Close
Pamela Horn har upplevt samma problem varje sommar under sina år som chaufför hos UPS.
Close

UPS-bilar saknar AC: ”Som att jobba i en bastu”

Arbetsmiljö. UPS-chaufförer larmar. Deras bilar blir stekheta på sommaren och saknar aircondition. Företagets lösning: Drick mer vatten.

Många dagar står temperaturmätaren utomhus på mer än 25 grader. Då blir det betydligt varmare i UPS plåtburkar utan luftkonditionering. UPS-chaufförerna fruktar fortfarande den värsta värmeböljan. Chauffören Pamela Horn möter Transportarbetaren på vändplanen utanför UPS terminalområde i Jönköping.

– Vad gör man? Rutan har man alltid nedvevad. Den som har tur får köra en Iveco som har skjutdörr i hytten. Då kör man med den öppen.

Pamela Horn har jobbat som chaufför på UPS i fem år och det har varit samma i alla år. Ingen AC i bilarna och supervarmt på somrarna.

– Det blir värst i paketutrymmena. Då springer man gatlopp för att slippa vara inne i värmen.

Gör UPS någonting för att det inte ska vara outhärdligt de varma dagarna?

– I stället för AC får vi daglig information om att dricka mycket vatten.

Vi ringer chauffören Ronald Witkowski, Transportombud på UPS i Göteborg.

Hur varmt är det?

– Jättevarmt. Speciellt i de små bilarna där är det katastrofalt. De är klädda i aluminium från golv till tak. Det blir som en ugn. Kollegor har mätt upp nära 50 grader i bilen. Det är som att köra runt i en bastu.

UPS är ett av världens största transportföretag. Kritiken om AC är inte ny. Transport har försökt få till klimatsystem i bilarna sedan 1990-talet och i USA har de varma bilarna fått katastrofala följder.

I juni förra året dog en 24-årig chaufför av värmeslag i en av bolagets bilar. Enligt CBS News har Transports amerikanska motsvarighet Teamsters också försökt få till en förändring och har genomfört protester på flera håll i landet. Till den amerikanska nyhetskanalen säger UPS att det inte ansetts vara någon vits att installera AC eftersom förarna gör så många stopp.

I Malmö har regionala skyddsombudet Anders Palmqvist skickat in en begäran om att Arbetsmiljöverket ska agera för att budbilarna utrustas med AC. Liknande krav är på väg att skickas in på flera av UPS arbetsställen i Sverige. I svaret till Palmqvist säger UPS att vissa nyinköpta bilar har AC och att planen är att fler ska få det.

– Jag tänker på framtiden. Klimatet blir varmare och varmare och företaget gör ingenting åt problemen. Förr eller senare kommer en olycka som den i USA att ske. Jag hoppas att UPS tänker ett steg till och lyssnar på oss, säger Ronald Witkowski.

Transportarbetaren mejlade följande frågor till UPS presstjänst i Storbritannien:

Varför ingen air conditioning i era bilar?

Förarna beskriver en arbetsmiljö där de är indränkta i svett efter ett arbetspass. Anser ni att det är en rimlig arbetsmiljö?

Fackets skyddsombud har skickat in en begäran om att Arbetsmiljöverket ska ingripa angående bristen på air conditioning. Vilka åtgärder tänker ni vidta för att säkerställa att chaufförerna har en dräglig arbetsmiljö i den kommande värmeböljan?

Vi fick det här svaret:

“Safety is at the centre of all that we do, and we work to provide a safe and compliant working environment for all of our employees. We work with experts in heat safety to study working conditions and improve our trainings and protocols to help our employees work safely — especially on hot days. We continue to review solutions, including air conditioning, to improve airflow, temperature and comfort for our people.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    1 augusti, 2023

    AC borde vara standard i alla dagens fordon för att erbjuda en bra arbetsmiljö för förarna.De som arbetar på kontor hade aldrig accepterat att arbeta under samma förhållanden som förare blir tvungen att göra under sommarmånaderna.

Lästips:

Malmö får pris som Årets arbetsplatsbibliotek

Kultur. Malmöavdelningens bibliotek har utnämnts till Årets arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden 2023. Receptet är hopplockade boklådor, som körs ut till olika företag inom Transports branscher.

David Ericsson

De små stegens förbannelse

Davids krönika. Då åkerier söker chaufförer på Facebook som är ”stresståliga, erfarna, socialt kompetenta och har alla behörigheter”, brukar ett skämt i kommentarsfältet vara: ”Kan man jobba hemifrån?”

Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojekt om klimatomställningen. Foto: John Antonsson

Transportarbetarna avgörande för klimatet

8 frågor. Klimatutsläppen ska mer eller mindre upphöra fram till år 2045. I centrum av händelserna står förarna. Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojektet Justit. För att chaufförernas perspektiv ska bidra till klimatomställning som är rättvis för arbetarna.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.