I frågan om övervakning var panelen inte helt överens, de flesta höll upp rött kort. Luf var det enda ungdomsförbundet som enbart visade grönt kort. I panelen från vänster: John Granqvist, Muf, Erik Berg, Luf, Stefan Sarmes, KDU, Oscar Berggren, Cuf, Ava Rudberg, Ung Vänster, och Lisa Nåbo, SSU. Foto: Kristina Sjöberg
Close
I frågan om övervakning var panelen inte helt överens, de flesta höll upp rött kort. Luf var det enda ungdomsförbundet som enbart visade grönt kort. I panelen från vänster: John Granqvist, Muf, Erik Berg, Luf, Stefan Sarmes, KDU, Oscar Berggren, Cuf, Ava Rudberg, Ung Vänster, och Lisa Nåbo, SSU.
Close
Transports ungdomsforum

Rött kort för övervakning…

Politik. Ungdomsforums andra dag gästades av representanter från Moderaternas, Liberalernas, Kristdemokraternas, Centerns, Vänsterpartiets och Socialdemokraternas ungdomsförbund.

I en paneldebatt som modererades av Sirin Celik och Sandra Tenggren, båda utredare på Svenska Transportarbetareförbundet, luftades frågor om arbetsmiljö, anställningstrygghet och förutsättningar för fackligt arbete.

Paneldebatten inleddes med tio snabba frågor där paneldeltagarna skulle hålla upp grön eller röd lapp ifall de höll med om påståendet eller inte. Första frågan handlade om fackförbund ska få utse skyddsombud. Där var panelen helt överens och enbart gröna skyltar hölls upp. När frågan om övervakning av personal ställdes blev det ett engagemang i salen. Att de politiska partierna har olika uppfattning i frågan blev också tydligt i handuppräckningen. Erik Berg, förste vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet, höll upp en grön lapp och fick möjlighet att utveckla sina tankar.

– Staten övervakar redan oss och det utan att be om lov. På arbetsplatserna är det parterna som kommer överens om hur övervakningen ska ske och det är mycket bättre, sa Erik Berg.

Trygghet och kontroll

Lisa Nåbo, förbundsordförande i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, arbetade som larmoperatör på Securitas direct under sina studier till polis. Hon var då också medlem i Transport och frågan om övervakning såg hon från två håll, att den dels handlar om trygghet och dels om kontroll.

– Vid till exempel ensamstängning på en mack kan övervakningen vara en trygghet, sa Lisa Nåbo och la till att just ensamstängning är en facklig fråga i sig och kanske inte borde få förekomma. Övervakning som handlar om kontroll är däremot inte positivt.

Panelen diskuterade också frågan om nya LAS, lagen om anställningstrygghet. Lagen har kommit till efter partsförhandlingar, partsförhandlingar som Transport ställt sig utanför. Stefan Sarmes, andre vice ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet, tycker att befintliga LAS missgynnar unga med sin regel sist in – först ut. Han är därför positiv till förändringarna.

– Jag älskar den svenska modellen där starka parter kommer överens. Det är mycket bättre än politisk lagstiftning, sa Stefan Sarmes.

”Missgynnar arbetare”

Ava Rudberg, förbundsordförande Ung Vänster tyckte annorlunda i frågan.

– Nya LAS handlar mest om omställningstrygghet, men man måste kunna ha det och anställningstrygghet. Undantag från LAS-listor kan man redan göra med befintliga LAS, så att säga att gamla LAS missgynnar unga stämmer inte. Men nya LAS missgynnar arbetare, sa Ava Rudberg.

Lisa Nåbo protesterade mot själva historiebeskrivningen om hur förändringar i lagen kom till. Förändringarna kom inte till i ett vacuum menade hon.

– Det är fel att säga att det är en fackligt förhandlad lag då förändringarna var framtvingade från politiskt håll, sa Lisa Nåbo och fortsatte:

– Om den svenska modellen ska fungera med starka parter måste politiken se till att återställa det som man under 20–30 år har nedmonterat för fackföreningsrörelsen. Så att alla, oavsett storlek på plånbok, kan organisera sig.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Jäkligt tuffa tider för våra medlemmar

Ordförandeord. När dessa rader skrivs, har vi precis landat taxiavtalet. Jag brukar vara återhållsam men för en gångs skull kan jag säga att avtalet är ganska bra, både för branschen och våra medlemmar.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.