reklamblad
Avtal 2020

Lönerna klara för reklamutdelare, bilvårdare och terminalare

Nya löner är på väg också för reklamutdelare, bilvårdare och en liten grupp terminalarbetare som jobbar på ett eget avtal. Alla tre uppgörelserna är tecknade med Almega och följer normen i årets avtalsrörelse. Det vill säga 5,4 procent i lönehöjning på 29 månader.

– Precis som andra löntagare får de tre grupperna en förbättring av avtalspensionen också, säger Transports ombudsman Jerker Nilsson.

Reklam

Reklamutdelning är en omdebatterad bransch. Många som jobbar är unga och de återkommande klagomålen handlar ofta om mycket slit och låg förtjänst.

Transports kollektivavtal gäller för anställda som är 16 år och uppåt. (Det har inte ansetts möjligt att teckna ett avtal som reglerar barnarbete.)

I det nuvarande avtalet är den fasta timlönen drygt 152 kronor i den högsta löneklassen (över 24 år). Utdelare som är 16 till 17 år ska ha drygt 117 kronor.

Fast företagen betalar sällan fast timlön, utan prestationslön. Det är då många känner sig utnyttjade.

Vid prestationslön finns också en garantilön. Hur den ska beräknas tvistar parterna om och Transport har stämt arbetsgivarna till Arbetsdomstolen.

– Vinner vi i Arbetsdomstolen kan det få stor betydelse för de anställda. Då kan lönerna åtminstone bli lite mer anständiga, säger Jerker Nilsson.

I väntan på domen tecknade Transport ett avtal som gäller från den 1 januari 2021 till den 30 juni 2023. Lönerna höjs i två omgångar.

  • med 2,93 procent från den 1 februari 2021.
  • och med ytterligare 2,3 procent från den 1 juli 2022.

I årets avtalsrörelse är löneutrymme satt till 5,4 procent. Precis som andra yrkesgrupper får reklamutdelarna en liten avräkning för en förbättring av avtalspensionen, som arbetsgivarna betalar in premier till.

För reklam blir avräkningen 0,17 procentenheter.

Bilvård

Transport organiserar även personal som jobbar med bilvård och rekonditionering. Uppgörelsen med Almega ger 5,4 procent i lönelyft på 29 månader.

Också här ingår en förbättrad avtalspension, som ger ett visst avdrag. Genom ett misstag blev siffran fel i det nya avtalet, något som påverkar lönehöjningarna. Avräkningen ska vara 0,62 procent. Vi återkommer med rätt siffror för lönerna.

Klart är ändå att bilvårdarna får två lönehöjningar, vid samma tidpunkter som reklamutdelarna.

Terminal

I november tecknade Transport ett nytt avtal för förbundets största yrkesgrupp – lastbilschaufförer och terminalarbetare. Då var motparten Biltrafikens arbetsgivareförbund.

Transport har också något enstaka företag som omfattas av ett terminalavtal med Almega. Den uppgörelsen är klar och följer också industrin och LO:s så kallade märke. (5,4 procent i löneökning på 29 månader.) Här är avräkningen för pensionsförbättringen 0,32 procentenheter.

Lönerna höjs två gånger:

  • med 2,89 procent från den 1 december 2020.
  • och med 2,19 procent från den 1 maj 2022.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Egon Larssson:
    10 februari, 2021

    Det var en bra och tydlig information

  2. Alcides:
    22 december, 2020

    Hej,

    Då betyder att avtalet innehåller ingen retroaktivitet för perioden 1 maj - 30 november 2020.
    Vilket innebär att arbetstagare subventionerar företag.

Lästips:

Fortsatta förhandlingar för flygtekniker

Flyg. I går återupptogs förhandlingarna för tekniker – den sista yrkesgruppen inom flyget som ska få nytt kollektivavtal. Det blir också ett av de sista avtal som Transport tecknar i hela avtalsrörelsen.

Transportarbetarens logga

Taxi-förhandlingarna går sakta framåt

Taxi. Manglingarna mellan fack och arbetsgivare om ett nytt taxiföraravtal går vidare. Men Transport vågar inte sia om ifall parterna är överens på torsdag den 31 augusti, då medlarna annars kommer att kliva in igen.

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.

Avtal klart för biluthyrning

Biluthyrning. Nytt kollektivavtal är nu klart för ytterligare en yrkesgrupp som arbetar inom bilvård. Transport och Almega har tecknat ett tvåårigt avtal för anställda på biluthyrningsföretag.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?