En lyckad kongress

Krönika. Transports kongress, den 33:e i ordningen, har nu genomförts i Örebro. Som kongressvald förbundsordförande vill jag än en gång tacka för det förtroende som visats mig. Samtidigt vill jag välkomna Markus Pettersson som förbundssekreterare och Tommy Wreeth som förbundskassör.

Transports kongress, den 33:e i ordningen, har nu genomförts i Örebro. Som kongressvald förbundsordförande vill jag än en gång tacka för det förtroende som visats mig. Samtidigt vill jag välkomna Markus Pettersson som förbundssekreterare och Tommy Wreeth som förbundskassör.

Dessutom vill jag hälsa alla nyvalda förbundsstyrelseledamöter välkomna till förbundsstyrelsearbetet samtidigt som jag gratulera alla de som av kongressen blivit valda till något förtroendeuppdrag. I mitt välkomsttal framförde jag förhoppningen om att kongressen skulle kunna hållas i en ljus och positiv anda. Så blev det också. Kongressen präglades av sammanhållning och enighet i förbundet.

Därmed inte sagt att det inte förkom några debatter, tvärtom, det var bra och konstruktiva meningsutbyten som resulterade i många bra beslut för förbundet. Jag gläder mig speciellt över att det var så många unga delegater som äntrade talarstolen. De gjorde alla mycket bra ifrån sig och det visar att förbundet har unga, modiga och engagerade medlemmar som är beredda att ta ansvar för framtiden. Det faktum att så många unga medlemmar engagerar sig har flera förklaringar. Dels har förbundet under de tre senaste åren arbetat målmedvetet med ungdomsfrågor. Bland annat har vi arrangerat ett ungdomsforum ute på Runö vart och ett av de åren. Det har definitivt visat sig att den investeringen betalar tillbaka.

En annan orsak till ungdomarnas framfart är att avdelningarna bejakar det och ställer ekonomiska medel till förfogande. Detta är en utveckling som är helt nödvändig och det är också ett bevis för den sammanhållning och enighet som råder. Att förbundet är internationellt till sin natur det vet vi alla, men ändå tycker jag att det bevisades på ett så naturligt sätt på kongressen.

Hälsningstal från både ITF och ETF är kutym på Transports kongresser. Men att ha gäster från Olof Palmes Internationella Center och från LO-TCO biståndsnämnd hör kanske till ovanligheterna. Förbundsstyrelsen hade dessutom beslutat, att i stället för de sedvanliga blommorna till gästtalarna överlämna ett gåvobrev. Där sätter förbundet in en slant till Olof Palmes Internationella Center i deras namn, till stöd för det solidaritetsarbete som centret driver runt om i världen.

Kongressen gjorde även tre starka uttalanden. Det första till stöd för Maritime Union of Australia i deras kamp mot automatiseringen av hamnen i Botany. Det andra uttalandet var till stöd för Hava-Is och deras kamp för de 300 arbetarna som avskedats av Turkish Airlines. Det sista av de tre uttalandena var ett fördömande av massakern på 34 sydafrikanska gruvarbetare.

Kongressen diskuterade självklart förbundets relationer till LO och till de politiska partierna. Det kan konstateras att samarbetsklimatet med LO har förbättrats avsevärt i och med valet av Karl-Petter Thorwaldsson. Likaså har Transports politiska arbete intensifierats och jag upplever att förbundet numera tas på fullt allvar i dessa sammanhang. Kort sagt kan jag konstatera att det har varit en bra och framgångsrik kongress.

Jag vill också nämna och berömma alla de människor som arbetat i det tysta. Stenografer, tekniker och, inte minst, förbundets egen personal: sekreterare, vaktmästeriet, vakterna, journalisterna, IT-folket, alla som varit föredragande. Ja kort sagt alla som på något sätt bidragit till att kongressen genomfördes i en ljus och positiv anda.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

”Vi måste vara offensiva”

Ordförandeord. Jag tänker personligen rätt ofta på förbundet och fackets framtid, och även om jag är relativt äldre enligt passet så gillar jag att fundera på framtiden och vilka val förbundet står inför och borde göra. Det jag alltid landar i är offensivt och framåt med klokskap. Den dagen man sitter nöjd och håller i bordskanten för att skydda det man har är det nog dags att logga ut och lämna över till nästa ordförande för förbundet.

