Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Sugen på förändring?

Snabbkollen. Dags att gå vidare? Byta yrke eller bara bredda kompetensen? Det behöver inte vara för sent bara för att du varit yrkesverksam länge. För den som inte vill sitta still i båten finns det flera vägar att gå. Kanske börja jobba fackligt? Eller skola om dig och börja på nytt?

1. Fortbilda dig inom branschen!

För den som är yrkesverksam inom Transports områden finns det flera kortare utbildningar att gå – på betald arbetstid. Tya, samarbetsorganet mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportsektorn, erbjuder en rad utbildningar. Några exempel är depåteknikerutbildning, kurser i bärgningsteknik och e-kurser i ergonomi. Kurserna söker du via din arbetsgivare, och du har med något undantag alltid rätt att gå dem på betald arbetstid.

Tya är aktuellt för dig som jobbar inom åkeri, däck, flyg, hamn och stuveri, miljö, petroleum, taxi, terminal och lager. För väktare gäller Bya (bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd) och för tidningsbud gäller Tan (tidningsdistributörernas arbetsmiljönämnd).

Läs mer på: tya.se, bya.se och taninfo.se.

 

2. Gå en facklig kurs!

Gå sedan en till. Transport har två kurser i fackliga grundkunskaper som vem som helst får gå, både medlemmar och blivande medlemmar: Startpunkten ger dig grundläggande kunskaper om hur facket är uppbyggt och hur det fungerar. Avtalspunkten ger dig en bra inblick i vad ett kollektivavtal är.

Det finns också en veckolång kurs i facklig grundkunskap som heter Vi i Transport. Den riktar sig främst till förtroendevalda men ibland kan även den som inte har något fackligt uppdrag få vara med.

 

3. Jobba fackligt!

Har du klarat av punkt två kanske du är redo att gå vidare med ett fackligt förtroendeuppdrag? Att börja som skyddsombud är ofta inkörsporten till ett större fackligt arbete.

Med ett förtroendeuppdrag har du enligt lag rätt att gå de fackliga utbildningar som behövs för att kunna sköta uppdraget. Du har också rätt att utföra ditt uppdrag på arbetstid. Det är du och din arbetsgivare som kommer överens om vad som är rimligt.

När du har erfarenhet som skyddsombud har du, om arbetskamraterna väljer dig, möjlighet att bli huvudskyddsombud. Du får även där ta av din arbetstid i den omfattning som krävs för att kunna sköta uppdraget. Du behåller hela tiden din anställning och kan återvända till den. Med den här erfarenheten har du sedan goda chanser att få andra uppdrag inom facket.

 

4. Skola om dig!

Att byta bana när man redan jobbat i flera år är inte alltid det lättaste, men det behöver inte heller vara omöjligt. Dåliga betyg? Skriv högskoleprovet! Du anmäler dig på hogskoleprov.nu.

Du behöver inte nödvändigtvis ta ledigt på heltid för att studera. Det finns fristående kurser på halvfart och kvartsfart, många av dem kan du dessutom läsa på distans.

På utbildningsinfo.se kan du söka mer än 30 000 utbildningar för vuxna inom högskola, folkhögskola och yrkeshögskola.

 

5. Ekonomin då?

Du har rätt till studiemedel (lån plus bidrag) upp till 56 års ålder, men antalet veckor du kan få pengar minskar när du fyllt 47. Hur mycket det kan bli i plånboken beror på en rad olika faktorer. Har du barn kan du få tilläggsbidrag. Har du fyllt 25 och haft en viss lägsta inkomst innan du börjar plugga kan du ansöka om tilläggslån. Läs mer på csn.se.

Om studierna för med sig extra omkostnader, som till exempel dubbelt boende eller pendlingskostnader, kan du få ett merkostnadslån. Eller så tar du bara bidragsdelen och jobbar ihop resten.

Stipendium kan också vara ett sätt att dryga ut studieekonomin. Det finns en uppsjö olika fonder och stiftelser att ösa ur. Kolla stipendielistan.se.

 

6. Uppsagd kan få omställningsstöd

Blir du av med jobbet, förutsatt att du haft en tillsvidareanställning och din arbetsplats har kollektivavtal, kan du ibland få ekonomiskt stöd för att gå en specifik utbildning.

Har du fyllt 40 år kan du dessutom ha rätt till ett avgångsbidrag.

Beloppet ligger på mellan 32 250 kronor och 47 100 kronor, beroende på hur gammal du är och hur länge du har varit anställd.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Dödligaste året på över ett decennium

Ledare. Året började kallt och med rejäla snösmockor i hela vårt avlånga land. Det ställde till det ordentligt på stora som små vägar. Vägsträckor där trafiken stått stilla i upp till ett dygn och där personer i närområdet kommit till undsättning med mat och varma filtar.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Stå upp för den svenska modellen!

Ordförandeord. Den svenska modellen utmanas på allvar av Elon Musk och hans företag Tesla. Det verkar som om företaget på riktigt tycker att man står över den i Norden gällande modellen med kollektivavtal, och parter som hanterar frågorna på arbetsmarknaden.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.