Demokrati bästa vapnet mot fascism

Debatt. Demokratin i Sverige är under attack. Via rasism, mordhot och antidemokrati vill ett fascistiskt parti – Sverigedemokraterna – förändra vårt land. Arbetarrörelsen måste fortsätta sin historiska uppgift från mellankrigstiden: att agera demokratins vaktpost när denna hotas av fascismen.

Varje individ eller institution i dagens Sverige som yttrar sig kritiskt om SD har att räkna med mordhot.  När en fackföreningsordförande kritiserade SD hotades hon med gruppvåldtäkt, förutom alla tusentals hatkommentarer. En sjukvårdsanställd som protesterade mot ett SD-besök på sjukhuset fick så allvarliga hot att han varken kunde vara på jobbet eller bo i sin egen bostad. När en journalist på Aftonbladet granskade partiet fick hon veta att ”det skulle inte förvåna mig om denna sköka snart får ett pris på sitt huvud”.

Två forskare vid Linköpings universitet gjorde en studie om SD:s väljare och uppmanades att ”hålla truten” så att de kunde ”fortsätta njuta av livet”. När Ungdomsstyrelsen nekade SD:s ungdomsförbund bidrag fick tjänstemännen flera hot riktade mot sig. Ett barn som skrev kritiskt om SD på Twitter fick veta att ”du förtjänar att bli gruppvåldtagen och sedan lämnad för att förblöda”. Exemplen är närmast oändliga.

SD skiljer sig från de flesta övriga euroepiska rasistpartier, som är högerpopulister. Typiskt grundades dessa för några få årtionden sedan, med lägre skatter som grund för sin politik.
Rasismen lades ovanpå detta.

SD däremot är en direkt fortsättning på gammal svensk fascism, från mellankrigstiden och andra världskriget. Frågan som diskuteras i dag är om partiet fortfarande är fascistiskt, vilket jag har undersökt. Resultatet är att fascismens ideologi fortfarande dominerar partiet.

Fascismens grund är den antidemokratiska ultranationalismen, som inte erkänner att alla medborgare har lika värde. SD tillber en mytisk ”nation”, som har en närmast religiös betydelse för partiet. Partiet tar sig friheten att fritt utesluta medborgare ur denna ”den svenska nationen”. Judar, muslimer, samer, romer och så vidare är inte ”svenskar” – oavsett vad dessa grupper och individer själva anser om saken. SD är alltså inte egentligen kritiskt mot invandring, man har inga problem med exempelvis drottning Silvia. Det är den ihopfantiserade ”främlingen” som ska uteslutas, även om denne är infödd svensk medborgare, som fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic.

Även många så kallade ”etniska” svenskar anses stå utanför SD-nationen, om de är kritiska mot partiets politik. ”Jag tror att också många svenskar skulle behöva utsättas för assimileringspolitik”, sa Jimmie Åkesson 2013. Därav det mordhotande våldet hos partiet, som illustreras av hoten ovan liksom av järnrörsnatten då ledande SD-politiker deltog.

Arbetarrörelsen är en av fascismens främsta måltavlor. Fackföreningarnas ”marxister” utgörs enligt SD av ”Sverigehatare” som på något vis måste oskadliggöras. Det är ingen slump att den norske fascisten Anders Breivik mördade just unga socialdemokrater. Du som engagerar dig i en fackförening är en av fascismens främsta fiender och du har all anledning att oroa dig, då SD blivit Sveriges tredje största parti.

Svaret på den fascistiska utmaningen är demokrati. Vi demokrater måste tillsammans visa att demokratin inte är en tandlös och viljelös låt-gå-ideologi, som accepterar vad som helst. Den kämpande demokratin gör motstånd, med de demokratiska medlen. Viktigast är att ständigt käfta emot rasismen. I vardagen – exempelvis vid fikabordet, på Facebook eller var den än visar sitt fula tryne.

Historien har redan gett oss demokrater rätt i striden mot fascismen. Europa har redan provat denna ideologi en gång, 1919–1945. Resultatet blev en katastrof som vi fortfarande kämpar med att hantera. Låt det aldrig hända igen!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Johnny Grönberg

Vart är arbetarrörelsen på väg?

Debatt. Arbetarrörelsens två grenar, den fackliga och politiska, har problem med att få människor engagerade. Utan engagemang stannar rörelsen upp och dör så småningom.

