Houshang Rahmati, 71, planerar att jobba ytterligare några år inom bevakning. Han vill se att alla i arbete har rätt till avtalsförsäkringarna, oavsett ålder.
Foto: Lilly Hallberg
Granskning: Pensionsfusket
Han upptäckte att pensionskontot var nollat
Pensionspremier.
Houshang Rahmati trodde på överenskommelsen med sin arbetsgivare. Men bevakningsbolaget tog sedan tillbaka pengar som hade betalats in till Fora.
– För mig är avtalsförsäkringarna väldigt viktiga, säger Houshang Rahmati, som själv tidigare varit försäkringsansvarig och skyddsombud hos Transport.
Han tillhör den växande skara som fortsätter arbeta efter 65-årsdagen. Han tillhör också dem med utländsk bakgrund som inte har rätt till full garantipension, vilket kräver 40 år som bosatt i Sverige. Houshang kom till Sverige från Iran för 33 år sedan och bor i Göteborg.
Från sitt tidigare jobb på ett parkeringsbolag har Houshang diplom, som bästa vakt. Han jobbade då natt för Addici Security, som uppskattade honom och gärna såg att Houshang fortsatte att arbeta efter att han fyllt 65.
– Vi var överens om att de skulle betala in till alla försäkringar som tidigare.
Men när Houshang senare loggade in på sin sida hos Fora upptäckte han att uppgifterna hade förändrats. Eller snarare att pengarna till hans pension försvunnit.
Inrapporterad premie som överförts till pensionsförvaltaren för 2015, redovisad maj följande år: 16 415 kronor. Ett halvår senare: 0 kronor.
– Jag ringde då jag trodde att det blivit något fel, säger Houshang.
Men det visade sig att det var korrekt. Hans arbetsgivare hade, utan att meddela något till sin anställde, begärt en återbetalning av premien. Vilket de har rätt till, och vilket Folksam administrerar på uppdrag av Fora.
– Då kontaktade jag facket. Hur kan man gå in och dra pengar från mitt konto?
Ombudsmannen Peter Åkesson engagerade sig och Transport lyckades förhandla fram ett mindre belopp, som kompensation för de pensionsinbetalningar företaget hade tagit tillbaka. Men Houshangs tidigare arbetsgivare erkände aldrig att de gjort något fel.
I dag arbetar Houshang Rahmati hos Securitas och planerar att fortsätta till han blir 75 år.
Pensionspremier. En arbetsgivare kan ha rätt att ta tillbaka pensionspengar som redan har betalats in. Den anställda får lägre tjänstepension, ibland utan att arbetsgivaren meddelar det. Ren stöld, anser Transports Peter Åkesson.
– Det fuskas fruktansvärt mycket med tjänstepensionerna. Och det finns företag som har betalat in pensionspengar och sedan lyckats få tillbaka dem genom att begära återtag, säger Transports ombudsman Peter Åkesson.
Som Transportarbetaren skrev om i förra numret har Peter Åkesson och de andra ombudsmännen på Transports Göteborgsavdelning under lång tid sett problemen med tjänstepensionsinbetalningar växa.
En sak som särskilt upprört dem är arbetsgivarens rätt att ta tillbaka pengar som har rapporterats in för anställda över 65 år. Pengar som redan funnits inbetalda på det konto som tillhör den försäkrade arbetaren.
Peter Åkesson. Foto: Lilly Hallberg
– Jag ser det som ren stöld, säger Peter Åkesson. Företaget behöver inte ens meddela den anställda om ändringen, att man gjort ett återtag oavsett vad som tidigare sagts.
LO:s utredare Renée Andersson, specialist på avtalspension, påpekar att en arbetsgivare har rätt att göra rättelser upp till tio år efter en årsrapportering. Om arbetsgivaren exempelvis rapporterat för hög lön på en anställd har Fora rätt att göra ett återtag. Pengarna betalas då tillbaka till företaget. Det är Folksam som administrerar den här typen av utbetalningar till arbetsgivaren, på uppdrag av Fora.
