Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.
Close
Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.
Close

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Titeln på projektet, där sju medlemsländer medverkat, är Don’t GIG Up, Never! Som underrubrik står frågan Mot schyst plattformsarbete? Men Sirin Celik har en mörk syn på framtiden:

– Ett gigsamhälle ligger inte alls långt bort. Det vore ett samhälle där anställningstrygghet inte spelar någon som helst roll då företagens flexibilitet står över allt, samtidigt som det redan i dag är tydligt att arbetare blir alltmer desperata efter jobb, säger hon.

Sirin Celik har för Transportarbetareförbundet genomfört fallstudier på tre svenska plattformsföretag: Taskrunner, Tiptapp och Yepstr. Vid projektets avslutande konferens om gigjobb i Rom den 7 juli presenterade hon fallstudierna, liksom de som deltagit från övriga sex EU-länder.

Tidigare har de mötts vid workshops i Warszawa och Madrid.

– Det har varit en stor behållning att träffa de andra i projektet om gigjobb i medlemsländerna. Våra diskussioner har fått mig att inse att det inte finns några begränsningar i vilka medel och metoder som plattformsföretagen använder sig av, säger Sirin Celik.

Hon tar upp ett italienskt företag, BeMyEye, vars verksamhet bygger på att ”arbetare” kan tjäna pengar på att fotografera butikers skyltfönster. Uppgifterna säljer sedan plattformsföretaget vidare till andra företag. Inkomsten för varje fototillfälle motsvarar någon krona, och är dessutom mycket osäker – om andra fotat samma skyltfönster delas potten som finns för uppdraget.

– Ändå finns det tre miljoner användare av företagets app…

Don’t GIG Up, Never! är finansierat av EU-kommissionen. Projektet rymmer också en beskrivning av de sju deltagande ländernas utveckling när det gäller ekonomi och arbetsmarknad. I jämförelse kan den svenska verkligheten te sig bra.

Men Sirin Celik ser att normförskjutningen också gäller här hemma: Den svenska modellen är inget vaccin i en utveckling mot ett mer individualiserat samhälle, med uppluckrad anställningstrygghet och tal om att bara jobba för sig själv. Till en ersättning av runt 50 kronor i timmen som hos företaget Tiptapp, vars affärsidé bygger på att privatpersoner skjutsar andras skräp till soptippen.

För anständiga villkor för gigjobbarna krävs stärkt anställningstrygghet och reglering av plattformsföretagens verksamhet, enligt Celik:

– En framtid där allt fler måste ta gigjobb är annars inte långt borta. I Sverige är vi redan där när vi diskuterar så kallade enkla jobb och ökad flexibilitet för företagen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Foodorabud. Foto: John Antonsson

Oklart vad nya EU-reglerna innebär för svenska gigarbetare

Gigarbetare. EU har förhandlat fram ett plattformsdirektiv. Oklart hur det påverkar den svenska arbetsmarknaden.

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

EU-flagga

Inget avtal för EU:s 28 miljoner plattformsarbetare

Politik. EU säger nej igen till bättre villkor för Europas plattformsarbetare. Transport vill att LO agerar.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.