”Karriärresan har jag redan gjort. Det är en annan resa jag gör nu och det känns bara kul”, säger Eric Johansson.
Close
”Karriärresan har jag redan gjort. Det är en annan resa jag gör nu och det känns bara kul”, säger Eric Johansson.
Close

”Det är en annan resa jag gör nu”

Mötet. Han bytte vd-rollen mot att sälja korv och bensin på macken. Eric Johansson stortrivs med sitt nya jobb.

Circle K i Vännäsby ligger vid Europaväg 12, som förbinder Umeå i öster med Mo i Rana i väster. Här finns sex pumpar för drivmedel, två för spolarvätska och en rejält tilltagen asfaltyta där långtradare och annan tung trafik har gott om plats att ta ut svängarna. I dag är det mest personbilar som stannar till.

Inne i butiken plingar det med jämna mellanrum när skjutdörrarna öppnas. Vid kaffemaskinen står en äldre dam och tittar villrådigt på displayen. Eric Johansson har nyss bytt behållare i bryggaren bredvid, torkar nu av några ytor och noterar damens tvekan. Under trivsamt småprat visar han var hon ska trycka.

– Just så, säger han. Nu är det bara att välja!

Snart rinner kaffet ner i pappmuggen. Båda skrattar.

Eric Johansson, som för ett par år sedan var verkställande direktör på ett snabbväxande företag i mångmiljonklassen, gillar den här typen av vardaglig kundkontakt. Men hur hamnade han här?

Lastbilschaufför

Ett av hans första jobb är som lastbilschaufför. I mitten av 1980-talet kör han ut drickor och öl från ett bryggeri i Umeå till restauranger och butiker från Kramfors i söder till Skellefteå i norr.

Det roligaste med jobbet är direktkontakten med kunderna, tycker Eric Johansson, som själv i många år varit stamkund på macken i byn.
Det roligaste med jobbet är direktkontakten med kunderna, tycker Eric Johansson, som själv i många år varit stamkund på macken i byn. Foto: Bertil Janson

– Det var fantastiskt roligt. Som 20-åring kom jag in i ett gäng med chaufförer som lärde mig otroligt mycket om arbete. Det formade mig egentligen för hela livet.

Han jobbade på bryggeriet i många år och blev säljare där, utbildade sig sedan till maskiningenjör. Efter en ny vända bakom ratten, nu som chaufför för Pågens, fick han jobb som teknisk säljare på ett mindre bolag i Västerbotten. Det växte snabbt, bytte namn till Norditek, och efter några händelserika år blev Eric Johansson vd och majoritetsägare.

Nu var det inte bara försäljning han hade på sitt bord. Han stod i kontakt med leverantörer, hanterade personalfrågor, skötte inköp och import av maskiner, planerade service och underhåll och mycket annat. Antalet anställda blev fler och omsättningen steg från 12 till 90 miljoner kronor.

– Ja, det var många bollar i luften. Men vi hade fantastiskt kul. På bryggeriet lärde jag mig hur viktigt det är att ha roligt på jobbet. Är det mycket att göra ska man köra stenhårt, då ska man slita arslet av sig, sedan kan man ha roligt emellanåt.

Kände sig färdig

Efter tio år som vd kände han sig färdig. Han bestämde sig för att sälja sin del av företaget. 2021 kom den rätta köparen. Hans plan var att fortsätta jobba i företaget, fast i en mindre framskjuten roll.

– Men det var svårt. Jag brukar jämföra med att sitta längst fram i bussen och styra och se till att allting går framåt. Att sedan sitta längst bak och bara åka med är inte samma sak. Jag mådde inte bra av det.

Ett par hjärtinfarkter blev en påminnelse om att han borde byta spår. Samma dag som han skickade in sin uppsägning såg han att Circle K i Vännäsby sökte folk. På macken i byn har han varit stamkund i åratal.

– Om jag inte ska jobba på Norditek, tänkte jag, vad ska jag göra då? Ja, jag har ju alltid gillat att ha direktkontakt med kunder och att jobba i team. Så jag tänkte att det kunde bli bra.

Eric Johansson hjälper en av kunderna vid kassan. Bakom honom fixar Liam Lundmark och Bengt Kongphop Strandberg med annat. Foto: Bertil Janson
Eric Johansson hjälper en av kunderna vid kassan. Bakom honom fixar Liam Lundmark och Bengt Kongphop Strandberg med annat. Foto: Bertil Janson

Stortrivs

Efter drygt ett år på macken stortrivs han med jobbet. Han och frun bor rätt nära, i ett nybyggt hus med utsikt över Vindelälven, så han kan snabbt rycka ut när behov finns. Ofta blir det två–tre pass i veckan, ibland fler.

Vd-rollen har nu bytts ut mot ”allt som behöver göras” inom bensinstationens väggar, tidvis utanför också. Han står i kassan, säljer korv, hyr ut släpvagnar, beställer varor och fyller på varor i butikshyllorna. Städning och lokalvård ingår också.

Att prata med och hjälpa kunder gillar han bäst. Kollegorna, merparten i 20-årsåldern, brukar fråga om han känner precis alla människor som kommer in. Och som 60-plussare som bott i trakten i hela sitt liv är han bekant med många.

