Close
Paneldebatt med Transports förbundsordförande Tommy Wreeth, i mitten, och Johan Danielsson (S), EU-parlamentariker (till höger). Moderatorn Björn Berling längst till vänster.
Close
Vägtransportfokus 2021

”Inget regelverk bättre än dess kontrollsystem”

Åkeri. Transports ordförande Tommy Wreeth betonade vikten av skarp och precis kontroll när mobilitetspakets regler införs – annars blir det verkningslöst. Och enigheten var stor i panelen när vägen till sundare konkurrens diskuterades.

Vägtransportfokus programpunkt Hur ser det ut på vägarna – före och efter mobilitetspaketet? inleddes med att logistikforskaren Henrik Sternberg berättade om den senaste cabotagestudien, som Transportarbetaren skrivit om.

Sternberg presenterade  analysen av datainsamlingen, som gjordes 2020. Efter sommaren släpps studien i en rapport, men de preliminära resultaten presenterades nu. Efter presentationen var det paneldebatt.

– Jag är inne på samma linje som Sternberg. Med nya regler blir det inte bättre än vad kontrollen av dem gör, sa Tommy Wreeth.

Transports ordförande uttryckte oro för att det inte finns en tydlig plan hur mobilitetspaketet ska implementeras, att det i stället framstår som att många tänker att ”det blir nog bra med lite nya regler”:

– Men man har inte en susning om hur det ska göras. Hur trafikpolisen ska få resurser och verktyg, hur efterkontrollerna ska kunna genomföras, sa Wreeth.

Tommy Wreeth lyfte också att det måste till ett digitalt kontrollsystem, med möjlighet att registrera ett ekipages hela resa. Inte bara när fordonet kommer in i landet:

– Det skulle ge trafikpolisen möjlighet att leta finkirurgiskt.

I panelen rådde det bred enighet om att det krävdes just verktyg för att komma åt aktörer som bryter mot reglerna. Till priset av usla villkor för chaufförerna och osund konkurrens.

– Det finns en bred enighet i riksdagen om precisionsverktyg för att jaga fuskarna, sa EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

Han uttryckte också oro för att utan ett system på plats den 2 februari 2022, när de nya reglerna ska vara införda, blir mobilitetspaketet kraftlöst. Danielsson skulle gärna se att ansvaret låg på en särskild myndighet för vägtransporter.

Näringskedja

Också var sanktioner och påföljder ska slå diskuterades. Tommy Wreeth tog upp att åkerier ofta träffas hårt, men att andra – längre upp i näringskedjan – löper mindre risk:

– Man tänker på uttrycket sila mygg och svälja kameler ibland. Man glömmer bort att en speditör glatt kan betala böter om man bara åker fast en gång på hundra, i värsta fall en gång av tusen, sa han.

– Ansvaret måste läggas på transportköparen, i många fall storföretag. Och först i tredje hand på åkeriet.

Anders Åkesson (C), föste vice ordförande i riksdagens trafikutskott, höll med:

– Det är viktigt att som Transport lyfta hela näringskedjan. Det handlar om beställaransvaret, det måste bli skämmigt för företag att inte sköta sig.

Med i panelen var Johan Danielsson (S), EU-parlamentariker, Tommy Wreeth, Svenska Transportarbetareförbundets ordförande, Thomas Morell (SD), ledamot i riksdagens trafikutskott och Anders Åkesson (C) förste vice ordförande i trafikutskottet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men: – Med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa. Förare och fordon kan ju på en dag befinna sig i fyra olika länder. Då är det rätt viktigt att man tolkar tillsammans.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Jäkligt tuffa tider för våra medlemmar

Ordförandeord. När dessa rader skrivs, har vi precis landat taxiavtalet. Jag brukar vara återhållsam men för en gångs skull kan jag säga att avtalet är ganska bra, både för branschen och våra medlemmar.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.