Avtal 2021

Taxivarsel – så tycker de som kör

Taxi. Äntligen! Det är helt rätt att ta till stridsåtgårder. Och det var på tiden! Samstämmigheten är stor när Transportarbetaren ringer runt för att höra reaktioner hos taxifolk, efter förbundets beslut att varsla om konflikt för taxiförarna.

Många frågor återstår när det gäller hur blockaden ska genomföras. Även de Transportarbetaren talat med, dagen efter att Transportarbetareförbundet varslat Biltrafikens Arbetsgivareförbund, har funderingar. Innebär övertidsblockaden att inte minsta minut över månadens timmar är tillåten? Är sjuktransporter och annan samhällstrafik undantagen?

Men att stridsåtgärder ska genomföras verkar många närmast se fram emot. Här är kommentarer från folk inom taxi.

”Viktigt att förklara”

Saied Tagavi är ordförande för Transports taxisektion i Stockholm:

Saied Tagavi
Saied Tagavi.

– Jag hoppas att Transport kan ta fram information till oss förare om vad som händer när det är konflikt. De flesta av mina arbetskamrater har ingen erfarenhet av det. Vi behöver veta vad vi har för rättigheter och skyldigheter.

Tagavi efterlyser också hjälp med en plan för att hantera konflikt mellan medlemmar och icke-medlemmar på arbetsplatserna. Dessutom vill Saied Tagavi att Transport lyfter blicken och berättar vad man vill länge fram.

– Många jobbar-jobbar-jobbar, men i praktiken får de ingenting för det. Det är bra att höja garantilönen men det är väldigt många som inte får den, oavsett hur hög den är.

– Därför är det viktigt att förbundet förklarar varför man ta en konflikt och vad man vill göra efter den.

Erik Smejdeborg, chaufför som främst kör sjukresor i Örebro län och även sitter som suppleant i avdelning 9:s styrelse:

– Rent allmänt tycker jag att det är en bra grej, om det kan bidra till förändring. Det är en väldigt korrupt bransch, mycket är oseriöst. Jag själv har det bra, kör samhällstrafik och har en anställning, men bra villkor ska gälla alla! Stridsåtgärder kan behövas, som en rejäl väckarklocka.

Nermin Pudic avd 9
Nermin Pudic. Foto: Lilly Hallberg

Också Nermin Pudic kör samhällsbetald trafik och är ledamot i Örebroavdelningens styrelse. Han har även varit med om att ta till initiativ till ett nätverk för ordning och reda inom taxi. Och tycker att varslet var nödvändigt:

– Vårt förbund har flera gånger försökt komma överens, men BA (Biltrafikens Arbetsgivareförbund) har visat en arrogant syn på vårt yrke. Enligt mig har vår ordförande Tommy och förbundets styrelse tagit rätt beslut.

Nermin Pudic tar själv upp att det är jämförelsevis få medlemmar inom taxi i Transport.

– Ändå ville förbundet hjälpa oss. Det är sann solidaritet och gemenskap. Därför är jag med i Transportarbetareförbundet. Hoppas att BA backar och att man skriver på avtalet innan första vågen.

Lång kamp

Jens Östergaard är färdtjänstförare och har tillsammans med kamrater i Transports Jönköpingsavdelning länge kämpat för bättre villkor. I första hand ett separat kollektivavtal för samhällsbetald körning, och även för att Transport ska prioritera taxi.

I dag tycker Jens Östergaard att det är bra att förbundet varslat.

– Det är absolut bra! Det är på tiden, vi har kämpat för förändringar i tolv år, säger han.

– Jag vill också framhålla att avtalsdelegationen i år gjort ett riktigt bra jobb.

Jens Östergaard beskriver taxi som en ”svår bransch” i sammanhanget. En övertidsblockad riskerar att stoppa andra inom taxi från att få ihop en vettig inkomst.

– Det finns ju de som måste jobba upp till 200 timmar i månaden för att få ihop det. Men ska det få fortsätta? Vi måste visa att det är nog nu, att gränsen är nådd.

Jens Östergaard Sven-Åke Österberg
Jens Östergaard och Sven-Åke Österberg.
Foto: Justina Öster

Om konflikten bryter ut hoppas Jens Östergaard på sympatiåtgärder från andra yrkesgrupper inom Transport. Han har länge arbetat tillsammans Sven-Åke Österberg, som i år sitter med i avtalsdelegationen. Och som inte ser att det fanns någon annan väg än att varsla om konflikt:

– Nej, tyvärr. Det är ju inte något vi eftersträvat, men vi var eniga efter att ha suttit i långa diskussioner med arbetsgivarparten.

