Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

I Sverige har 150 000 personer någon form av subventionerad anställning. Riksrevisionen har granskat lönebidrag, nystartsjobb och introduktionsjobb. Störst problem är det med nystartsjobbet, men fusket finns överallt. Riksrevisionen skriver att det kan ta upp till tre månader innan någon av Arbetsförmedlingens utredare börjar utreda ett misstänkt fuskärende. Dessutom kan arbetsgivare som utreds för fusk fortfarande få nya lönesubventioner.

Fyra procent transportarbetare

Det är bland nystartsjobben som det största fusket finns, och det är också den grupp som har den största andelen transportarbetare. Sju procent av alla med nystartsjobb jobbar inom transportbranschen.

Många utan kollektivavtal

I Sverige jobbar ungefär 88 procent av alla arbetstagare på en arbetsplats med kollektivavtal. Av dem med nystartsjobb är det bara 59 procent som är på ett arbetsställe med kollektivavtal. Något fler för dem med lönebidrag, där 76 procent är på en arbetsplats med kollektivavtal.

Att en stor andel jobbar på arbetsplatser utan kollektivavtal ställer till det för Arbetsförmedlingen. Myndighetenutgår från att det är rätt löner och försäkringar på arbetsplatser med kollektivavtal, men måste göra enskilda kontroller på alla arbetsställen utan kollektivavtal. Riksrevisionen föreslår därför till regeringen införande avnya regler så att det blir lättare för Arbetsförmedlingen att kontrollera företag utan kollektivavtal.

I Riksrevisionens granskningsrapport står det också att det är relativt vanligt att arbetstagare hör av sig till Arbetsförmedlingen och berättar att de fått för lite betalt.

Dömd för 11 miljoner i fusk

Trots att det upptäcks mycket fel och fusk leder det sällan till fällande domar. Riksrevisionen har bara lyckats hitta sex fällande domar mellan 2016 och 2022. En arbetsgivare i Göteborg dömdes för att ha fått 11 miljoner kronor för lönebidrag och särskilt anställningsstöd felaktigt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ronny Andersson:
    8 juni, 2024

    Det är jättelätt att fuska med t.ex. nystartsjobb. Jag har anmält en arbetsgivare med ingen som helst reaktion från arbetsförmedlingen. DÅLlGT

  2. Peter Jansson:
    26 november, 2023

    Alla former av bidrag borde tas bort från arbetsmarknaden då det är väldigt mycket fusk och fiffel och dessutom snedvrider det konkurrensen mellan de företag som får bidrag och de som inte får bidrag.

  3. Bengt Carlenfors:
    24 november, 2023

    Man kan undra varför sådant här förekommer? Vad är orsakerna till det? Förr så kunde man lita på att de uppgifter man fick var korrekta. Det fanns en tillit till varandra. Sedan om man fuskar förstår man inte då att man förstör för andra? Det här fusket medför bara ett hårdare klimat med mer kontroll och mer administration vilket i slutändan kommer att kosta oss ännu mer i pengar sett. Det är en mycket tråkig utveckling som vårat samhälle just nu upplever. Vart tog vi:et vägen? Går det att lita på någon? Är det så illa ställt i vårt samhälle så att man behöver fuska sig till pengar för att klara sig? Det andra är ju dem som utnyttjar vårt välfärdssystem för att tjäna pengar på det. Det hela känns inte bra.

Lästips:

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Arbetsförmedlingen Malmö

Kvinnor med funktionshinder får sämre jobbstöd

Arbetssökande. ”Supported employment” är en form av stöd vid anställning för personer med funktionshinder. Men alla som behöver får inte det stödet och kvinnor får sämre hjälp än männen när det gäller att hitta och behålla ett arbete.

Offentliga upphandlingar

Domstol stoppar nya avtal

Servicetrafik. Med omedelbar verkan stoppade förvaltningsrätten före midsommar Region Kalmar från att teckna nya avtal om färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. Den pågående upphandlingen har kritiserats för att riskera slå ut mindre taxiföretag.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.