Debatt / Replik

Ta domstolens beslut på allvar, Stephen Schad

Replik. Det är dags för Schad att rannsaka sig själv och egenanställning som begrepp. Egenanställning är att betraktas som bemanningsföretag. Det säger Arbetsdomstolen. Det är hög tid för Schad med flera att göra rent inom sina egna led och kring vilka yrken man väljer att ta in på egenanställning. I annat fall kommer egenanställningsföretagen att från och med nu betraktas som bemanningsföretag.

Schad beskriver i sin debattartikel (221206) att målet mellan Transport och Foodora har satt begreppshanteringen på arbetsmarknaden i ”lupp”. Från Transports håll vill vi förtydliga att det inte har varit vår avsikt att varken sätta begrepp eller arbetsmarknaden under någon form av ”lupp”. Utan tvärtom, att förtydliga spelreglerna på arbetsmarknaden. I första hand har det handlat om att skydda och företräda vår medlem. Som fackförbund är det vårt jobb att representera våra medlemmar i förhandlingar och ibland kan en sådan förhandling gå till domstol. I det här fallet har vi inte kommit överens med vår motpart Foodora och därmed valt att gå vidare till domstol.

I andra hand handlade målet om att testa arbetstagarbegreppet och komma till bukt med den alltmer osäkra uppdragsbaserade arbetsmarknaden. Som dessutom kringgår den svenska modellen och vår möjlighet som fackförbund att få en motpart. Det är inte “modernt”, som Schad helst beskriver det som, att aktivt och medvetet försöka kringgå den svenska modellen.

Transport hade gärna sett att domstolen hade gått på Transports linje. Allt annat hade varit konstigt. Vi har nu rättegångskostnader på flera hundratusen att täcka upp för. Vi ville att domstolen, likt oss, skulle tycka att vår medlem varit anställd av Foodora. Så blev det inte. Domstolen valde att gå på Foodoras linje. Som hävdade att egenanställningsföretaget Pay Salary var ett bemanningsföretag.

I domslutet står det uttryckligen att Pay Salary är ett bemanningsföretag. I en sådan situation kan man undra varför det är Transport som behöver stå till svars för domstolens beslut och Schads påstående om att vi använder oss av ”inkorrekt begreppshantering” och inte domstolen eller Foodora?

Arbetsdomstolens beslut måste vara skrämmande för Schad, eftersom det upplägg som Pay Salary använt sig av med Foodora är precis densamma som Frilans Finans med flera använder sig av. Och det skulle bli dyrare för dem att behöva teckna bemanningsavtalet före det upplägget som företaget använder sig av nu. Det kanske är dags för Schad att ompröva sin egen föreställning om vad egenanställning är och har blivit. Inte minst kan det vara dags att på riktigt ta domstolens beslut på allvar och därefter rätta sig efter den. Det tänker i alla fall Transport göra. Vi är beredda att värna om den svenska modellen så att den kan ta steget in i framtiden. Inte gå tillbaka 100 år i tiden, till en tid då daglöneri var vanligt.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

S vill se ökade kontroller på vägarna

Debatt. För tusentals svenskar är vägarna den dagliga arbetsplatsen. Precis som på vilken arbetsplats som helst måste även Sveriges yrkesförare kunna lita på att de varje dag möts av schysta arbetsvillkor.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Rösta på Miljöpartiet, någon?

Politik. Miljöpartiet är, eller snarare var ett så kallat gräsrotsparti, sprunget ur rörelser som Alternativ Stad i Stockholm och många utomparlamentariska aktioner. Som almstriden där almarna i Kungsträdgården räddades och ockupationerna av kvarteren Mullvaden och Järnet.

De små stegens förbannelse

Arbetsvillkor. Då åkerier söker chaufförer på Facebook som är ”stresståliga, erfarna, socialt kompetenta och har alla behörigheter”, brukar ett skämt i kommentarsfältet vara: ”Kan man jobba hemifrån?”

Tjuvheder?

