Ida Gabrielsson, vice ordförande i Vänsterpartiet, jobbar sällan från sitt arbetsrum. Hon sitter ofta nere hos partiordförande Nooshi Dagostar. Här intervjuas hon av Transportarbetarens John Antonsson. Foto Ylva Sundgren
Close
Ida Gabrielsson, vice ordförande i Vänsterpartiet, jobbar sällan från sitt arbetsrum. Hon sitter ofta nere hos partiordförande Nooshi Dagostar. Här intervjuas hon av Transportarbetarens John Antonsson.
Close
Möte med makten

Än är V inte färdiga med pensionerna

Val 2022. Helt plötsligt vill alla partier höja pensionen. Det är Vänsterpartiets förtjänst, om du frågar Ida Gabrielsson, partiets talesperson för pensionsfrågor. – Vi ställde kravet och vägrade att vika ner oss. Nu pratar alla om höjd pension, säger hon.

När regeringsmakten skulle säkras, efter att Magdalena Andersson tagit över som Socialdemokraternas partiledare och ville bli statsminister, valde Vänsterpartiet att ställa sig på tvären och krävde ett tillskott till Sveriges fattigaste pensionärer.

Förhandlingarna landade i det så kallade Nooshi-tillägget. Döpt efter V:s partiledare Nooshi Dagostar. Det rörde sig om ett skattefritt pensionstillägg på 1 000 kronor i månaden.

Sedan skulle Centerpartiet med på båten och de klev på i grevens tid. Nu rör det sig om 1 000 kronor i höjd garantipension före skatt.

– I förhandlingar får man ge och ta, säger Ida Gabrielsson.

Stoppades

Förslaget kom så sent att det stoppades på formella grunder. Men en vecka senare, den 22 juni, röstade riksdagen till slut ja till den rödgröna kompromissen.

Ida Gabrielsson konstaterar att det är lite speciellt att vara en del av ett regeringsunderlag då Centerpartiet inte vill förhandla med Vänsterpartiet.

– Det är lite svårt att förhandla när man leker viskleken.

Vi träffar Ida Gabrielsson i hennes arbetsrum i riksdagens lokaler på Storkyrkobrinken i Gamla stan. På skrivbordet ligger några högar post.

– Egentligen är det lite synd att jag ska ha så fint rum. Jag är nästan aldrig här.

Hon är oftast två plan ner hos Nooshi Dagostar, vars rum råkar ligga alldeles under Centerpartiets partiledare Annie Lööfs arbetsrum.

Vill höja efter valet

”I grunden har vi ett pensionssystem som missgynnar LO-kollektivet”, säger Vänsterpartiets Ida Gabrielsson. Foto: Ylva Sundgren
”I grunden har vi ett pensionssystem som missgynnar LO-kollektivet”, säger Vänsterpartiets Ida Gabrielsson. Foto: Ylva Sundgren

Ida Gabrielsson och Vänsterpartiet är inte färdiga med pensionerna. Efter nästa val vill de höja inkomstpensionen med 2 000 kronor i månaden.

– Vi kan använda den allmänna löneavgiften som egentligen är löntagarnas pengar och föra in pengar i pensionssystemet. Nu använder alla borgerliga partier den för skattebidragen man ger till företag när man halverar arbetsgivaravgiften för unga, som redan jobbar på McDonalds. Under mandatperioden har det kostat 90 miljarder kronor.

I debatten om garantipensionen hörs ofta argument om respektavstånd mellan den lägsta nivån i grundpension och inkomstpensionen som är baserad på intjänad lön.

– Om vårt förslag går igenom kanske det blir en miljon pensionärer som får garantipension. Det visar egentligen bara hur låg inkomstpensionen är. Det är väldigt få som lever på garantipension som inte har jobbat alls. 7 av 10 kommunalare och många andra som haft låglönejobb får garantipension. Många är kvinnor som har slitit på jobbet och tagit stort ansvar i hemmet.

Grundplatta

– Vissa försöker sälja in att du har det bra för att någon annan har det sämre. Det gör inte vi. Vi ser en höjning av grundpensionen som en grundplatta för att höja inkomstpensionen senare. I grunden har vi ett pensionssystem som missgynnar LO-kollektivet.

Vilka är Vänsterpartiet till för?

– Vi är en del av arbetarrörelsen. Våra förslag och vår politik går ut på att stärka löntagarna på olika sätt. Det är vår grunduppgift. Därför kämpar vi för höjd grundpension, stärkt sjukförsäkring och inga vinster i välfärden.

Många väljare håller med er där. Men ni lyckas inte få särskilt många arbetare att rösta på er. Vad ska ni göra för att vinna deras förtroende?

– Jag har inte heller kommit genom livet på en räkmacka och jag tycker att det är viktigt att ha olika människors erfarenhet i politiken. Debatten har handlat för mycket om signalpolitik. Jimmie Åkesson (SD:s partiledare) säger något och så ska vi reagera. Vi vill ha debatt om sånt som politiken har ansvar att fixa. Vi vill att ekonomiska frågor sätter dagordningen för den här valrörelsen. Där har alla partier som står för reformer och förbättringar en bättre chans.

Ida Gabrielsson berättar om ett partimöte hon var med på. En medlem pratade om sin pappa som kör lastbil. Pappan kände sig nästan bespottad i det politiska samtalet. Som att klimatdebatten pekat ut chaufförer som bovarna.

– Pratar man så att folk känner sig så, och inte har ett politiskt projekt som inkluderar alla, då blir kanske vänstern inte ett alternativ.

Intern kritik

Vänsterpartiets partiledning fick utstå intern kritik efter att ha gjort gemensam sak med Moderaterna för att tillfälligt sänka drivmedelsskatterna och att ta bort reduktionsplikten i diesel.

– Människor och småföretag ska inte prischockas till en klimatomställning. Vid en prischock har höginkomsttagarna fortfarande råd att köra. De kan köra oavsett om det kostar 1 000 eller 3 000 kronor mer. Men min mamma som bor i Åmåt i Ockelbo. Hon har sjukersättning på halvtid och kör tio mil om dagen för sitt halvtidsjobb. Vi kan inte säga till henne att ställa om. Det går ingen buss och det finns inga alternativ. Då måste vi politiker se till att alternativ finns.

– Vi politiker kan inte strunta i att ta fram alternativ och sedan peka på folk och säga att de är klimatförnekare. Man har den verklighet man har.

Ida Gabrielsson anser att punktskatter kan vara bra ibland. Men att det mest är en marknadslösning som ställer till det för låginkomsttagare, i stället vill hon och hennes parti satsa 700 miljarder kronor på klimatomställningen.

– Vi vill också skapa jobb i privata sektorn och investeringar kommer att bidra till det.

”Ingen sammanhållning”

En av intervjuns sista frågor handlar om vad Vänsterpartiets projekt blir efter valet. Om de blir en del av regeringen. En sak som kommer upp är löntagares rättigheter.

– Tyvärr har många fack gått med på LAS-uppgörelsen. Det verkar inte finnas någon sammanhållning i löntagarkollektivet längre. Vi som parti kunde inte försöka fälla regeringen när nästan alla fack var överens om nya LAS. Och fick inte heller krav om det från något fack att göra det, som vi fick från Hyresgästföreningen om marknadshyror.

– Vi kan däremot försöka göra annat runt arbetsrätten som inte omfattas av LAS. Om vi får krav på oss från fackförbunden kan vi säkert göra fler saker framåt för anställningsskyddet också.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.