Någon flytt till Stockholm blir inte aktuell om Joakim Borg blir invald för Socialdemokraterna i riksdagen. Han stannar i sin valkrets, Västmanland. Foto Kristina Sjöberg
Close
Någon flytt till Stockholm blir inte aktuell om Joakim Borg blir invald för Socialdemokraterna i riksdagen. Han stannar i sin valkrets, Västmanland.
Close

”Det finaste man kan göra är att hjälpa andra”

Mötet. Vad är det som gör att vissa engagerar sig för att hjälpa andra? Transportarbetaren ställde frågan till Joakim Borg, ombudsman i Transports Västeråsavdelning och partipolitiskt engagerad i Socialdemokraterna.

It takes one to know one heter det på engelska. På svenska brukar det heta att man genom sig själv känner andra. Kanske är det så i Joakim Borgs fall. Efter en bitvis stökig uppväxt där utgången kunde bli destruktiv mognade han och engagerade sig i föreningslivet för att just hjälpa andra.

– Det är det absolut finaste man kan göra, att hjälpa andra människor. Det är precis vad både det fackliga och det politiska arbetet handlar om, säger Joakim Borg, lokalombudsman på Transport i Västerås och Socialdemokraternas fjärde namn på Västmanlands riksdagslista.

Det var under högstadieåren hemma i Älvkarleby utanför Gävle som stökigheterna började. Joakim, eller Jocke som han oftare kallas, blev rejält mobbad. Skolarbetet blev lidande och utgången för Jocke kunde ha blivit lite hur som helst.

”Att hjälpa andra människor är det absolut finaste man kan göra. Det är precis vad både det fackliga och det politiska arbetet handlar om”, säger Joakim Borg.
”Att hjälpa andra människor är det absolut finaste man kan göra. Det är precis vad både det fackliga och det politiska arbetet handlar om”, säger Joakim Borg. Foto: Kristina Sjöberg

– Jag började på fordonsprogrammet på gymnasiet, pappa var bilmekaniker så det kändes rätt naturligt just då, men jag kände mig inte hemma på fordonsprogrammet så jag bytte till barn och ungdom.

Det gick lite bättre för Jocke på barn och ungdomsprogrammet. Helt rätt kändes det ändå inte. Han började på individuella programmet, ett program som på tidiga 1990-talet inte var lika utbyggt som i dag, och där träffade han Håkan.

– Håkan hade en ängels tålamod. Han blev en förebild för mig. Jag fick praktik som elevassistent och jag jobbade extra på en fritidsgård. Jag började känna att det här var det jag ville göra, att hjälpa andra som kanske inte har det så lätt.

Hittade sig själv

Efter några år flyttade Jocke till Stockholm då han fått jobb på Ösmoskolan för att arbeta med högstadieungdomar som hade det jobbigt. I Stockholm träffade han Helena, hon som kom att bli hans fru. Och han hittade sig själv.

– Det är något väldigt fint och privilegierat att få hjälpa andra människor på deras väg. Det är det vi gör kollektivt i facket, vi hjälper varandra.

Om vi backar bandet till början av 1990-talet igen och de jobbiga högstadieåren så var det många unga som såg kampsportfilmer där hjältarna kunde karate och vann över sina motståndare, hur mycket underdog de än var i början av filmen. I filmen Karate Kid från 1984 blir nyinflyttade Daniel mobbad och misshandlad, bland annat på karateklubben han sökt sig till. Framför allt är det killen Johnny som är den onda. Ett karatemästerskap står på spel och Daniel – Karate Kid – tar hjälp av mr Miyagi. En hård träning inleds som börjar med att Daniel, till sitt stora förtret, vaxar bilar och målar plank.

Kampsport

Hur det gick? Utan att spoila filmen så är det en riktig hjältesaga. I det verkliga livet flydde Jocke in i filmernas värld. Han ville också kunna ge igen, att kunna sätta sina mobbare på plats. Och han började träna kampsport.

– Från början var det jujutsu men jag gick snart över till karate. Precis som i Karate Kid träffade jag min mr Miyagi som fick mig att förstå att karate inte bara handlar om att slå ner sin motståndare, det handlar om mycket mer än så, säger Jocke.

Det var flera personer som tillsammans utgjorde mr Miyagi för Jocke. Ledare i karateklubben. Ledare som såg till att alla var med och att träningen också handlade om glädje, om att ha kul, lika mycket som om själva den fysiska träningen. Jocke började också intressera sig för österländsk filosofi.

– Jag började lära mig självmedvetenhet och kroppskontroll, det är något som jag kunde ta med mig in i vardagen för att ge mig lugn.

Under den här tiden provade Jocke också på att spela teater och rollspel.

– Jag fann en kreativ sida som lärde mig att inte ta mig själv på för stort allvar. Det är något som är till verklig hjälp i arbetet med andra människor. Alla kan göra fel, även jag, men det är inte det som är det viktiga. Det viktiga är vad man gör efteråt.