– Jag tycker det är roligt att ha med människor att göra. Och just försäljning kan man se på på olika sätt. Jag tycker om när jag kan hjälpa till att hitta en lösning. Är kunden hungrig? Behöver han eller hon något annat? Att kunna tillgodose kundens behov, det är försäljning för mig.

Klart att en stabil Gourmet grill ska toppas med rostad lök. Foto: Bertil Janson
Klart att en stabil Gourmet grill ska toppas med rostad lök. Foto: Bertil Janson

Mindre stress

Den stora fördelen nu, jämfört med åren som företagsledare, är att han är ledig när han slutar. Vd-ansvaret upphörde aldrig, i stort sett dygnet runt var tankarna på företaget. Periodvis är det mycket att göra även på macken, men stressnivån är ”inte ens på samma skala”.

– Visst kan det vara stressigt när det är mycket folk och många som vill ha hjälp samtidigt. Men det är inte som att driva ett företag. Nu lämnar jag stressen bakom mig när jag är klar för dagen.

Han betonar att han gillar att jobba – och gärna hårt. Stunderna när kön växer kan han tycka är roliga och utmanande.

– Då får du steppa upp, se till att det går undan och att kunderna får sina grejer. För snart tar ju det slitet slut. Efteråt brukar det kännas väldigt bra när man har lyckats lösa det.

Korvarna är heta den här dagen också. Vanligaste beställningen är grillkorv med bröd, och en sådan snor han ihop och räcker över på ett kick. Emellanåt kommer kunder som ska hämta paket. Vid snuskylen står Liam Lundmark, 21 år, och fyller på nya dosor. Det var han som lärde upp Eric. Tonen mellan dem är rå men hjärtlig, och de skämtsamma gliringarna haglar. Men visst tycker han att det går bra för adepten.

– Han jobbar ganska mycket och erfarenheten kommer ju när man faktiskt står och jobbar. Gnistan att sälja hade han sedan tidigare, det märktes snabbt, säger Liam Lundmark.

Det är viktigt att ha kul på jobbet, tycker 60-plussaren Eric Johansson, här med sin 21-årige mentor Liam Lundmark. Foto: Bertil Janson
Det är viktigt att ha kul på jobbet, tycker 60-plussaren Eric Johansson, här med sin 21-årige mentor Liam Lundmark. Foto: Bertil Janson

Ung mentor

I början fick han och de andra ”ungdomarna” hjälpa till med det som nybörjaren tyckte var svårt – alla system, kassan, beställningsrutiner och annat. Att bli upplärd av en yngling som kunde vara hans barnbarn hade ”gamlingen” inget emot.

– Jag gillar att jobba med ungdomar. De ser saker på andra sätt än jag, det är otroligt utvecklande. Sedan tror jag att min erfarenhet har tillfört en del till gruppen också. De ser att jag jobbar på ett annat sätt, tar kontakt med folk och pratar med kunderna, sådant som de kanske tycker är lite jobbigt. Så vi kompletterar varandra bra.

Omgivningens reaktioner på den före detta vd:ns nya jobb har varit blandade. Vissa tycker att hans vägval är inspirerande, som en påminnelse om att allt är möjligt, medan andra har undrat hur det känns att ”kliva ner” till ett jobb de verkar betrakta som rätt simpelt. Det får Eric Johansson att reagera.

– Det här är inget enkelt jobb. Det krävs otroligt mycket, det är många rutiner som ska fungera. Och karriärresan har jag redan gjort, den behöver jag inte göra igen. Det är en annan resa jag gör nu och det känns bara kul.

Inte heltid

Bakom det nybyggda jättegaraget har Eric Johansson parkerat sin väghyvel. Foto: Bertil Janson
Bakom det nybyggda jättegaraget har Eric Johansson parkerat sin väghyvel. Foto: Bertil Janson

Han ser ingen anledning att söka andra jobb. Det är inte heltid, men han gillar att rycka ut på timmar och har mycket annat att dona med. Bland annat ska det nybyggda huset vid Vindelälven göras klart, komplett med nytt garage. I samband med husbygget köpte han en teleskoplastare. Den har han sedan använt i uppdrag på byggen och åt bönder som behöver hjälp med lastning och annat.

Det gigantiska garaget är ett kapitel för sig. En husbil, en lätt lastbil, en personbil, en traktor, en motorcykel och en skoter vittnar om ett genuint intresse för fordon och transporter av olika slag.  Fast den mest iögonfallande maskinen ryms inte där. Eric Johansson är nämligen stolt ägare av en väghyvel. Den står parkerad bakom garaget.

– Jag köpte den när jag fyllde 50. Den är också från 1963, alltså samma år som jag föddes.

Den stabila pjäsen på drygt tolv ton gör han inga jobb med, men den kommer väl till pass ibland, som när vägstumpen fram till nya huset skulle anläggas.

– Den har jag byggt delvis med väghyveln. Det är en Volvo BM VHK 115. Det är viktigt, säger han och ler.

Lugn tisdag

Utanför macken syns i dag inga fordon av den digniteten. Personbilar stannar för tankning, många betalar med kort, kör sedan därifrån. Inga köer att tala om vid kassan. Det är tisdag strax efter lunch, en rätt lugn stund mitt i veckan. Torsdag och fredag brukar det vara betydligt mer folk. Då trivs Eric Johansson bäst.

– Det ska ju vara någon utmaning i det man gör. När det är mycket folk är det kul att känna att man hinner med och att kunderna går glada härifrån.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.