Man framför gräsmatta och träd
Close
Tekniken med batteribytesstationer finns redan i Kina och Asien och fungerar väl, enligt avdelningschef Jonas Jansson på VTI.
Close
Elektrifiering av transportsektorn

Byta batteri snabbare än laddning

Forskning. Det tar bara några minuter att byta ett urladdat batteri mot ett laddat. Sedan kan ellastbilen rulla igen. Det framgår i en rapport från VTI, där forskningsinstitutet föreslår regeringen att satsa på ett pilotprojekt med batteribytesstationer i Sverige.

Battery Swapping är teknikens engelska namn. Den är redan på stark frammarsch i Kina och Asien och fungerar väl, förklarar avdelningschef Jonas Jansson vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI). Rapporten är ett svar på regeringens uppdrag att undersöka om det går att införa ett batteribytessystem för tunga elfordon i Sverige, som ett komplement.

– Det finns jättemånga anledningar att satsa på batteribytesstationer. Att det går snabbt är det mest uppenbara. Jag har också hört svenska taxichaufförer som testat tala sig varma för dem. Att stå stilla och behöva ladda vid laddstationer är ju inte bra ur lönsamhetsperspektiv för något företag.

Olika modeller

Det finns olika modeller för bytesstationer, helt automatiserade eller delvis manuella. Men systemet kräver ett nytt tankesätt, att åkerier köper ellastbilar från en tillverkare, men hyr batterier från ett annat företag. I slutändan blir det billigare än en fordonsflotta på fossila drivmedel, enligt rapporten.

– När du inte äger ett batteri kan du följa med i den snabba tekniska utvecklingen. Du får automatisk uppdatering vid bytesstationer. Dessutom belastas elnätet mindre när inbytta batterier laddas långsamt vid bytesstationen i stället för snabbladdas vid laddstationer.

Nackdelar då? Svenska och europeiska fordonstillverkare har hittills varit kallsinniga och dagens regelverk och standarder omfattar inte batteribyten och behöver förändras.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

German Bender. Foto: Lilly Hallberg

Andra sidans slitningar synade

Mötet. Teslakonflikt och inflation gjorde German ­Benders doktorsavhandling högaktuell. I den ­utforskar han lönebildning och industrinormeringen som institution – och belyser betydelse­fulla motsättningar på arbetsgivarsidan som sällan uppmärksammas.

Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Man med keps och varselgul t-shirt som står framför förarhytten till en vit ellastbil.

”Att starta en ellastbil är en kick”

Åkeri. – Det är som att köra flygplan nästan, säger lastbilsföraren Kenneth Ericsson. Kollegan Pernilla Qvarnström nickar och fyller i: – Man bara flyter fram i ellastbilen!

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?