Krönika

Ur led är tiden

Davids krönika. ”Ur led är tiden”, vad menas egentligen med de orden? Från början myntade av William Shakespeare. Tiden är vad den är och går inte att ändra på vad vi än gör. Kanske är de där orden bara ett sätt att markera att något gått åt helvete och blivit en ”utmaning”.

En ”utmaning” är något som skitit sig rejält, som när regeringen skulle betala ut elprisstöden. Så när absolut ingenting funkar kan man förstås säga att till och med tiden är ur led. Fast det ändå bara är en subjektiv betraktelse.

Tiden står nämligen helt stilla. Det är vi och allting runt om oss som rör sig. Frön blir sådda, blommor växer upp, blommar ut, vissnar och dör. Precis som vi. Men tiden bryr sig inte. Den bara finns där. Kanske som ett mått på något vi ändå inte begriper. Vår tid är vår tid men vad händer sedan? Kanske allt – eller ingenting.

Ibland är det inte bra att köra lastbil, man kan grubbla för mycket under alla timmarna ”between the roadsignes and the white lines”, som någon sjöng. Samtidigt blir tankarna ett känslomässigt stöd i livet utanför hytten – om man kommer ihåg dem…

Kanske på krogen i någon blarig diskussion med ett kvartersfyllo, vid middagen med några akademiska bekanta. Eller bara med hustrun efter middagen då man tömmer små limoncello­glas.

Frågan är vad vi gör med tidsperioden vi fått oss utmätt. Min pappa hade, som jag nog nämnt tidigare, ett ganska ”fint” jobb. Han var journalist och jobbade på Svenska Dagbladet. När han slutat benämnde han sitt arbetsliv som ”fyrtio förlorade år inom dagspressen”.

Jag har kört lastbil i stort sett hela mitt liv (min pappa älskade att åka med under senare år). Ett riktigt skitjobb enligt många, tungt och med hopplösa arbetstider.

Ändå kan jag inte på rak arm komma på att jag skulle ha gjort någonting annorlunda. Livet är på intet sätt perfekt men ändå ungefär så som jag vill ha det. Omgiven som jag är av bra kollegor, kärlek och vänskap.

Jag kan inte tacka en bra eller dålig tid för det. Men jag kan tacka mig själv, naturen, min mage och min sömn som stått mig bi i alla år. Samt omgivningen, husen (som jag ibland fått bygga och underhålla) och vägarna.

Kanske finns det två sorters tid; en tid som går att mäta. Som månvarv, solvarv eller antalet bakade bullar per dag. Sedan finns det ett annat slags tid. Den som bara finns där allting utspelar sig. Som en plats. Vad ska man kalla den? Evigheten? Eller Gud?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Wallon:
    10 november, 2023

    Många kanske skriver på om "Förlorade år" Själv tycker jag det är ett betyg på hur jag förvaltar den tid jag fått och lite "osvenskt" vill jag nog citera Bryan Adams istället: " those were the best days of my life"

Lästips:

Alexandra Einerstam

Välfärd ska inte vara en lyxvara

Krönika. Nu har Tidöregeringen beslutat att försämra högkostnadsskyddet och mattan dras undan för dem som redan balanserar på ekonomins slaka lina.

”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

”Busskungen” levererar!

Davids krönika. Den skramlande gamla SL-bussen känns ändå mjukt och varmt gungande där vi färdas över Värmdölandet. För vi sitter längst fram vid föraren, Dennis ”Busskungen” Sekayise, med afrikanskt tunggung i bilradion.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Välfärd ska inte vara en lyxvara

Pengar. Nu har Tidöregeringen beslutat att försämra högkostnadsskyddet och mattan dras undan för dem som redan balanserar på ekonomins slaka lina.

Fattigdom efter ett långt arbetsliv?

Pensioner. För oss medlemmar inom Transport, vi som kört, ronderat, burit och slitit ett helt yrkesliv, väntar en pension som ofta bara motsvarar hälften av lönen.

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Ta hand om varandra i sommar

Ledare. Midsommar. Dans runt blomsterprydd stång. Små grodorna och Vi äro musikanter. In och ut med maten allt efter hur vädergudarna behagar uppföra sig. Eller tillhör du gruppen som måste jobba midsommarhelgen?

Det är dags för en bojkott av Israel

Debatt. I 600 dagar har Gaza bombats sönder och samman. Utan respekt för civila offer bombas skolor, sjukhus, bostadsområden och tältläger. FN uppskattar att nära 60 000 palestinier har dödats i Gaza och på Västbanken, varav nära 20 000 barn, 224 biståndsarbetare från FN och 180 journalister.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

”Busskungen” levererar!

Orättvisor. Den skramlande gamla SL-bussen känns ändå mjukt och varmt gungande där vi färdas över Värmdölandet. För vi sitter längst fram vid föraren, Dennis ”Busskungen” Sekayise, med afrikanskt tunggung i bilradion.

Den amerikanska drömmen

Åkeri. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Serviceresor i Uppsala

Bolt förlorar avtalet om de inte uppfyller kraven

Debatt. Den senaste upphandlingen i Region Uppsala har väckt uppmärksamhet, särskilt kring Bolt och arbetsvillkor. Det finns anledning att klargöra regionens agerande och krav.

Vår sammanhållning är helt avgörande

Ordförandeord. När den här krönikan skrivs är läget ovanligt rörigt i avtalsrörelsen. På gränsen till kaotiskt faktiskt. Samtidigt är det i stunder som dessa som styrkan i vår organisation testas på allvar.

Ju frispråkigare – desto starkare

Ledare. När jag skriver det här har journalisten Joakim Medin ställts inför rätta i Turkiet. Detta för att han utfört journalistiskt arbete. Turkiets president är kränkt och för det kan Medin få avtjäna flera år i turkiskt fängelse. Helt horribelt.

Vi måste försvara den svenska modellen – även i apparnas skuggekonomi

Debatt. Sverige har länge varit ett föregångsland i att kombinera innovation med trygghet. Men i den appbaserade taxibranschen gäller inte längre den svenska modellen. Förare saknar grundläggande rättigheter, medan plattformsföretag som Uber och Bolt kontrollerar arbetsvillkor utan att ta något ansvar. Med stöd i EU:s nya plattformsdirektiv har Sverige nu en unik möjlighet att återställa rättvisan på arbetsmarknaden.

Den amerikanska drömmen

Krönika. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.