Hallå där!

Sofia Lindborg

…ny som lastbilschaufför och utsedd till ”Årets karriärväxlare” 2021 av Omställningsfonden.

Sofia Lindholm, Tidaholm. Årets karriärväxlare 2021.
Sofia Lindholm, Tidaholm. Årets karriärväxlare 2021. Foto: Privat

Grattis! Vad betyder egentligen utmärkelsen?

– Tack, det känns väldigt hedrande. Jag är jättelycklig! Men det hade aldrig gått utan det stöd jag fått från Omställningsfonden. Som arbetssökande fick jag inte mycket hjälp av Arbetsförmedlingen med att hitta jobb. Men tre dagar efter att jag blivit uppringd av en rådgivare på fonden, Camilla Grahn, hade jag plats på bilskolan. Det var jätteskönt att höra henne säga ”klart du ska bli lastbilschaufför!”. Jag är otroligt tacksam för det, och jag hoppas att kunna peppa andra till att se att det är möjligt.

Du arbetade tidigare som behandlingspedagog?

– Ja, under 17 år. Jag arbetade på ett HVB-hem i Falköpings kommun i sju år. Hösten 2019 blev jag uppsagd på grund av arbetsbrist. Då var tanken framför allt att få ett nytt jobb för att överleva och kunna försörja familjen.

Hur kom du in på att växla in på yrkesförarbanan?

– Tanken att jobba som chaufför har jag alltid haft med mig, min pappa arbetade inom yrkestrafiken i alla år och själv har jag kört budbil. Det kändes som ett kul yrke och ingen risk för brist på arbete. Men när jag tittade på vad det skulle kosta att skaffa tung behörighet, och YKB, insåg jag att det skulle bli väldigt dyrt och svårt att finansiera själv.

Men nu är du ute på vägarna som yrkesförare?

– Ja, jag var klar med utbildningen en fredag. På måndag var jag på intervju i Jönköping, på ett bemanningsföretag. I dag har jag provanställning på ett mindre åkeri i Skara. Vi kör främst gods från Göteborg till Stockholmstrakten. Det känns bra här, det är ordning och reda, och roligt att hela tiden upptäcka nya ställen längs vägarna. Det bästa är friheten och möten med människor.

När blir det prisutdelning?

– Torsdagen den 10 februari i Stockholm. Det känns lite nervöst, jag vet inte riktigt vad som väntar. Men jag åker upp på onsdag kvällen innan.

 

Fotnot: Omställningsfonden är en kollektivavtalsstiftelse, vars syfte är att ge stöd till offentliganställda som blivit av med jobbet på grund av arbetsbrist eller nedsatt arbetsförmåga. Stödet ges som längst i två år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.