Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

I Sverige har 150 000 personer någon form av subventionerad anställning. Riksrevisionen har granskat lönebidrag, nystartsjobb och introduktionsjobb. Störst problem är det med nystartsjobbet, men fusket finns överallt. Riksrevisionen skriver att det kan ta upp till tre månader innan någon av Arbetsförmedlingens utredare börjar utreda ett misstänkt fuskärende. Dessutom kan arbetsgivare som utreds för fusk fortfarande få nya lönesubventioner.

Fyra procent transportarbetare

Det är bland nystartsjobben som det största fusket finns, och det är också den grupp som har den största andelen transportarbetare. Sju procent av alla med nystartsjobb jobbar inom transportbranschen.

Många utan kollektivavtal

I Sverige jobbar ungefär 88 procent av alla arbetstagare på en arbetsplats med kollektivavtal. Av dem med nystartsjobb är det bara 59 procent som är på ett arbetsställe med kollektivavtal. Något fler för dem med lönebidrag, där 76 procent är på en arbetsplats med kollektivavtal.

Att en stor andel jobbar på arbetsplatser utan kollektivavtal ställer till det för Arbetsförmedlingen. Myndighetenutgår från att det är rätt löner och försäkringar på arbetsplatser med kollektivavtal, men måste göra enskilda kontroller på alla arbetsställen utan kollektivavtal. Riksrevisionen föreslår därför till regeringen införande avnya regler så att det blir lättare för Arbetsförmedlingen att kontrollera företag utan kollektivavtal.

I Riksrevisionens granskningsrapport står det också att det är relativt vanligt att arbetstagare hör av sig till Arbetsförmedlingen och berättar att de fått för lite betalt.

Dömd för 11 miljoner i fusk

Trots att det upptäcks mycket fel och fusk leder det sällan till fällande domar. Riksrevisionen har bara lyckats hitta sex fällande domar mellan 2016 och 2022. En arbetsgivare i Göteborg dömdes för att ha fått 11 miljoner kronor för lönebidrag och särskilt anställningsstöd felaktigt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Ronny Andersson:
  8 juni, 2024

  Det är jättelätt att fuska med t.ex. nystartsjobb. Jag har anmält en arbetsgivare med ingen som helst reaktion från arbetsförmedlingen. DÅLlGT

 2. Peter Jansson:
  26 november, 2023

  Alla former av bidrag borde tas bort från arbetsmarknaden då det är väldigt mycket fusk och fiffel och dessutom snedvrider det konkurrensen mellan de företag som får bidrag och de som inte får bidrag.

 3. Bengt Carlenfors:
  24 november, 2023

  Man kan undra varför sådant här förekommer? Vad är orsakerna till det? Förr så kunde man lita på att de uppgifter man fick var korrekta. Det fanns en tillit till varandra. Sedan om man fuskar förstår man inte då att man förstör för andra? Det här fusket medför bara ett hårdare klimat med mer kontroll och mer administration vilket i slutändan kommer att kosta oss ännu mer i pengar sett. Det är en mycket tråkig utveckling som vårat samhälle just nu upplever. Vart tog vi:et vägen? Går det att lita på någon? Är det så illa ställt i vårt samhälle så att man behöver fuska sig till pengar för att klara sig? Det andra är ju dem som utnyttjar vårt välfärdssystem för att tjäna pengar på det. Det hela känns inte bra.

Lästips:

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Transportarbetarens logga

AV: Arbetslivskriminalitet växande samhällsproblem

A-krim. Arbetsmiljöverket stärker arbetet mot kriminalitet i arbetslivet. Myndigheten förutspår att problemen med kriminella aktörer kommer att öka ytterligare.

Transportarbetarens logga

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.