Skyddsombudet Thomas Belvén och kollegan slog redan i januari larm om planen från Italien och Kina. Foto: Justina Öster
Close
Skyddsombudet Thomas Belvén och kollegan slog redan i januari larm om planen från Italien och Kina.
Close
Nattsvart i flyg och taxi

Thomas rustar kök under permitteringen

Flyg. – Vart tar det här vägen? Med jobb? Och inkomster? Tankarna snurrade i huvudet på Thomas Belvén när han permitterades på flygcateringbolaget Gate gourmet. Nu har han fullt upp med köksrenovering och har köpt husvagn.

De fyra blandrashundarna snor kring cateringlastaren Thomas Belvéns ben utanför huset i Märsta, mindre än en mil från arbetsplatsen vid Arlanda. Huset är upp och nervänt, men sakta växer ett nytt kök fram.

– Jag är väldigt glad att jag haft renoveringen att lägga kraft och energi på. Min fru Lina och jag har gjort det mesta själva, men anlitat en snickare för finsnickeriet. Jag tror det är viktigt att ha en sysselsättning vid sidan av jobbet, när man är hemma på permittering, säger Thomas.

– Annars är det lätt att försoffas, köra tv-sittning till fyra på natten.

Hustrun kokar kaffe i husvagnen, inköpt för bara någon månad sen när semesterplanerna gick i stöpet. Tanken var att fira 10-årig bröllopsdag på Cypern med de sex barnen, men så kom coronan.

Den 23 mars blev Thomas och kollegorna permitterade på Gate gourmet, som förser planen med mat och dryck. Den 1 maj utökades den arbetsfria tiden till 80 procent. Kvar blev 20 procents arbetstid och permitteringslön.

– Jag vill ju jobba mer, är så funtad. Men när permitteringen utökades blev det tydligt att krisen var djupare än jag först trodde och hoppades.

Frun jobbar full tid i barnomsorgen och familjen har relativt låga omkostnader, berättar Thomas. Ett års amorteringsbefrielse på huslånet hjälper också till.

–Vi har blivit förskonade från det värsta.

Thomas Belvén och hunden Semlan. Foto: Justina Öster
Thomas Belvén och hunden Semlan. Foto: Justina Öster

Rutiner är viktiga när fritiden växer. Thomas stiger upp klockan sju och går och lägger sig när nyheterna är över, efter elva.

I april jobbade Thomas två pass. Men nu har han tagit ut komptid och bytt tider med kollegor och ska inte inställa sig igen förrän den 15 juni klockan 05.18. Om det inte ändras.

Thomas är skyddsombud och sitter i klubbstyrelsen. När de kallade till fackmöte, på videolänk, för en tid sen anslöt ett 40-tal medlemmar.

– Jag fick känslan att alla vill tillbaka och börja jobba igen. Vissa tror inte att företaget överlever krisen. Det gör jag. De är så pass stora i hela världen, men kommer nog att säga upp personal.

Thomas arbetar 13-timmarspass. I coronatid har de städat bilar, gårdar och utrymmen. Sådant lastarna inte hunnits med tidigare, när de stressat från den ena flighten till den andra. I allt snabbare tempo.

– Det finns en sjuklig jakt på att minimera kostnader, inom flyget. Man drar ner och drar ner. Vi får springa fortare.

Thomas berömmer regeringen för beslutet att införa korttidspermitteringar. Ett steg mot att åter bli ett arbetarparti, tycker han.

– Annars hade vi nog fått varsel om uppsägningar. Vad kostnaden för staten blir vet jag inte, men jag tror ändå att det är den billigaste åtgärden för samhället. Hoppas Tillväxtverket har tid och kraft att granska företag som utnyttjar systemet. De som fuskar med skattepengar ska betala tillbaka, anser Thomas Belvén.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lena Birgersson:
    28 maj, 2020

    I papperstidningen finns en bildtext som lyder: skyddsombudet Thomas Belvén och kollegan slog redan i januari larm om planen från Italien och Kina. Vad för slags larm? Vidareutveckla gärna!

  2. Justina Öster:
    1 juni, 2020

    De båda skyddsombuden berättade för mig att de tidigt kontaktade Gate gourmets ledning när coronapandemin blev känd och efterlyste skyddsutrustning och skyddsrutiner för cateringlastarna. Enligt ombuden dröjde det innan de fick gehör, men när utrustningen väl kom var de nöjda med den. Justina Öster, reporter

Lästips:

Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

Transportarbetarens logga

Riskerar högt vite för färdtjänstbrister

Färdtjänst. Stora brister när flera rullstolsburna ska åka med färdtjänst gör att Bergkvarabuss riskerar att få betala ett vite på 100 000 kronor. Det har Arbetsmiljöverket slagit fast i ett föreläggande.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.