EU-parlamentet i plenum. Foto: Europaparlamentet
Close
EU-parlamentet i plenum.
Close

Förslag för bättre villkor drogs tillbaka

Gigjobb. Europas plattformsarbetare snuvade på bättre villkor. Nu är det upp till Belgien att försöka få till nytt avtal.

Just som EU såg ut att lagstifta om bättre villkor för Europas miljontals plattformsarbetare drogs det färdigförhandlade förslaget tillbaka. Spanien, ansvarig för uppgörelsen under sitt EU-ordförandeskap, hade inte förankrat den.

När medlemsländerna sedan granskade överenskommelsen sa 12 av 27 nej. Bland dem Sverige. Ansvarigt stadsråd, biträdande arbetsmarknadsministern Paulina Brandberg, vill inte kommentera vad man är kritisk till i förslaget. Men en anonym regeringstjänsteman uppger för Transportarbetaren att Sverige dels invände mot den så kallade presumtionen – hur arbetstagarbegreppet ska definieras. Dels mot de föreslagna kriterierna för om en person är anställd eller egenföretagare – om en plattformsarbetare uppfyllde två av fem kriterier skulle hen genom en företrädare (facket) eller myndighet kunna hävda en anställning. Uppdragsgivaren hade då att bevisa motsatsen – plattformsbolagen vill göra alla till egenföretagare för att slippa ansvar och kostnader. Enligt EU-kommissionen är 5,5 miljoner av unionens gigarbetare i dag felaktigt klassificerade som egenföretagare och går miste om rättigheter och socialt skydd som anställda har.

Svenska EU-parlamentarikern, socialdemokraten Ilan De Basso är nöjd med att direktivet föll och förutsätter att de svenska ståndpunkterna tas med i ett eventuellt nytt förslag.

– Som det står nu går det på tvärs emot hur vi organiserat arbetsmarknaden i Sverige.

Han försvarar partsmodellen på samma grunder som LO.

– LO har tagit fram en plan för att bringa ordning och reda inom gigekonomin. Jag förväntar mig nu att gigföretagen sträcker ut handen till svensk fackföreningsrörelse.

Men gigarbetare finns i hela EU, totalt 28 miljoner. Nästa år beräknar kommissionen att de är 43 miljoner.

Lämnas inte de i sticket när du och övriga svenska socialdemokrater i parlamentet säger nej till direktivet?

– Jag ifrågasätter inte behovet att förbättra arbetsvillkoren för gigarbetarna. Frågan är hur vi gör det? Det är ett område som växer över tid och vi har inte råd att låta det vara vad det är i dag. Och i de EU-länder där parterna sköter det här ska det göras på nationell nivå.

Den första januari tog Belgien över EU-ordförandeskapet efter Spanien och vill få till en ny överenskommelse. Men det är bråttom. EU-valet i juni gör att ett nytt avtal måste vara klart i början av mars. Ilan De Basso utesluter inte att Belgien klarar det, men att avtalet då kommer vara väsentligt annorlunda än det som föll i december.

– Jag är nöjd över att förhandlingarna återupptas och hoppas på en bättre överenskommelse.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.