Sven-Åke Österberg hoppas att varslet i sig riktar strålkastarljuset på taxibranschen. Att det kan fungera som en startpunkt för att vända utvecklingen och rycka upp branschen.

– Alla vet, med handen på hjärtat, att taxi är ett sorgebarn. Utvecklingen har varit en nedåtgående spiral. Ingen mår bra av det, säger Sven-Åke Österberg.

– Min förhoppning är att vi alla kan hjälpas åt när det gäller att rycka upp branschen, även bolagen.

Vill se resultat

Sven-Åke Österberg kör samhällsbetald trafik – oftast sjuka eller svaga människor. Ett arbete med stort ansvar, men med dåliga villkor. Han vet många som lämnat yrket, trots att de egentligen älskade det. Och han har också mött många ute på fältet som vill se handling och konkreta resultat av fackets arbete.

– En aspekt av varslet är ju att det verkligen visar att förbundet prioriterar branschen, säger Sven-Åke Österberg.

När Transportarbetaren når honom är han på väg hem till Vetlanda, efter en körning till sjukhuset i Linköping.

– Jag skulle vilja rikta en uppmaning till alla förare, säger Sven-Åke Österberg.

– Engagera er! Gå med i facket. Det är en förutsättning för att göra skillnad, för att det ska bli en förändring. Alla måste vara med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Stefan Larsson:
    21 augusti, 2023

    Jag tycker att Transportarbetarförbundet tog ett bra beslut att ta till de stridsåtgärder som varslen innebär.
    Jag har själv månadslön eftersom jag kör färdtjänst & sjukresor. Och jag instämmer med ovanstående , att vi behöver bli fler medlemmar, tittar jag på den depå som jag är stationerade så är vi väldigt få till antalet medlemmar, men väldigt många som är icke medlemmar, en stor del av dem är svenskar med annan etnisk bakgrund. MEN jag känner ett antal andra branschkollegor som gått ur facket, och när man lyssnar på deras historia, så förstår jag dem mycket väl varför de gick ut facket. Så jag ska vara helt ärlig och säga att det krävs ett rejält krafttag från facket i våran bransch , och då menar jag inte bara lönehöjningar o scheman, det är lika viktigt för facket att våga driva ärenden , när man ser att företagschefer inte följer kollektivavtalen och medlemen körs över..
    Visst facket behöver få in fler medlemmar, men de kommer inte av sig självt, många som jag har pratat vill se ett fack som står och jobbar för medlemmarna i övrigt och inte enbart när det gäller avtalsförhandlingar.

  2. Simon åslund:
    8 februari, 2021

    Transport bör visa solidaritet med taxi.
    Gör en charmoffensiv, ta ut godstransporter i sympatistrejk. T.ex. godstransporter till landsting och kommuner, med en påminnelse till dessa om att de i kommande upphandlingar måste ställa krav på löner, inte under de som en anställd vid kommun eller landsting skulle ha för att utföra samma tjänst, samt att se till att dessa villkor sedan efterlevs.

  3. Saied Tagavi:
    4 februari, 2021

    Jag delar Sven-Åke Österberg inställning dvs: "Engagera er! Gå med i facket. Det är en förutsättning för att göra skillnad, för att det ska bli en förändring. Alla måste vara med."
    Jag anser att information i Transportarbetaren inte räcker för att engagera våra arbetskamrater. Jag vill uppmana vår ordförande, Tommy Wreeth att genom en facklig- politiska initiativ och kontakt med riksdagens trafikutskott föra ut taxibranschens situation och våra usla procentlöner som året viktigaste frågan.
    Varslet om stridsåtgärder måste utnyttjas maximalt.Det är svårt att få ett helhetsgrepp om hur våra arbetskamrater i olika delar av landet tänker och vilka planer de har innan den 15 feb. Därför vill vi i samarbete med vår avdelning (5) anordna ett digital möte med andra taxisektioner i landet för att utbyta erfarenheter och för att ge varandra råd och stöd i denna unika situation.
    Till sist vill jag tacka förbundet och avtalsdelegationen för deras ställningstagande när det gäller frågan om situationen i taxibranschen. Den facklig - politiska kampen måste måste få fart!

Lästips:

Transportarbetarens logga

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

Festival – och mobilisering inför slaget om välfärden

Facket. På lördagen möttes vänstern i bred bemärkelse på Socialistiskt Forum, traditionsenligt i ABF-huset i Stockholm. Bakom ett av bokborden stod transportare och spred Mobiliseringbladet.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.