Gemensamt intresse. Både Jocke och dottern Mary-Jill tränar karate. Foto: Privat
Gemensamt intresse. Både Jocke och dottern Mary-Jill tränar karate. Foto: Privat

Karate

Jocke tränar fortfarande karate (han har blått bälte i stilen Kimura Shukokai) och han är även tränare för barngruppen där hans dotter Mary-Jill går.

Hur får han tid till det?

– Ja det är en bra fråga. Jag tränar för att må bra, både mentalt och fysiskt. Det är träningen som gör att jag orkar med att engagera mig.

För Joakim var det naturligt att engagera sig i föreningar då han växte upp i Älvkarleby. Han och hans syster uppmuntrades av föräldrarna, pappa bilmek och mamma sjuksyster, att delta i olika idrottsföreningar.

– Föreningslivet var mycket mer levande då, det är något jag kan sakna i dag. Hur ska vi få folk att engagera sig i föreningar, idrott, fackligt och politiskt? Det är inte längre en lika naturlig bild i samhället och det tycker jag är synd.

Facket

Den tidiga kontakten med föreningslivet kanske var det som gjorde att Jocke kom att engagera sig som fackligt förtroendevald i Transport. Efter tiden i Stockholm och Ösmoskolan flyttade han och Helena till Gävle. Helena började plugga på lärarhögskolan och Jocke fick jobb på bevakningsföretaget Falck. Jockes vidare utbildning sattes på paus.

– Tanken var att när Helena var klar med sin utbildning så skulle vi byta. Då skulle det vara min tur att plugga och hennes att arbeta. Så blev det inte riktigt.

I stället blev Jocke 2011 blev vald till regionalt skyddsombud (RSO) i Gävleavdelningen. Efter några år gick han Transports interna ombudsmannautbildning och gjorde då sin praktik med Anna Ryding i Västeråsavdelningen. När Anna sedan valdes till förbundskassör på kongressen 2017 blev hennes tjänst på Västeråsavdelningen ledig. Jocke sökte tjänsten och fick den.

Flytt till Västerås

Sommaren 2017 flyttade han till Västerås och den 1 september samma år kom familjen efter. Helena med sin lärarutbildning fick snabbt jobb på Realgymnasiet.

– I dag bor vi i en hyresrätt i området Viksäng och här trivs vi jättebra. Västerås ligger på bra pendlingsavstånd till Stockholm också.

Vad händer om du väljs in till riksdagen efter höstens val?

– Jag står som nummer 4 på listan för Socialdemokraterna i Västmanland och om jag kommer in i riksdagen tar jag tjänstledigt från Transport. Men vi kommer inte att flytta till Stockholm. Jag är på Västmanlands lista och då är det viktigt att vara kvar i sin valkrets för att lyssna på vad väljarna här vill, tycker jag.

Vad är dina viktigaste frågor om du blir invald i riksdagen?

– Att få ordning och reda i upphandlingar och att stärka våra sociala och rättsliga villkor. Trygghet i anställning, omställning och arbetsmiljö är också något jag brinner för. Just arbetsmiljö där vi i dag lever med krav på att vi ständigt ska vara nåbara. Det skapar stress och folk blir utbrända på sina jobb. Det har också blivit tuffare med rimliga rehabiliteringar. Det finns mycket som kan förbättras om vi vill att människor ska ha ett hållbart arbetsliv.

Om du ser tillbaka på den väg du tagit fram till i dag, är det något som du skulle ha gjort annorlunda?

– Nä det skulle jag inte. Jag är nöjd

med den jag är. Det här är vad man får. Det här är Jocke. Visst, jag kanske skulle ha sett till att slutföra gymnasiestudierna om jag kunnat leva om mitt liv. Fast jag kan alltid ta upp studierna igen, säger Joakim Borg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Michaela Leo:
    28 juli, 2022

    Du är en förebild, Jocke!

Lästips:

Mänsklig rättighet med fri tillgång? Ja, enligt kongressbeslut ska Transport verka för gratis mensskydd i alla sammanhang. Foto: Justina Öster

”Om det var en mansfråga hade det redan varit tillämpat”

Mensskydd. Transport ska verka för fria mensskydd till alla som behöver det. Det beslutades på kongressen i augusti 2022. Men när Transportarbetaren ringer runt till avdelningarna ett drygt halvår efter kongressen är det ingen som har tagit tag i frågan.

S vill se ökade kontroller på vägarna

Debatt. För tusentals svenskar är vägarna den dagliga arbetsplatsen. Precis som på vilken arbetsplats som helst måste även Sveriges yrkesförare kunna lita på att de varje dag möts av schysta arbetsvillkor.

Symbol för kvalitet. Servicetrafikens gröna fordon har kommit att bli ett välkänt inslag i stadsbilden. Foto: Lilly Hallberg

Göteborgsmodell höjer servicetrafikens status

Färdtjänst. Bristen på förare är inte unik för Göteborg. Staden arbetar sedan flera år med riktade insatser för att utbilda fler som klarar att köra färdtjänst – utbildning och krav ska både göra jobbet mer attraktivt och ge bättre kvalitet på den upphandlade, samhällsbetalda trafiken.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

Hallå där!