Det finns i dag ingen skyldighet för arbetsgivare att betala in pensionspremier till anställda som fyllt 65 år.
Om det har gjorts en särskild överenskommelse mellan anställd och arbetsgivare om att pensionspremier ändå ska betalas in, då måste den anställda kunna styrka det, slår Renée Andersson fast. Annars har en arbetsgivare som ändrar sig, och tar tillbaka premien, inte gjort något formellt fel.
Men Peter Åkesson anser att det rör sig om egenmäktigt förfarande.
Ordning och reda i avtalsförsäkringarna är en central fråga för LO. I årets avtalsrörelse kräver facket bland annat att arbetsgivarens avsättningar till avtalspensionen ska vara obligatoriska från första till sista intjänad krona, inte som i dag från 25 till 65 år.
LO-samordningen har gått ut med flera krav som arbetarfacken tillsammans driver i avtalsrörelsen. Bland annat att premierna ska betalas in månadsvis och inte, som i dag, årsvis. LO vill också att det ska synas på lönebeskedet hur mycket arbetsgivaren betalar in.
Både Peter Åkesson och hans ombudsmannakollega Tony Blomberg i Göteborg ser inbetalningarna som centrala för en anställds framtid: Avtalspensionen är uppskjuten lön. Den arbetsgivare som inte betalar in 4,5 procent av lönen till Fora bryter mot kollektivavtalet, framhåller de.
Sömntips.
Jobbar du natt? Då löper du större risk att drabbas av sömnstörningar, övervikt och hjärt-kärlsjukdomar. En trött förare är dessutom en farlig förare. Men det finns knep som gör att du klarar skiftarbetet bättre.
Skiftjobbaren.
Kaffe, en bensträckare eller en kort tupplur. Det är knep som lastbilschauffören Tobias Olausson tar till för att klara nattpassen. Men ju äldre han blir desto svårare är det att återhämta sig.
Av med jobbet?
Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. Då ökar risken för varsel och uppsägningar. Så fungerar det och det är skillnaden.
Förbindelser.
Broar binder samman land, förkortar vägen och gör det möjligt att gå eller cykla under stora trafikleder. De riktiga långsträckarna tjänar också ofta som symboler för sin hemtrakt. Och Sverige är rikt på broar.
Konflikt.
Transports förbundsordförande har varnat för en tuff avtalsrörelse och utesluter inte stridsåtgärder. Men vad är egentligen strejk och lockout?
Löneutveckling.
LO-arbetarna halkar efter tjänstemännen. Det har LO visat i flera av sina årliga sammanställningar. Det har skett en så kallad löneglidning som gjort att tjänstemännens löner ökat mer än ”märket” sedan år 2000.
Arbetsmiljö.
Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet.
Transport.
De visste att det var problem. Men också att förändring krävde fakta. Linköpingsavdelningen gjorde en enkät som svart på vitt visar hur pressade arbetsförhållanden är för färdtjänstförare. Så vill arbetsgivare, regionens trafikbolag och politiker nu förändra villkoren.
Stressigt.
– Många nya upplever att det är för stressigt och slutar, fast alla skulle tjäna på en erfaren yrkeskår, säger färdtjänsföraren Patrik Emanuelson.
Uppföljning.
Redan första sittningen med åkerierna gav resultat: Muntligt löfte att färdtjänstförare ska få betald lunch vid körningar till annan ort. Något inte ens hälften kan räkna med i dag.
Upphandlaren.
Förarnas arbetstid, fordonsschema och raster måste facket först reda ut med arbetsgivarna, åkerierna. Först sedan kan det bli tal om möte i grupp med upphandlaren av serviceresor, Östgötatrafiken. Nu är det dags.
5 frågor.
Transportarbetaren har ställt fem frågor till två politiker i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd, som tagit del av Transports enkät Körtider och stress.