen.

Anledningen till att de filmar är att Prevent håller på att uppdatera sina tjänsteområden och har valt att göra filmklipp för respektive område.

Kim Hansson fick låtsas vakna på morgonen i en främmande säng.

– En gång skulle vi filma en scen som symboliserar att jag kommit hem säkert från jobbet. Jag fick stå ute i regnet och tända grillen!

De dagar Kim Hansson inte skådespelar är hans viktigaste jobb att se till att de som kommer in på industrierna han vaktar har alla behörigheter och utbildningar som krävs för att vistas i potentiellt farliga miljöer.

– Jag sitter mest i porten men kör väl rondbil ungefär vid varje fullmåne.

Mikael Hen och Andreas Henriksson agerar framför kameran. Foto: John Antonsson
Mikael Hen och Andreas Henriksson agerar framför kameran. Foto: John Antonsson
Gnistorna yr när Andreas Henriksson kapar ett rör. Foto: John Antonsson
Gnistorna yr när Andreas Henriksson kapar ett rör. Foto: John Antonsson

Tillbaka vid Bränningen. Träningsanläggningen där tusentals utbildas i säkerhet varje år. De flesta som går utbildningarna kommer från industrin i närområdet. En mindre del jobbar som säkerhetsvakter på Prevent safety. I området finns en uttänkt infrastruktur med vattenledningar, byggnader och gasolrör. I ett hus finns lejdare som simulerar insidan av ett fartyg. På en tågvagn vilar en rostig oljetank med Statoil-loggan på.

Andreas Henriksson drar fram en vinkelslip och börjar kapa ett rör. Kameramannen ropar ”tryck hårdare” så att gnistorna ska bli större.

– Bryt!

Ny scen

Dags för en ny scen. Säkerhetsvakten Mikael Hen kommer gående med två brandsläckare mot den plats där Andreas Henriksson kapat. Men i den färdigklippta filmen kommer det att se tvärtom ut. För själva vitsen är att säkerhetsvakten ska finnas på plats för att se till att ingenting händer eller om någonting händer snabbt kunna larma.

Under en tidigare inspelningsdag filmades släckningsarbete. Anläggningen Bränningen har gasolbrännare för att träna släckning vid flera olika scenarier. Foto: Foto: Christoffer Hammarlöf
Under en tidigare inspelningsdag filmades släckningsarbete. Anläggningen Bränningen har gasolbrännare för att träna släckning vid flera olika scenarier. Foto: Foto: Christoffer Hammarlöf

Den första inspelningsdagen för filmen, som produceras till företagets hemsida, var i somras. Då eldade de på ordentligt och visade hur släckningsarbetet går till. Men den här mulna dagen i september handlar det om en vanlig arbetsdag. Från att vakten går upp på morgonen, till dess att han eller hon kommer hem på kvällen.

– Det är det det handlar om, säger Mikael Hen.

– Jag brukar säga att jag står där för att se till att alla kan komma hem säkert i slutet av dagen.

Mikael Hen är säkerhetsvakt. Hans jobb går ut på att se till att olyckor inte sker – och rädda alla som jobbar på platsen ifall olyckan trots det skulle vara framme. Foto: John Antonsson
Mikael Hen är säkerhetsvakt. Hans jobb går ut på att se till att olyckor inte sker – och rädda alla som jobbar på platsen ifall olyckan trots det skulle vara framme. Foto: John Antonsson

Hetarbete

En vanlig arbetsdag kan Mikael Hen stå bredvid ett hetarbete, en svetsning eller någon annan situation där det finns risker för brand eller giftiga gaser. Han ska ha koll på allt som händer runtomkring och dessutom se till att alla som jobbar där använder sig av all nödvändig säkerhetsutrustning. Han beskriver att han alltid ska ha koll på det som händer i 360 graders vinkel.

Gänget som spelar in filmen snackar mellan tagningarna. Foto: John Antonsson
Gänget som spelar in filmen snackar mellan tagningarna. Foto: John Antonsson

På många företag kallas säkerhetsvaktens jobb för brandvakt. Men på Prevent har de valt att kalla det säkerhetshetsvakt eftersom vakterna gör mycket mer än att ”bara” vara en mänsklig brandvarnare vid underhåll och likande situationer på industrier då det automatiska brandskyddet kan ligga nere.

Om olyckan är framme finns ordningen inprogrammerad i ryggmärgen.

– Då är det larma, rädda, släck som gäller, säger Mikael Hen.

Men det är ytterst sällan sprinten behöver dras ur brandsläckaren. Det berättar instruktören Ulf Sahlin som inte är med i filmen, men jobbar på anläggningen. Han har jobbat med säkerhet och arbetsmiljö i över 20 år och har bara varit med om en handfull tillfällen som brandsläckarna behöver användas.

– Eller så har det brunnit så mycket att det inte går att göra något åt det, som när jag jobbade på oljan i Nynäshamn och lågorna var 60 meter höga.