Martin Andersson

…ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Månadens sektion
Thomas Belvén, Jan Sehlin, Peter Strålind och Magnus Lundberg utanför Folkets hus i Solna. Emil Blomqvist och Joakim Björkstedt sitter också i styrelsen, men är inte med på bild.

”Vi vill ha bättre hämtställen”

Miljöarbetare. Efter den uppmärksammade sopstrejken 2017 ­tömdes Stockholmsavdelningens miljösektion på folk. Nu tar sektionen nya tag med nyvald ordförande, arbete för mer inflytande vid upphandlingar och bättre arbetsmiljö – så att sopgubbarna ska hålla fram till pensionen.

Månadens medlem
Att köra mjölkbil är Ebbas tredje jobb. I framtiden vill hon gärna ha ett eget åkeri. Foto: Pernilla Ahlsén

”Det här är ett riktigt mysjobb”

Åkeri. Ebba Nyberg är 23 år och har redan sitt drömjobb – att köra mjölkbil för Arla. Allra bäst är det så här års när korna har släppts ut på bete och sommarkvällarna är ljusa och ljumma.

Hallå där!

Adam Vinrot

…nybliven student som fick Dalaavdelningens stipendium på sin examensdag vid transportprogrammet på Hushagsgymnasiet, Borlänge, den 8 juni.

Dyrtider
Miljöarbetaren Gustaf Sahlin och hans fru var förutseende. Band om lånen, ordnade med fördelaktigt elavtal. Men de högre matpriserna är kännbara för tvåbarnsfamiljen i Kolmården. Spaning efter extrapriser har ökat och det blir mer falukorv. Fast främst mer planering – och mindre svinn! Foto: Lilly Hallberg

Gott liv trots ökade kostnader

Privatekonomi. Miljöarbetaren Gustaf Sahlin och hans fru var förutseende. Band om lånen, ordnade med fördelaktigt elavtal. Men de högre matpriserna är kännbara för tvåbarnsfamiljen i Kolmården. Spaning efter extrapriser har ökat och det blir mer falukorv. Fast främst mer planering – och mindre svinn!

Månadens klubb
Mathias Bäck och Lena Pettersen tillsammans med Jerry Walthéreson, ordförande i avdelning 17. Klubbens övriga medlemmar Ola Ståhl, Tjallen Bergström och Magnus Vetter var ute och körde när bilden togs.

”Vi vill bara att det ska vara rätt”

Nystartad. Medarbetarna på Sparlunds Buss & Taxi i Vara tröttnade på felaktiga löneutbetalningar. Nu har de bildat en arbetsplatsklubb för att komma till rätta med problemen.

Månadens medlem
”Lastbilsyrket är fantastiskt eftersom jag kan vidareutbilda mig medan jag kör.”

”Jag brinner för att hjälpa kvinnor”

Yogainstruktör. Jobbet som lastbilschaufför till och från Gävle hamn innebär mycket väntan och körningar utan avbrott. Det är perfekt för Elina Munter som använder tiden till att vidareutbilda sig och undervisa i gravidyoga och mammaträning.

Kultur
Forskaren och psykologen Alexander Rozental är dålig på att prokrastinera i jobbet. ”Men att ta körkort har jag skjutit upp”, säger han. Foto: Justina Öster

Skjuter du upp trista saker?

Prokrastinering. Nu måste jag verkligen städa ur förrådet. Jag hittar ju ingenting! Först måste jag bara ut med hunden, tvätta bilen, ringa mamma och köpa mjölk. Men oj, vad sent det blev! Brukar du prokrastinera?

Laura Hartman är chefsekonom på LO. Foto: John Antonsson

”Svensk arbetsmarknad har visat sig oväntat stark”

Ekonomi. Trots skenande inflation och kraftigt höjda räntor ser vi ingen stor ökning av arbetslöshet eller varsel. LO:s chefsekonom Laura Hartmans bedömning är ändå att Sverige är på väg in i en period av ökad arbetslöshet.

Hallå där!

Saied Tagavi

…som är aktiv i Facklig Plattform Iran. Vad handlade ditt förstamajtal om?

Dyrtider
”Jag har tjatat på mina barn att gå med i facket, men de tycker det är för dyrt. Hade jag tjänat mer skulle jag ha betalat deras medlemskap också. Nu är de med i a-kassan i alla fall”, säger Lisen Karlsson. Foto: Justina Öster

Lisen är familjens elpolis

Privatekonomi. Kranbilsföraren och fyrbarnsmamman Lisen Karlsson bor på landet med sin man, 16-åriga dotter och två katter. Efter en räkning på 9 700 kronor bytte hon till timpris på elen. – Helt sjukt! Nu har jag stenkoll på vår el, säger hon.