Uppskattad medarbetare och maratonlöpare. Möt skyddsvakten Kaveh Tiba. Foto: Pernilla Ahlsén
Close
Uppskattad medarbetare och maratonlöpare. Möt skyddsvakten Kaveh Tiba.
Close
Månadens medlem

”Mitt mål är att springa 100 maratonlopp”

Prisad. Kaveh Tiba arbetar som skyddsvakt på Arlanda och utsågs till ”Årets kollega inom säkerhetsbranschen” på den stora branschmässan Skydd 2022. Transportarbetaren har träffat en medlem som uppskattas av medarbetarna – och har som mål att springa fem maratonlopp om året.

En förebild, yrkeskunnig och inkluderande. Så beskrevs Kaveh Tiba när han tog emot priset och utmärkelsen ”Årets kollega inom säkerhetsbranschen” på Stockholmsmässan i Älvsjö i oktober. Utöver äran fick han en check på 10 000 kronor och en hotellnatt med trerätters middag.

När Transportarbetaren hälsar på honom på jobbet i början av november bjuder han på årets första lussebullar. Han är fortfarande rörd och lite generad över utnämningen.

Kaveh Tiba fick 10 000 kronor och en hotellnatt med trerätters middag tillsammans med sin fru när han utsågs till ”Årets kollega inom säkerhetsbranschen”.
Kaveh Tiba fick 10 000 kronor och en hotellnatt med trerätters middag tillsammans med sin fru när han utsågs till ”Årets kollega inom säkerhetsbranschen”. Foto: Pernilla Ahlsén

– Det var väldigt oväntat. Det är ju inget man tänker på när man arbetar att man ska få en belöning. Men jag försöker alltid göra jobbet med hjärtat och tänka på mina kollegor och vänner. Det är klart att jag blev väldigt glad över att de tycker att jag gör ett bra jobb och är en bra kollega, säger Kaveh.

– Men personligen tycker jag att alla i mitt team är lika duktiga. Vi kompletterar varandra. Så utmärkelsen kunde lika gärna ha gått till vem som helst av dem.

Skyddsvakt i 19 år

Kaveh har jobbat som skyddsvakt på Arlanda i 19 år.

– Jag gick en utbildning till säkerhetshandläggare och ville skaffa mig erfarenhet av säkerhetsbranschen för att sedan kunna arbeta med säkerhetsanalyser. När jag började här hade jag bara tänkt stanna en kort tid. Men jag blev kvar. Jag trivs så bra, säger han.

Jobbet handlar om alltifrån att skydda flygplatsen mot angrepp eller terrorism till att hänvisa passagerare som behöver hjälp att checka in till rätt bolag – och utföra livräddande insatser när någon drabbas av hjärtstopp.

– Vi är i princip alltid först på plats när det händer något. Det är ett enormt viktigt arbete och väldigt spännande. Ingen dag är den andra lik och det är det som gör det här jobbet så roligt, säger Kaveh.

Kaveh Tiba trivs med spänningen på jobbet.
Kaveh Tiba trivs med spänningen på jobbet. Foto: Pernilla Ahlsén

Men sommarens långa köer var något av en utmaning.

– Det var kaos, men alla jobbade helhjärtat för att hjälpa till i stressen så att folk inte skulle missa sina resor.

Långdistanslöpning

När Kaveh inte jobbar tränar han långdistanslöpning. Fem mil minst blir det i veckan. Och fem maratonlopp per år. Hittills i år har han sprungit loppet i Madrid, Stockholm, Oslo och Uppsala. Näst på tur är Florens.

– Mitt mål är att springa 100 maratonlopp. Hittills har det blivit 64, säger han.

Det låter som väldigt mycket löpning, men Kaveh håller sig på en nivå som är precis lagom för honom.

– Jag har bestämt att löpningen aldrig ska få gå ut över mitt jobb. Så jag ser till att inte ta ut mig för mycket eller skada mig. Om jag har ont någonstans så taggar jag ner. Men jag mår bra av att springa.

Genom åren har Kaveh fått löparvänner över hela världen.

– Vi brukar planera ett maratonlopp ihop i en stad som ingen av oss har varit i. På så vis blir det en minisemester där vi ser sevärdheter och gör något kul ihop vid sidan om loppet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Martin Bjurhem, BYA:
    13 december, 2022

    Kul och bra uppföljning av Transportarbetaren gällande Kaveh som verkligen är ett stort föredöme för all bevakningspersonal.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Väktarprofil dömd till fängelse för grov misshandel

Bevakning. En väktare i norra Sverige har dömts till 1 år och 9 månaders fängelse för grov misshandel.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Månadens medlem
”Jag är en social person”, säger Heba Hammoush som gärna tar sig en pratstund med sina kunder när tillfälle ges. Foto: Sven Rosell

Heba vill inspirera andra kvinnor

Miljöarbetare. Som barn drömde Heba Hammoush om att få köra lastbil när hon blev vuxen. När hon tagit sig till Sverige blev hon den första kvinnan från Mellanöstern som utbildade sig till lastbilschaufför.

Hallå där!

Sofie Vianden

... Du kör ägg ihop med en kvinnlig kollega och bad i Facebookgruppen Queen of the road om tips på en skoj-dekal (liknande registreringsskylt) som du och kollegan kan pryda framrutan i lastbilen med. Vad blev det för text?

Internationella kvinnodagen
Illustration: Shutterstock

Behövs det en särskild kvinnodag?

Enkät. Den 8 mars infaller Internationella kvinnodagen som vill uppmärksamma bristande jämställdhet mellan könen och kvinnors situation i alla världens länder. Behövs det en särskild kvinnodag?