Slutet utrymme

Gasmätaren upptäcker såväl brist på syre som flera brandfarliga gaser. Foto: John Antonsson
Gasmätaren upptäcker såväl brist på syre som flera brandfarliga gaser. Foto: John Antonsson

Ny scen. Mikael Hen hakar loss en orange dosa från skyddsjackan och drar ut en antennlikande grej. Apparaten är en gasmätare. Det har slutat regna så Greta Helleblad slipper hålla i paraplyet. Hon jobbar också som instruktör på Bränningen och förklarar:

– Han använder mätaren eftersom det är ett slutet utrymme där. Det ska arbetas intill och då ska han se till att det inte finns några brandfarliga gaser där som fattar eld eller gör att någon tuppar av.

Nu har Mikael Hen filmat klart scenen och visar upp gasmätaren.

– Teleskopet har jag på för att slippa sticka in armen eller komma ännu längre ner. Ofta när vi använder den här är vi inne i en djup tank. Har du inte mätt kan det finnas gaser där nere och i värsta fall kan du få i dig dem och tuppa av när du böjer dig ner.

Hur många gånger har du upptäckt farliga gaser där de inte ska vara?

– Oj, det är många gånger.

Mikael Hen visar upp räddningsutrustningen som han kan använda vid räddning i svåra utrymmen. Foto: John Antonsson
Mikael Hen visar upp räddningsutrustningen som han kan använda vid räddning i svåra utrymmen. Foto: John Antonsson

Mikael Hen är också en av tre säkerhetsvakter på företaget som har utbildat sig i räddning i slutna utrymmen. Under utbildningen har han lärt sig att använda särskild räddningsutrustning.

– Jag ska kunna inleda räddningen innan räddningstjänsten är på plats.

Har du behövt gå in någon gång?

– Nej. Men det var nära en gång. De var inne och skulle svetsa och han kände sig dåsig. Jag fick tag i honom från utsidan och kunde dra ut honom.

Mikael Hen har just visat upp ett andningsskydd, men nu är det dags att filma den sista scenen. I den är arbetsdagen slut och alla får gå hem säkert.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Whilma Åbergh Salmio var nästan klar med sin utbildning när Yrkesakademin avvecklade utbildningen. Foto: Privat

Whilma drabbad av Yrkesakademins kollaps

Utbildning. Whilma Åbergh Salmio var i slutfasen av sin utbildning till maskinförare. Då kom mardrömsbeskedet. Yrkesakademin låg i rekonstruktion och la ner hennes utbildning.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Hundratals elever utslängda från Yrkesakademin

Utbildning. Yrkesakademin är i ekonomisk kris. Det har lett till att 700 personer som gick arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingen blivit av med sina studieplatser. Dessutom har många som utbildas på komvux också drabbats.

Våga prata om psykisk ohälsa

Krönika. Den psykiska ohälsan ökar för varje år i det svenska samhället. En skrämmande trend är att den också ökar bland unga människor. Min enkla förklaring till varför det förhåller sig så är att vi (homo sapiens) inte är gjorda för detta moderna samhälle.

Snabbkoll
Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

Miljöbrott
Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Här används ”sopspioner” i kampen mot brottslig dumpning

Södertälje. Små och stora brott – en sängbotten ställd framför pappersinsamlingen, en brinnande soptipp. I hela landet har kriminell avfallshantering fått ökad uppmärksamhet. I Södertälje arbetar ett par kommunala tjänstemän mot brottsligheten – som ”sopspioner”.

Boel Godner är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: Liza Simonsson

”Fungerar avskräckande”

Södertälje. – Vi tror att arbetet ger effekt och upplever att problemen minskat de senaste åren. Vi polisanmäler misstänkta fall av illegal dumpning, säger Södertäljes kommunstyrelses ordförande Boel Godner (S).

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Think Pink – toppen på misstänkt brottsberg

Avfallshärva. I månader härjade bränder i gigantiska avfallshögar. Men sopbergen i Botkyrka är bara en del i Think Pink-härvan. Utredningen om grovt miljöbrott rör ett tjugotal platser i landet och rättsprocessen kring företagskoncernen har pågått i flera år.

Arbetsmiljö
Funktionärer, skyddsombud och förtroendevalda från Transport besökte UPS-terminalen i Göteborg.

UPS-förare: Press och stress leder till fusk

Åkeri. Orimliga prestationskrav, dåligt utrustade bilar och toppstyrning. Chaufförerna på UPS har tröttnat på bristerna på arbetsplatserna och börjat organisera sig.

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Kultur
Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.

Prisad boklåda i lunchrummet

Kultur. Lagerarbetaren Jonny Kronbäck hinner inte läsa. Kollegan Tilde Kristoffersson gillar deckare, men Alexander Lind tål dem inte. Transportarbetaren besöker företaget Truck and Wheel för att höra vad de anställda tycker om sin prisbelönta boklåda.

Avtal 2023
Plånbok med pengar

Avtalat och klart: Här har du din nya lön

Löner. Efter tuffa förhandlingar och strejkhot är de nya lönerna klara i majoriteten av Transports avtal. Transportarbetaren listar löneökningarna. Här är de som fått minst – och de som har fått mest.

5 tycker till om lönerna

Enkät. Transportarbetaren frågade fem medlemmar vad de tycker om sitt nya kollektivavtal.

Ny motpart sökes?

Förhandlingar. Av Transports 27 kollektivavtal förhandlas 6 avtal med Almegas förbund. Nästa avtalsrörelse kan det bli än färre.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.