Diskriminering

Arbete och graviditet – Bya och Tya vill ge information

Information. – Många arbetsgivare har inte koll på vad som gäller för gravida och ammande arbetstagare, säger Marko Juvonen, regionalt skyddsombud på avdelning 17.

Han arbetar med ett projekt inom Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd, Bya, som syftar till att ta fram ett informationsmaterial om vad lagstiftningen säger om vad som gäller vid graviditet. Tanken är att det ska bli en folder som ska delas ut till arbetsgivare och skyddsombud. Ett liknande projektförslag är inskickat till Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, Tya.

– I materialet som vi kallar Graviditet och arbetsliv går vi igenom befintlig lagstiftning, vad som gäller när man blir gravid och vad arbetsgivarens ansvar är, säger Marko Juvonen.

Marko Juvonen, RSO avdelning 17 Skövde-Borås. Foto: John Antonsson
Marko Juvonen. Foto: John Antonsson

Riskbedömning

När en kvinna blir gravid ska arbetsgivaren tillsammans med henne och skyddsombudet göra en riskbedömning och anpassa arbetet utifrån det.

– När man är gravid ska man kanske inte jobba med ordningshållning där det förekommer hot och våld. Samma sak inom åkeribranschen, där är det kanske inte helt lämpligt ergonomiskt att köra distribution när man är gravid, säger Marko.

Graviditetspenning

Om arbetsgivaren inte kan anpassa tjänsten eller hitta något annat som den gravida kan göra inom företaget så kan arbetsgivaren stänga av henne från arbete. Hon kan då söka graviditetspenning från Försäkringskassan.

– Men det kräver att arbetsgivaren har uttömt alla möjligheter till anpassning och omplacering och det är dokumenterat i en riskbedömning, säger Marko.

Tyvärr är det inte alltid arbetsgivaren uppfyller de kraven. Som regionalt skyddsombud har Marko flera gånger fått hjälpa medlemmar som har fått problem med arbetsgivaren under graviditeten.

Ofta okunskap

– Det brukar vara lite diskussioner innan vi får rätsida på det. Men oftast brukar arbetsgivaren lyssna när jag eller skyddsombud påtalar vad lagen säger om rättigheter och skyldigheter. Ofta handlar det om okunskap. Därför behövs det här materialet där vi på ett väldigt lättillgängligt sätt förklarar vad som gäller, säger Marko och fortsätter:

– Om vi tittar inom Tyas områden så har vi 40–50 procent tjejer i klasserna på Transportgymnasierna. Branschen måste ta höjd för att det kommer att vara hälften kvinnor och hälften män i framtiden. Det börjar ju redan bli 50 procent tjejer på vissa arbetsplatser. Då måste branschen vara beredd på att folk får barn.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Yrkesförarens dag 9/9 logga

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Transportarbetarens logga

Kollegahjälpen stärker sitt nätverk

Hälsa. I mer än 20 år har lastbilschaufförer och åkare arbetat för att stötta kollegor som varit med om traumatiska händelser och olyckor. Hjälparna i Kollegahjälpen arbetar ideellt. Nätverket blir nu starkare när Transport kommer med som officiell samarbetspartner.

Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.