Debatt / Replik

Ta domstolens beslut på allvar, Stephen Schad

Replik. Det är dags för Schad att rannsaka sig själv och egenanställning som begrepp. Egenanställning är att betraktas som bemanningsföretag. Det säger Arbetsdomstolen. Det är hög tid för Schad med flera att göra rent inom sina egna led och kring vilka yrken man väljer att ta in på egenanställning. I annat fall kommer egenanställningsföretagen att från och med nu betraktas som bemanningsföretag.

Schad beskriver i sin debattartikel (221206) att målet mellan Transport och Foodora har satt begreppshanteringen på arbetsmarknaden i ”lupp”. Från Transports håll vill vi förtydliga att det inte har varit vår avsikt att varken sätta begrepp eller arbetsmarknaden under någon form av ”lupp”. Utan tvärtom, att förtydliga spelreglerna på arbetsmarknaden. I första hand har det handlat om att skydda och företräda vår medlem. Som fackförbund är det vårt jobb att representera våra medlemmar i förhandlingar och ibland kan en sådan förhandling gå till domstol. I det här fallet har vi inte kommit överens med vår motpart Foodora och därmed valt att gå vidare till domstol.

I andra hand handlade målet om att testa arbetstagarbegreppet och komma till bukt med den alltmer osäkra uppdragsbaserade arbetsmarknaden. Som dessutom kringgår den svenska modellen och vår möjlighet som fackförbund att få en motpart. Det är inte “modernt”, som Schad helst beskriver det som, att aktivt och medvetet försöka kringgå den svenska modellen.

Transport hade gärna sett att domstolen hade gått på Transports linje. Allt annat hade varit konstigt. Vi har nu rättegångskostnader på flera hundratusen att täcka upp för. Vi ville att domstolen, likt oss, skulle tycka att vår medlem varit anställd av Foodora. Så blev det inte. Domstolen valde att gå på Foodoras linje. Som hävdade att egenanställningsföretaget Pay Salary var ett bemanningsföretag.

I domslutet står det uttryckligen att Pay Salary är ett bemanningsföretag. I en sådan situation kan man undra varför det är Transport som behöver stå till svars för domstolens beslut och Schads påstående om att vi använder oss av ”inkorrekt begreppshantering” och inte domstolen eller Foodora?

Arbetsdomstolens beslut måste vara skrämmande för Schad, eftersom det upplägg som Pay Salary använt sig av med Foodora är precis densamma som Frilans Finans med flera använder sig av. Och det skulle bli dyrare för dem att behöva teckna bemanningsavtalet före det upplägget som företaget använder sig av nu. Det kanske är dags för Schad att ompröva sin egen föreställning om vad egenanställning är och har blivit. Inte minst kan det vara dags att på riktigt ta domstolens beslut på allvar och därefter rätta sig efter den. Det tänker i alla fall Transport göra. Vi är beredda att värna om den svenska modellen så att den kan ta steget in i framtiden. Inte gå tillbaka 100 år i tiden, till en tid då daglöneri var vanligt.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Ur led är tiden

Livet. ”Ur led är tiden”, vad menas egentligen med de orden? Från början myntade av William Shakespeare. Tiden är vad den är och går inte att ändra på vad vi än gör. Kanske är de där orden bara ett sätt att markera att något gått åt helvete och blivit en ”utmaning”.

Hårt regn

Orostider. Jag får en känsla, inte minst genom litteraturen, att kriget närmar sig alltmer. Två svenska krigsskildringar har jag läst den senaste tiden. Hårt regn av Micke Evhammar och Vägriddare av Pelle Filipsson.

AI – himmel eller helvete?

Ny teknik. Vi som har den, numera rätt tveksamma, förmånen att köra nya lastbilar – av alla märken, vet redan en del om artificiell intelligens, AI. Konstruktörer och ingenjörer grubblar ikapp om att bygga ”smarta” lastbilar. Men med mycket varierande resultat.

