coronavirus, Covid 19
Snabbkoll

Så starkt skydd ger vaccinet mot covid-19

Corona. Samhället börjar öppnas upp igen efter ett och ett halvt år av coronarestriktioner. Öppningen sker efter att runt 75 procent av alla över 16 år fått två doser vaccin. Men hur skyddade är vi egentligen?

1. Så funkar vaccin

Det finns inget vaccin som ger ett hundraprocentigt skydd från sjukdom. Vad ett vaccin egentligen kanske främst gör är att rusta ditt immunförsvar till att klara av nya infektioner. Cellerna i kroppen blir tränade att hantera ett nytt angrepp.

 

2. Skydd och fara

De flesta vuxna i Sverige har tagit två doser vaccin och det ska ge en större chans att klara av covid-19-viruset.

Men exakt hur skyddade vi är vet vi inte helt säkert. Det har främst att göra med att covid-19 är en ny sjukdom och vaccinen är ännu nyare.

Det har också att göra med att skyddseffekten kan variera mellan olika mutationer och typer av vaccin.

 

3. Skyddseffekt

I normalfallet har ett vaccin en skyddseffekt på mellan 60 och 90 procent, enligt Läkemedelsverket. Då talar vi om stora grupper människor. Hur väl skyddad varje person är går inte att förutspå.

Även om antikropparna minskar finns goda chanser för den som är vaccinerad att klara smittan bättre. Det eftersom immunförsvaret är bättre rustat för att ta fajten mot viruset. Även när vi inte ser antikroppar kan det finnas b- och t-celler som kan ses som specialtränade vakter, beredda på att ta fajten när viruset väl kommer. Enligt Ekot var 82 procent av dem som var inlagda på IVA i augusti ovaccinerade.

 

4. Kan vaccinerade bli smittade?

Ja. Absolut. Men risken att dö eller bli allvarligt sjuk minskar kraftigt. Folkhälsomyndigheten har ännu inte gått ut med några uppgifter om hur länge vi är skyddade av vaccinet. Långtidstester av effekt och säkerhet pågår för full.

Studier från Israel, som var tidigt ut med storskalig vaccinering pekar på att äldre personer som vaccinerats i början av året hade dubbel risk för allvarlig sjukdom i juli, jämfört med personer som blivit immuna mer nyligt. Äldre i Israel som fått en tredje dos vaccin hade också mindre risk att bli infekterade och mycket mindre risk för att få allvarlig sjukdom.

Studien ska inte uppfattas som att vaccinets skydd halveras på ett halvår eller att alla behöver tre doser vaccin. Inte minst eftersom de som vaccinerades i början av året var personer med skört immunförsvar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Sundvall foto Maria Mäki

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.

Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Illustration snabbkoll. Illustratör: Mattias Käll

Det här gäller för dig som är behovsanställd

Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?