Tommy Wreeth är förbundsordförande för Transport.
Close
Tommy Wreeth, förbundsordförande Tranport, berättar om kraven som utväxlats mellan Transport och Transportföretagen där Transport kräver 5,5 procent i löneökning.
Close

Transport kräver 5,5 procent i ettårigt avtal

Avtal. Avtalskraven mellan Transport och Transportföretagen är överlämnade. Transport kräver ett ettårigt avtal med 5,5 procents löneökning, samt ett engångbelopp på 5 726 kronor.

Under två dagar träffades Transports och Transportföretagens delegationer ute på Djurönäset utanför Stockholm. Första dagen ägnades åt framtidsspaningar och inspirationsföreläsningar. Tya, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, och Tina Thörner, framgångsrik svensk kartläsare inom rally, fanns på plats för att sätta fart på tankarna.

– Vi pratade om utmaningar och problem som branschen står inför. Till exempel förarbristen. Vi är rätt överens om problembilden och de utmaningar vi har, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Lika överens är nog inte motparterna om kraven som utväxlades under andra dagen. Transport kräver en löneökning på 5,5 procent och ett fast engångbelopp på 5 726 kronor. Engångbeloppet är beräknat på prolongeringen under förra avtalsperioden. Då alla löntagare fick vänta sju månader på löneökning. För transportavtalet var varje månad värd 818 kronor; 7 x 818 blir 5 726 kronor. Transportarbetareförbundet har också föreslagit ett ettårigt avtal.

– Motparten håller fast vid det de tidigare sagt, att de ställer sig bakom märket och att de vill se ett engångsbelopp likt den tyska modellen. I den tyska lösningen var engångbeloppet skattefritt och det kräver även vi att det ska vara, säger Tommy Wreeth.

Vid den här första sittningen utbytte parterna krav och det fanns möjlighet att förklara hur man menar och ställa frågor till varandra. Själva förhandlandet kommer i nästa steg.

– Vi har nya sittningar på kanslinivå månadsskiftet januari/februari. De faktiska förhandlingarna påbörjas sedan under andra halvan av mars månad. Det är då vi ser hur långt ifrån, eller nära, vi står varandra, säger Tommy Wreeth.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Abdullah mahpdallah:
    16 februari, 2023

    Håller med många nedan! Ob-tilläggen är skrattretande. Det måste ni försöka ordna till. Se till att få igenom 10-20 kr höjning i alla fall.

  2. Bengt Svensson:
    9 februari, 2023

    Arbetstidsförkortningen för nattarbete är ju en skam, en minut per arbetad ob timma. Det borde ligga på 3-5 minuter minst. Sen ob-tilläggen är ruggigt låga för oss terminalarbetare!

  3. Fjärris:
    26 januari, 2023

    Hur kommer det bli för oss som har bytt jobb efter att avtalet blev klart vid förra förhandlingen? Ska min nuvarande arbetsgivare stå för engångsavgiften eller kommer den hamna på den förra? Eller hamnar man mellan stolarna på något sätt?

  4. Kristina Sjöberg:
    27 januari, 2023

    Våra yrkande berör det avtal vi har för avsikt att teckna då det nuvarande avtalet går ut. Så det vi kommer överens om i ett nytt avtal berör tiden från och med avtalets tecknade och innebär att det är nuvarande arbetsgivare som står för löneökningar och dylikt.

    Hälsningar
    Peter Winstén ,Transports avtalssekreterare

  5. Mattias Lind:
    24 januari, 2023

    Varför förhandla så sent?
    Nya avtalet ska väl vara på plats första april. Då är det rätt passande att börja förhandla under andra halvan av mars, ett stort skämt.
    Innebär nog att vi inte får höjda löner direkt utan någon form av retroaktiv höjning. Srejkvarslet borde läggas i mitten av mars istället och kräva ännu högre löneökningar, främst kraftigt högre ob och risktillägg då vi är en kraftigt utsatt arbetsgrupp med ökande olyckor och dödsfall bland våra kollegor. Men samhället nyttjar oss som kanonmat på frontlinjen. Hur många kan sköta sina jobb om inte vi sköter våra.....trots det anses vi inte som samhällsviktiga.
    Hoppas att förbundet kan ställa upp för oss på botten den här gången.
    Backa inte på kraven!

  6. Peter Jansson:
    22 januari, 2023

    När jag arbetade som anställd så kunde jag arbeta 13-14 timmar på ett arbetspass utan att få någon övertidsersättning. De flesta anser att arbetar man längre än 8 timmar så är det övertidsersättning man skall ha så enkelt är det. Låga löner och långa arbetspass på dygnets alla timmar och på årets alla dagar vid till exempel livsmedelstransporter till butiker är inte något som lockar dagens arbetskraft. Överallt i samhället är det tillgång och efterfrågan som avgör vilken nivå lönen hamnar på, men inte när det gäller chaufför där man i många år har sagt att det är brist på chaufförer, men ingen vill betala bättre än avtalslönen. För egen del är jag en frisk och vital pensionär på 56 år så jag hade mycket väl kunnat tänka mig att börja arbeta igen för en lön på t.ex. 100000 kr/månad och arbete 6 timmar per dag/5 vardagar i veckan. Lönerna för lastbilschaufför måste höjas för att höja statusen på yrket och attrahera dagens arbetskraft då lönerna har släpat efter övriga löner på arbetsmarknaden.

  7. Svenne:
    22 januari, 2023

    OB-tillägget för nattarbetare måste ses över då det är väldigt lågt. Även arbetstidsförkortningen är inte mycket för nattarbetare. Hoppas det blir ändring på det.
    Många på mitt nattpass går hem vissa dagar i förtid då dom inte orkar vara kvar alla timmar. Det behöver bli fler fördelar med att jobba nätter. Framför allt mer vila och ledigt.
    Sen har många jobbat i branschen 10-15 år. Det borde vara bättre löneökningar för en anställd som varit dedikerad så pass länge.

  8. Peter:
    20 januari, 2023

    Återigen för dåligt, vi har hamnat längre å längre efter i löneutvecklingen än andra branscher i flera år, är det dessutom stor brist på chaufförer som det varit i flera år borde löneutvecklingen ta ordentlig fart.

  9. Sture Ek:
    19 januari, 2023

    Det återstår att se hur mycket det blir och förhoppningsvis så viker sig inte transport.
    Det har blivit dyrt med allting och lönen har aldrig följt med i utvecklingen.

  10. Patrik:
    19 januari, 2023

    En rejäl lönesänkning !
    Trodde att det skulle matcha inflationen bättre.
    Man blir besviken.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Transportarbetarens logga

Stort skadestånd till medlemmar inom taxi

Fackligt arbete. Transport har efter förhandlingar lyckats få ut över 800000 kronor i skadestånd till chaufförer som inte fått rätt lön från arbetsgivaren, ett taxibolag i Södermanland.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.