Demokrati

Våga ta snacket om demokratin!

Kultur. ”Det är i dag vi måste agera om vi vill ha en demokrati i morgon”. Förintelsens överlevare Hédi Frieds ord biter sig fast. Väktaren Niklas Strand tycker att vi ska våga ta snacket vid fikabordet. Vad kan du göra för att skydda demokratin?

Nawal El Saadawi

”Gud borde vara demokrat”

Kultur. Författaren Nawal El Saadawi har fängslats och tvingats i exil. På frågan om vad hon är rädd för är svaret: Ingenting. Inte ens för Gud? – Om Gud finns borde han vara nöjd med mig.

Återupprätta respekten för kroppsarbetet

Debatt. I den historiska romanen "Varvsslammer" beskriver författaren Aino Trosell med stor värme arbetet på varven i Göteborg.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Syndensberg – om att ge ut en egen bok

Böcker. Det sägs att varje människas liv är en roman, en sanning som yttrats så många gånger att den nästan blivit en floskel. Tur är det dock att inte alla människor skriver romaner för redan nu kommer det ut 15 000 boktitlar varje år i Sverige.

Räddad av världens uslaste lastbil

Arbetsmiljö. Vilken är den viktigaste komponenten i en lastbil? Hjulen, flaket/vändskivan? Eller motorn, växellådan och hytten? Javisst, de är viktiga annars lär inte bilen funka. Men det allra viktigaste? Jo så klart förarstolen!

Follow the money

Kriminalitet. Jag är varken jurist eller psykolog, sannerligen inte. Men jag kan se en poäng med strängare straff för grov kriminalitet.

Vi borde tala om det

Ledare. Brunt är inte en färg som andra. I politiska sammanhang i Sverige har hetaste modefärgen hösten 2021 sedan länge ett helt annat symbolvärde. Står för rasism, exkludering, unken nationalromantik och blodsmystik.

Chaufförsbrist och ellastbilar

Ordförandeord. Häromdagen träffade jag en åkare som provar en helt elektrisk tung lastbil. Han var uppe i Stockholm för att träffa energiminister Anders Ygeman och klaga på den bristfälliga laddinfrastrukturen och bristen på el, i framför allt södra Sverige.

Bländande ljus ett arbetsmiljöproblem

Insändare. Ta bort alla bländande ljus i transportbranschen och bli mer effektiv! Forskning visar att man blir trött och stressad av felriktad arbetsbelysning och bländande ljuskällor.

Se åt vänster först!

Ledare. Mansplaining. Smaka på ordet. ”Man” ihopbakad med engelskans ”explain” (förklara) – nytt ord, gammal företeelse. Är övertygad om att vi alla någon gång känt oss drabbade, oavsett kön: Någon förklarar något på ett nedlåtande och drygt vis, i en kombination av övertro på sin egen kunskap och ointresse för den andras.

Vi riskerar att få en hård käftsmäll

Ordförandeord. Transportare, vi riskerar att ha en käftsmäll på Sveriges arbetare på ingång. Jag pratar så klart om den nya arbetsrätten, försämringarna i LAS med mera.

Fel bygga lönepolitik på orättvisor

Debatt. I år firar jag 60 år med Transportarbetareförbundet. För att vara lite internationell, det har runnit rätt mycket vatten under broarna över Seine.

Afghanistan – vilja och vanmakt

Ledare. Bilderna från Kabuls flygplats träffar som slag mot hjärtat. Desperata människor som klamrar sig fast utanpå plan som lyfter, de sista dödsdömda försöken ut från ett land i talibaners makt. Bilderna påminner om fiktion i film.

Ett helsike för den som ska kontrollera

Ordförandeord. Efter en lång skön sommar känns det spännande att öppna datorn och friska upp minnet med vad som är på gång i höst. Det blir mycket att ta tag i.

Fortsatt instabilt politiskt läge

Debatt. Vi kan inte motivera våra medlemmar att vare sig rösta eller bli medlemmar i ett parti som inte värnar den svenska modellen, skriver ombudsmännen från Transports avdelning 6 Värmland.

Det måste gå att kombinera lönsamhet och schysta villkor

Debatt. Marknaden för bud och hemleveranser har vuxit explosionsartat de senaste åren. Dels tack vare digitaliseringen men den har också accelererat kraftigt på grund av coronapandemin.