Vad är ministerns klimatlöften värda?

Debatt. Uppropet från över 600 företag och tre stora fackförbund fick klimatministern att utlova att Sveriges samtliga klimatmål står fast. Mer oroande är ett regeringens enmansutredare John Hassler faktiskt föreslår något helt annat.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Skrivandet är en viktig pusselbit i Alexandra Einerstams liv, men hon drömmer inte om att försörja sig som författare. Hon vill fortfarande ha båda fötterna på jorden. ”Vissa politiker har aldrig haft ett riktigt jobb eller varit i ett fikarum. De blir världsfrånvända.” Foto: Kamilla Kvarntorp

Egon tar över i de offentliga rummen

Spaning. Känner ni till radioprogrammet Spanarna? En programledare och tre så kallade spanare försöker avläsa trender i vår vardag och kommer med visioner för framtiden. Här kommer min spaning.

Våga prata om psykisk ohälsa

Hälsa. Den psykiska ohälsan ökar för varje år i det svenska samhället. En skrämmande trend är att den också ökar bland unga människor. Min enkla förklaring till varför det förhåller sig så är att vi (homo sapiens) inte är gjorda för detta moderna samhälle.

Jag fick en vacker turkos cykel i stället

Pengar. Jag är uppvuxen i en by i Västmanland. Min tyska mamma var ensamstående och min biologiska far satte plikttroget in underhållet på hennes konto varje månad. Än i dag förstår jag inte hur hon fick ihop det jo… hon var ett ekonomiskt geni! Hon vände och vred på varenda krona. Hennes tid och ork gick åt för att få allt att funka.

Upp till kamp!

Ledare. Striden om arbetsmarknadsmodellen har blossat upp. Svenska fackförbund kräver kollektivavtal hos tech-företag och andra internationella aktörer som Tesla.

Stå upp för den svenska modellen!

Ordförandeord. Den svenska modellen utmanas på allvar av Elon Musk och hans företag Tesla. Det verkar som om företaget på riktigt tycker att man står över den i Norden gällande modellen med kollektivavtal, och parter som hanterar frågorna på arbetsmarknaden.

Korkat om mensskydd

Insändare. Hej! Jag såg att ni har en otroligt korkad artikel i nummer 6, där ni nedgraderar kvinnan till en könlös stackare som bara är en livmoderbärare. Vad är då en man i era ögon – en penisbärare?

Tack för ingenting, Arbetsmiljöverket!

Insändare. Nu slutar snart generaldirektören för Arbetsmiljöverket, Erna Zelmin, sitt uppdrag och antalet arbetsplatsolyckor ser i år ut att nå nya rekordnivåer. Vilket fokus har man då på Arbetsmiljöverket? Jo, att man ska ut och inspektera företag där de anställda har många digitala möten, för de kan bli trötta i hjärnan av alla möten och även drabbas av teknikstrulångest. Detta ska göras i ett EU-projekt. Herregud!

Det handlar om det fria ordet

Ledare. Fler och fler tidningar halverar sin utgivning, går över till digital utgivning eller läggs ner helt. Detta påverkar tidningsbuden och på flera ställen varslas det om uppsägningar.

Vilken roll och vilken koll ska medlarna ha?

Ordförandeord. Vilken roll, vilken koll och vilket uppdrag har egentligen Medlingsinstitutet? Vi har på kort tid tvingats varsla på både bevakningsavtalet och taxiavtalet. Möjligen kan det också bli tuffa tag inom flygsektorn där förhandlingarna pågår för fullt.

Ta tag i det som plågar taxi

Debatt. Taxibranschen har en viktig funktion när det gäller att erbjuda säkra och pålitliga transporter till människor. Trots denna viktiga roll har branschen ställts inför djupgående strukturella utmaningar som har haft negativa konsekvenser både för förare och taxibolag.