Close
Mildare regler för 61-plussare men strängare för återbetalning av ersättning.
Close

Mildare regler för äldre som söker sjukersättning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Flygplanslastare, lastbilschaufförer, miljöarbetare… Transports medlemmar har tunga jobb och alla klarar inte av att arbeta fram till pensionen. Vid månadsskiftet infördes mildare regler för personer som fyllt 61 år och ansöker om sjukersättning, tidigare förtidspension.

De nya reglerna infördes den 1 september 2022. De innebär att den som fyllt 61 år inte längre ska bedömas mot allt normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden för att få rätt till sjukersättning. När Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan hos 61-åringar och äldre ska myndigheten enbart se till arbeten som personen haft och har erfarenhet av under de senaste 15 åren.

I praktiken betyder det att 60-plussarna som slitit ut sig på jobbet och ansöker om sjukersättning inte ska nekas med hänvisning till att hon eller han kan försörja sig genom att ta ett jobb som inte är så fysiskt tungt.

– Vi tycker så klart det är positivt att ingen så kort tid före sin pension ska behöva ställa om till ett nytt arbete. Sedan kan man ju ha en del funderingar över upplägget om hur arbete de senaste 15 åren ska tolkas. Men i huvudsak är förändringen positiv, säger enhetschef Ellinor Gudmundsson på LO-TCO Rättsskydd.

Den juridiska byrån hjälper Transport och andra fackförbund att driva ärenden i rätten.

Från och med den 1 september i år skärps däremot reglerna för den som av olika anledningar fått beslut om att betala tillbaka ersättning till Försäkringskassan. Berörda får nu 30 dagar på sig att återbetala pengarna. Sker det inte kommer myndigheten att lämna skulden direkt till Kronofogden.

Tidigare har Försäkringskassan i första hand drivit in pengarna på egen hand och därefter ansökt om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Men den som lever med knappa resurser kan fortfarande kontakta myndigheten för att komma överens om en avbetalningsplan.

Hela skulden ska dock vara återbetald inom 12 månader.

Ändringarna grundar sig på en lagändring som riksdagen klubbade igenom den 21 juni. LO-TCO Rättsskydd skriver i sitt nyhetsbrev att nyordningen är ”synnerligen ingripande för den försäkrade”.

– Det ligger i sakens natur att personer som har sjukpenning, sjukersättning eller livränta redan är ekonomiskt utsatta. Ett återkrav på ersättning från Försäkringskassan kan för många bli en katastrof för ekonomin.

Ellinor Gudmundssons råd till berörda är att snarast kontakta sitt fackförbund för att få hjälp.

– Det här är ganska svåra juridiska frågor och det kan vara svårt för en medlem att förstå varför man får ett återkrav.

Ytterst beslutar fackförbundets ledning vilka fall som ska drivas av LO-TCO Rättskydd.

Kan det här innebära att fler fall hamnar hos fackens juridiska byrå?

– Det är jättesvårt att säga, men det är inte en otänkbar tanke. Det är inte ovanligt att vi ser återkrav på 500 000 kronor. Att betala tillbaka så stora summor på 30 dagar eller ett år kommer att bli ett problem för många.

De nya reglerna innebär att möjligheten för enskilda att bestrida ett återkrav och driva fallet i allmän domstol (som tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen) har tagits bort, förklarar Ellinor Gudmundsson.

– Så det här är en väldigt stor förändring, säger hon.

Däremot kan personer som fått återkrav fortfarande överklaga Försäkringskassans beslut i förvaltningsrätt, som granskar hur myndigheter handlägger olika ärenden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ung miljöarbetare kör sopbil.

Kompetens- och utbildningsanställning i max två år

Utbildningsanställning. Med kompetens- och utbildningsanställning hoppas Transport och Sobona få fler anställda till branschen. I max två år kan utbildningen pågå.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.