Laura Hartman är chefsekonom på LO. Foto: John Antonsson
Close
Laura Hartman är chefsekonom på LO.
Close

”Svensk arbetsmarknad har visat sig oväntat stark”

Ekonomi. Trots skenande inflation och kraftigt höjda räntor ser vi ingen stor ökning av arbetslöshet eller varsel. LO:s chefsekonom Laura Hartmans bedömning är ändå att Sverige är på väg in i en period av ökad arbetslöshet.

Arbetslösheten har sedan flera år bitit sig fast någonstans mellan 7 och 8 procent och antalet varslade och uppsagda har inte ökat. Det har förvånat många experter.

– Den svenska arbetsmarknaden har visat sig vara mer motståndskraftig än vad vi trodde, säger Laura Hartman.

Den höjda räntan och avkylningen av ekonomin har inte gett utslag i antal som är sysselsatta eller hur mycket de som är i arbete faktiskt jobbar.

– Jag måste erkänna att ingen av oss riktigt förstår vad det beror på. Det vi brukar se när man går in i en lågkonjunktur ser vi inte än.

När kommer vi att se det?

– Vi LO-ekonomer och många andra har pekat på att vi kanske kan se det redan nu under andra kvartalet. Men jag hoppas att jag har fel och att motståndskraften fortsätter. Andra prognosmakare, som regeringen, säger att arbetslösheten kommer att öka också under nästa år och då hamnar vi någonstans mellan 8 och 9 procent. Det är inte en katastrofal ökning, men vi kommer från en redan hög arbetslöshet.

Orosmoln

Trots det finns orosmoln, enligt chefsekonomen. Konsumtionen går ner, vi handlar mindre och samtidigt störtdyker bostadsinvesteringarna. Stora byggprojekt som är planerade sedan många år genomförs. Men nya projekt blir inte av och det gör att byggandet kommer att gå ner kraftigt. Då minskar behovet av allt ifrån byggnadsarbetare till lastbilschaufförer.

”Alldeles för försiktig”

Regeringen har nyligen lagt en vårbudget. Laura Hartman tycker att den är alldeles för försiktig.

– Den här regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) har verkligen valt att göra väldigt lite med argumentet att de vill ta ansvar för inflationsbekämpningen i första hand. Och ministerns resonemang går ut på att om hon skulle föra en mer expansiv finanspolitik så skulle Riksbanken reagera genom att höja räntan ytterligare. Jag är inte alls säker på att det skulle behöva hända.

– När jag läser Riksbankens penningpolitiska rapporter och pratar med dem säger de att det finns områden där större offentliga utgifter skulle vara motiverade. Det de pekar ut är arbetsmarknadsåtgärder och investeringar i energiomställning.

”Pyttelitet steg”

Hartman säger att det är 300 000 inskrivna på Arbetsförmedlingen och 6 000 som deltar i arbetsmarknadsutbildning. Regeringen har gjort en satsning på området i senaste budgeten.

– Det är ett pyttelitet steg i rätt riktning, men alldeles för lite. Man satsade pengar på utbildningsplatser, men det är bara en kompensation för den neddragning man gjorde i höstas. Så nu är vi tillbaka på samma nivå som innan höstbudgeten.

Laura Hartman vill också se fler klimatinvesteringar.

– Det skulle också göra oss mindre beroende av energipriser, som ju är ursprunget till inflationen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Transportarbetarens logga

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Hallå där!
Det var mycket stress som släppte när Qorban Naderi fick permanent uppehållstillstånd. Nu kan han börja planera för framtiden.

Qorban Naderi

…som kom ensam från Afghanistan till Sverige när han var 15 år. Han utbildade sig till lastbilschaufför och fick fast jobb efter studenten. Trots det var han inte säker på att få stanna i Sverige. Men nu har han fått permanent uppehållstillstånd.

Månadens medlem
Ann-Sofie

”Jag gillade jobbet direkt”

Miljöarbetare. Ann-Sofie Hermansson trivs som renhållningsarbetare efter att hon för fyra år sedan tvingades bort från politiken. Hon gillar att vara fri efter jobbet och att slippa det politiska spelet.

Månadens klubb
APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Först i världen med fyrfack

Miljöarbete. I Södertälje rullar sedan sommaren en eldriven sopbil med fyrfackssortering. Den är hittills världsunik och används för att hämta hushållsavfall. I kommunen finns även planer på att producera egen el till fordonsflottan.

Hallå där!

Ronja Nilsson

…höggravid timmerbilschaufför från Ödängla, Mönsterås kommun, som medverkar i säsongens "Svenska Truckers" på Viaplay.

Månadens klubb
Trivselnivån är hög, tycker förarna Kim Landström (som också är skyddsombud) och Eric Vigren. Foto: Lilly Hallberg

God sammanhållning i ny klubb

Vikbolands Taxi. Två dagar före strejken blev avblåst konstituerades Transportklubben på taxibolaget i Västervik. Men det har varit på gång länge och i dag är så gott som alla med. Stämningen bland färdtjänstförarna är påfallande god.

Hur bra är vi på inkludering?
”Jag visar tydligt vem jag är, jag sminkar mig och jag jobbar med mitt utseende. Varför är det så svårt att säga ”hon”? Eller nöja sig med arbetstiteln? Ville jag bli kallad ”han” så skulle jag inte ha haft bröst, naglar eller smink”, säger lastbilschauffören Gabriella.

Hur svårt kan det vara att säga ”hon”?

Byta kön. Gabriella föddes som man, och kom ut som kvinna för tre år sedan. Transportbranschen har en del att lära, konstaterar hon. Hur svårt kan det vara att säga ”hon”?

Dyrtider
Meddy Linond jobbar natt, åker hem och sover och börjar sedan med middagen, så att barnen kommer i väg på sina aktiviteter. Allt skjutsande drar mycket diesel.

”Någon vill alltid åt ens stålar”

Privatekonomi. Boende, mat, bensin och diesel är de stora slukhålen i familjen Linonds budget. Och priserna pekar stadigt uppåt. Flygplåtslagaren Meddy Linond bilpendlar till jobbet på Arlanda och familjebilen rullar dagligdags till och från de fyra barnens olika aktiviteter.

Månadens medlem
Per Ehlin. Foto: Börge Nilsson/Textra

Per tränade bort sin diabetes

Hälsa. För tio år sedan fick Per Ehlin diabetes. Hård träning och ändrad kost har gjort honom fri från medicinen.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.