Debatt

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Arbetsvillkor inom taxi

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Som taxichaufför hos Taxi Stockholm börjar man med en utbildning som man själv måste betala för. Om man redan har en åkare (arbetsgivare) är det åkaren som ska betala för utbildningen, som pågår i fyra till fem arbetsdagar. Man måste bli godkänd på utbildningen innan man får börja jobba. För att en åkare ska betala utbildningen, som kostar mellan 7 500 och 9 000 kronor exklusive uniform, måste den nya föraren binda sig till åkaren och jobba heltid i minst sex månader. Annars är man skyldig att betala tillbaka mellanskillnaden. Med andra ord, för att få jobba på Taxi Stockholm måste man gå en utbildning och dessutom betala för den.

Utöver utbildningen, som jag inte vet hur den fungerar hos andra taxibolag, kan de flesta andra saker jag beskriver vara relevanta för alla taxibolag i Stockholm.

Som taxichaufför får man 36 procent av den totala intäkten under ett pass, en dag eller en månad. Ju mer pengar som kommer in till kassan under ett pass eller en månad, desto mer tjänar man. Min erfarenhet visar att en taxichaufför i genomsnitt har mellan 2 500 och 2 750 kronor i kassan per pass, vilket ibland motsvarar 11 timmars arbete.

När man börjar sitt pass hamnar man direkt i kön i den zon man befinner sig i. För att undvika korta körningar med låg betalning åker många chaufförer direkt till Arlanda och ställer sig i kö i ”Taxi Remote”. Bilarna är indelade i tre klasser: elbil (klass 1), hybrid (klass 2) och diesel/bensin (klass 3). Ofta finns det fler än 40 bilar i de två första klasserna. En taxichaufför kan ibland få vänta i timmar för att komma fram i kön på Arlanda och få en kund. Under denna väntetid, som för mig ibland har varit upp till tre timmar, får man ingen betalning.

Nuförtiden har antalet plockkunder (kunder som vinkar in en taxi på gatan) minskat, och de flesta kunder kommer från beställningscentralen. Beställningar går oftast till bilen som står först i kön, men för att få en kund kan man ibland behöva vänta flera timmar utan betalning.

Inom Taxi Stockholm finns ett poängsystem där chaufförer bedöms utifrån erfarenhet. Guldförare är till för speciella kunder, som till exempel SVT/SR-journalister, som kan välja att endast åka med en guldförare. Inom färdtjänsten kan däremot ingen kund välja förare. (Båda betalar med skattepengar). En chaufför kan ha stått i en kö i flera timmar men får inga beställningar eftersom hen inte är guldförare. Och återigen – väntetiden är obetald.

En ny form av obetald väntetid har uppkommit med elbilar. Under ett arbetspass behöver en elbil laddas minst två gånger, och varje laddning tar minst 35 minuter. Det innebär minst en och en halv timmes obetald väntan under ett pass.

Något annat som sticker ut i taxibranschen är att det inte finns något ob-tillägg. Det spelar ingen roll om man jobbar mitt i natten, på kvällen eller mitt på dagen – man får samma betalt, och har man inga kunder, får man ingen lön.

Reseersättning är också ett problem. Ofta får man ingen eller otillräcklig ersättning för resorna till och från garaget där bilen är parkerad. En chaufför kan till exempel behöva åka från Södertälje till Jakobsberg för att hämta sin bil och börja jobba utan att få ersättning för den resan.

Arbetsmiljön är också ett stort problem. Det finns inga viloutrymmen för taxichaufförer. Jag har hört om chaufförer som kissat på sig eftersom de inte vågat lämna sin zon för att inte missa sina platser i kön eller haft en lång körning utan tillgång till toalett. Det finns sällan toaletter, så man måste åka till en bensinstation eller passa på att kissa vid Taxi Remote på Arlanda.

Varför skriver jag detta?

Nu kanske folk undrar varför jag inte tar upp detta med facket, eftersom det är en facklig fråga. Kort och gott: Taxichaufförer är inte medlemmar i något fackförbund! Det berättade en rådgivare från Transport för mig.

När jag frågade honom varför facket inte gör något för att förbättra chaufförernas arbetsvillkor, svarade han med en motfråga: Varför är chaufförerna inte medlemmar i facket? Enligt honom har Transport försökt värva medlemmar, men utan framgång. Många chaufförer har bristande kunskaper i svenska och förstår inte fördelarna med ett fackligt medlemskap. Han betonade att Transport är medvetna om de arbetsmiljöproblem som finns inom taxibranschen – men utan aktiva medlemmar kan de inte göra något.

Jag håller med om att språksvårigheter och bristande kunskap om det svenska samhället är en faktor. För många chaufförer spelar dessutom medlemsavgiften på några hundralappar en stor roll i deras ekonomi, vilket gör att de avstår.

Men trots det anser jag att facket borde arbeta ännu mer med denna fråga och inte låta taxibranschen bli värre och värre för dem som sliter i den.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Thomas Hellström:
    10 april, 2025

    Allt du skriver stämmer till 100% jag har kört i 32 år i Gbg

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Transportarbetarens logga

Delpension i nytt avtal för utlandsförare

Utlandsavtalet. Transport och Biltrafikens Arbetsgivarförbund har kommit överens om ett nytt avtal för chaufförerna som kör på utlandet.

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Den amerikanska drömmen

Åkeri. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Rött huvudskyddsombud-märke på orange varselkläder

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.