Close
Arkivbild. Polisen vill ha hjälp av postanställda, terminalarbetare och paketutlämnare på bland annat bensinstationer för att minska e-handeln med illegala droger.
Close

Ny lag ger möjlighet att larma om misstänkta paket

Terminal och bensin. Vid årsskiftet infördes en ny lag i syfte att göra det svårare för kriminella att skicka olagliga varor som narkotika och vapendelar i paket. Men en rundringning till några terminalarbetare visar att få känner till att de nu ska vara uppmärksamma på misstänkta försändelser.

Den nya postlagen gäller för både brev och paket. Den innebär att tull och polis från och med den 2 januari 2023 har möjlighet att begära in information från olika aktörer, som hanterar paket. Bland Transportarbetareförbundets yrkesgrupper berörs anställda på terminaler och bensinmackar med paketutlämning.

”Effektiva brottsbekämpande metoder kräver ett nära samarbete mellan fler aktörer, något som möjliggörs med förändringarna i lagen”, skriver polismyndigheten på polisen.se. Samarbetet blir möjligt genom att personer som hanterar paket nu har rätt att bryta mot den tidigare sekretessen och lämna ut uppgifter om misstänkta paket till tull och polis.

Att inte kunna larma om misstänkta försändelser har, enligt polisen, varit frustrerande för både postanställda och personal på olika utlämningsställen. Myndigheten beräknar att narkotikahandeln och handeln med vapen och explosiva varor på internet och darknet omsätter omkring 700 miljoner kronor om året.

I brev och paket innebär det uppskattningsvis uppåt en miljon illegala inrikes försändelser, per år.

Få känner till den nya lagen

Transportarbetaren ringer runt till några terminalarbetare. Men ingen känner till den nya lagen utom skyddsombudet Stefan Hellqvist på Postnord TPL, som läst om det i tidningen. Hans arbetsplats berörs dock inte eftersom de där bara packar och skickar paket.

Johnny Lans jobbar natt på DHL Freight i Jönköping. Foto: Justina Öster

Terminalarbetaren Johnny Lans jobbar natt på DHL Freight i Jönköping. Han påpekar att  privatkunder inte behöver ange vad olika paket innehåller.

– Man kan bara skriva ”varor”, säger han.

Johnny Lans känner inte till den nya lagstiftningen, men blir nyfiken på hur den kan tillämpas. För hans kollega, huvudskyddsombudet Jussi Kosonen är lagen också en nyhet och han har aldrig stött på något paket som verkar misstänkt.

– Det skulle väl kunna vara om vi får något tips eller om polisen hör av sig. Vi har ju ingen scanner eller utrustning som på flygplatser och därför ingen möjlighet att kolla vad godset innehåller. Enda sättet är väl i så fall om ett paket går sönder och innehållet far ut.

– Ska det fungera behöver vi nog ny utrustning för att kunna göra stickprover, men jag vet inte om företaget vill investera i något sådant. Det verkar lite luddigt. Personalen skulle behöva få utbildning om dofter om vi ska kunna upptäcka narkotika.

Jussi Kosonen är huvudskyddsombud på DHL Freight i Jönköping. Foto: Privat

Jussi Kosonen tycker ändå att tanken är god.

– Om vi ska få en chans att hejda droghandeln är det ju bra om man sprider ut uppmärksamheten så brett som möjligt, säger han.

Stickprov hos arbetsgivare

Transportarbetaren gör ett stickprov hos en arbetsgivare om hur de informerar anställda om den nya lagen. Säkerhetschef Susan Marco hänvisar vidare till kommunikationschef Susanna Rönn, som begär skriftliga frågor. Några svar på dem kommer inte, däremot ett meddelande via mejl:

”DHL Freight arbetar för att lagar och förordningar ska följas, så även justeringar eller tillkomna nya. När det gäller nya postlagen är det något som faller in under våra interna processer och rutiner. Vilket vi inte kommunicerar genom media.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Förslag om nya regler för klampning av fordon

Åkeri. Ta bort tidsgränsen för hur länge en lastbil får låsas fast genom så kallad klampning för att hindra fortsatt färd, när en chaufför brutit mot gällande regler. Den lagändringen föreslår regeringen i en proposition till riksdagen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?