Trafikverket gör en ny piruett!

Davids krönika. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Varför säger färre och färre ifrån?

Civilkurage. Min mamma hade civilkurage och jag har ärvt min beskärda del av det. När jag läser om det som hände i Skärholmen, där en man visade civilkurage och blev skjuten till döds, tänker jag på en händelse som jag var med om i Farsta förra året.

Feedback kan vägleda och såra

Återkoppling. I estetiska sammanhang kallas kritik för ”bedömandets konst” – det är alltså en konst att ge och ta emot kritik. Nu för tiden pratar vi mindre om kritik och mer om feedback – den omtalade återkopplingen som är avsedd att vägleda och förbättra.

Ica-handlarna tjänar storkovan

Svenska Hem. Den 8 november 1905 öppnade under stort tumult och pressuppbåd en liten matbutik vid Stureplan i Stockholm. Kvinnornas Andelsförening Svenska Hem var en kvinnlig kooperation som startades i protest mot livsmedelshandelns matfusk och lurendrejeri. Den ägdes av kvinnor och endast kvinnor fick handla i butiken.

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.

Trött på hänsynslösa förare!

Insändare. Jag bor efter vägen i Bergvik, en liten by i Gävleborg. Just nu leder de om E4 på en väg med bitvis 40 kilometer i timmen som hastighetsbegränsning. Tyvärr är det inte många lastbilar och personbilar som respekterar hastigheten.

Storebror ser dig

Ledare. Rubriken syftar på ett uttryck lånat från George Orwells roman 1984. En roman som handlar om hur ett övergripande övervakningssystem håller medborgarna i schack. En dystopi som publicerades 1949 och som känns mer och mer aktuell.

Sjukförsäkring
Doctor physician consulting with male patients in hospital exam room. Men's health concept.

Försämra inte sjukförsäkringen!

Debatt. Nyligen presenterades förslag på kraftiga försämringar av sjukförsäkringen – och SD-regeringen tar nu förslagen vidare. Detta trots att regeringsunderlagets största parti, Sverigedemokraterna, lovat att inga försämringar skulle göras i sjukförsäkringen när de ingick Tidöavtalet.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Var står vi nu?

Nato. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

”Vi måste jappa han!”

Klass. ”Du brur, du vet vi måste jappa han!” är ord man kan höra på hemresan från jobbet i pendeltågsvagnen. Dock inte på väg till jobbet för då är de inte vakna ”gangsta”-gängen. (Och ”jappa” betyder mörda.) De här grabbarna har ordförråd som en treåring och kommer helt säkert från något av de ”utsatta områdena”.

Enda kvinnan ombord

Jämställdhet. Bokläsandet minskar. Förlagen går back. Deras eviga strategimöten hjälper föga och de drar ner på personal och sparkar författare. Ljudböcker går lite bättre men där är avanserna så små att de knappt täcker sina kostnader.

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Det våras för demokratin

Ledare. Jag vet inte om fler tidningsmakare märker att det blir allt svårare att få komma in på arbetsplatser för att göra reportage. Att få människor att ställa upp på intervjuer. Inte ens som anonyma ibland.

I väntan på en plan – så ställer Transportsverige om

Debatt. I januari 2027 ska en utredare föreslå hur svensk klimatpolitik ska utformas. Då är EU:s bindande 2030-mål nära i tid, och bommar vi det måste vi köpa utsläppsrätter eller betala EU-böter; miljarder som vi borde använda i svensk ekonomi. Målet är kumulativt; ökar utsläppen nu måste de minska ännu mer sen.