Fattiga & rika. ”Det är så jävla dumt att man har lust att skära sig i handlederna!” brukar min kollega Jonny säga på oefterhärmligt Västmanlandsmål. Ja så kan det kännas ibland när man till exempel tänker på att högsta mode bland unga tjejer i dag verkar vara att ”skönhetsoperera” sig.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Skrivandet är en viktig pusselbit i Alexandra Einerstams liv, men hon drömmer inte om att försörja sig som författare. Hon vill fortfarande ha båda fötterna på jorden. ”Vissa politiker har aldrig haft ett riktigt jobb eller varit i ett fikarum. De blir världsfrånvända.” Foto: Kamilla Kvarntorp

Vi i facket är La Résistance

Facklig utbildning. Nu ska jag berätta en hemlighet: under de 20 år som jag jobbat till och från som väktare (mest till) har jag aldrig varit fackligt aktiv, ej heller har jag gått någon facklig kurs.

Kärt barn har många namn

Ordkunskap. Året är 2015 och mina barn är tre respektive ett år. Det är också året då sången Snoppen och snippan ser dagens ljus. Den blir en formidabel hit. Barnen älskar den mer än Babblarnas första låt. Jag kommer på mig själv att sjunga med: ”Snoppen och snippan, vilket härligt gäng. Snippan och snoppen, sjunger vår refräng…”

Karensdagen – ett gissel som måste bort

Sjukt. Jag har en vän som har kört slut på sin axel. Varje dag går hon till jobbet och har ont. Jag tjatar på henne att hon ska gå till läkaren och hon svarar: ”men då blir jag ju sjukskriven i minst åtta veckor”. Hon säger att hon inte kan vara sjukskriven så länge, att hon sviker sina kollegor och när hon kommer tillbaka till jobbet är det ännu mer att göra.

Rätt eller fel – bra eller dåligt?

Ordförandeord. Under mina 36 år som medlem i förbundet, och snart lika lång tid som fackligt aktiv, har jag ganska ofta funderat på frågan om vad som är en bra, en hyfsad eller en dålig uppgörelse eller förhandling, och vem som avgör eller graderar det egentligen?

Pengar, pengar, pengar…

Ledare. Pengar. Det är det som får världen att snurra om man ska tro den gamla musikdängan Liza Minelli sjöng. Och visst styr pengar det mesta. Till exempel styr det arbetskraftsinvandringen, om man får stanna i landet eller inte.

Måste vi ha skinn på näsan för att hänga med i lönen?

Debatt. Jag läst en undersökning om att kvinnor drar sig för att söka välbetalda jobb av rädsla för att bli sexuellt trakasserade och att trakasserierna sticker ut på arbetsplatser där det ena könet dominerar.

Styrkan finns när den behövs

Ordförandeord. Det börjar blåsa upp på allvar i avtalsrörelsen. Med viss förvåning noterar jag att det verkar viktigt för många att Transports medlemmar inte under några omständigheter ska få mer än andra i avtalsrörelsen.

Märket, pensionsålder och hållbart arbetsliv

Ledare. I Frankrike protesterade facken mot höjd pensionsålder när regeringen Macron vill höja från 62 år till 64 år. Det fick landets hamnarbetare, lastbilsförare, tågarbetare, bussförare, lärare, anställda vid kärnkraftverk, oljeraffinaderier och kommunal sophämtning med flera andra att strejka.

DEBATT / PLATTFORMSJOBB

Lön från arbete ska gå att leva på

Debatt. Det verkar pågå en trend bland liberaler att testa på ”vanliga” jobb i ett försök att bygga upp förtroende – för att sedan tala om hur arbetsmarknaden och tryggheten ska avregleras och bli mer flexibel för att fler ska komma i arbete. Ett väldigt tafatt försök att låtsas bry sig om arbetare.

Skyddsombuden finns för din hälsa

Debatt. År 2022 har övergått till 2023 och när vi summerar antalet döda i arbetet för föregående år landar det på 49 personer totalt sett, enligt Arbetsmiljöverket. Räknar vi enbart svenska olyckor i arbetslivet blir det 41 personer som inte kommit hem från sina arbeten.