Norrköpings hamn. Foto Jan Lindkvist
Close
Ombudsman Mats Andersson (till vänster) och Transportavdelningens medlemsvärvare, Peter Eriksson, är ute på fackligt uppsökeri i Norrköpings hamn. Ombudsmannen Andreas Kindesjö är också på plats, fast utanför bild.
Close

Åkerier kör avfall – men hur är det med tillstånden?

Uppdaterad. Från Norrköpings hamn kör Skaraslättens Transport importerat avfall till Tekniska verken i Linköping. Men minst ett av åkerierna som företaget hyr in har inte tillstånd att köra avfall. Det är en åkare som dessutom är dömd för ekobrott och saknar trafiktillstånd.

– Det är nya uppgifter för oss. Vi kommer att pausa samarbetet med åkeriet, meddelar Samuel Ask, vd på Skaraslättens Transport.

Det är tidig morgon. En strid ström av lastbilar bromsar in vid incheckningen till containerterminalen. Några åkerier kör skytteltrafik till Rusta och de andra megalagren som vuxit upp på leråkern bara några kilometer från hamnen.

Flera dragbilar har vagnar – chassin – från Skaraslättens Transport. Chaufförerna kör avfall. Det kommer i sjöcontainrar från England och ska till den stora förbränningsanläggningen som ligger invid E 4:an, i utkanten av Linköping.

– Här kommer två av lastbilarna vi tittar efter, utbrister Andreas Kindejö, ombudsman på Transports Linköpingsavdelning.

Han och Peter Eriksson, facklig organiserare, har bullat upp med fika precis vid infarten till hamnen. En efter en kommer förare och hugger en pappmugg och en kanelbulle. Några hinner med ett kort samtal, andra klättrar snabbt upp i hytten när transporten väl är inloggad i vaktkuren.

Det är ett par åkerier som intresserar facket lite extra. De kör för Skaraslättens Transport, en godsaktör som många i Åkerisverige har åsikter om.

Ett av Skaraslättens inhyrda åkerier är LJ Logistics. Åkaren – A.L – ingår i en företagarfamilj som drivit åkeri- och bussverksamhet i Norrköping. Tre av familjemedlemmarna åtalades nyligen för ekobrott och alla tre fälldes i tingsrätten.

Domarna på ett respektive två års fängelse och näringsförbud överklagades i slutet av april och har alltså inte vunnit ”laga kraft”.

De två dragbilarna som precis stannat vid inpasseringen tillhör just LJ Logistics. Chaufförerna tar en fika och berättar för Transports uppsökare att de kör skytteltrafik till Tekniska verken i Linköping.

De har läst vad som skrivits i media om åkarfamiljen de jobbar för. Om bedrägeri med bidrag. Om skattefiffel som drabbat ett stort antal chaufförer

Ett problem för förarna var att de sällan fick lönespecifikationer från åkeriet som först hette Norrköpings Transport NL och sedan Direct Transport. Det gjorde att Skatteverket klämde åt chaufförerna när det saknades inbetald skatt.

Hur är det nu? Får ni ”lönespecar”, undrar ombudsman Andreas Kindesjö.

De två chaufförerna på LJ Logistics skakar på huvudet.

Lönen då?

Männen, som både har ett förflutet på Balkan, uppger att de är nöjda med nivån. Betalningen är fast och ligger någon tusenlapp under den avtalsenliga lönen. Möjligen inkluderar det även traktamente. Eftersom de inte får lönespecifikationer är det svårt att veta.

– Det stora problemet, säger en chaufför, är arbetstiden. Jag jobbar omkring 75 timmar i veckan. För övertiden får man inget betalt alls.

Såväl facket som trafikpolisen har börjar granska avfallstransporterna från Norrköpings hamn. För att köra avfall yrkesmässigt krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

LJ Logistics saknar tillstånd.  En koll hos Transportstyrelsen visar att LJ Logistics också saknar trafiktillstånd och en trafikansvarig. Bolaget har ansökt och fått avslag.

Betyder det att bilarna rullar olagligt?

Inte nödvändigtvis.

LJ Logistics har genom så kallat nyttjanderättsavtal flyttat över sina sex dragbilar på ett annat åkeri – MultiPro AB. Där finns trafiktillstånd och trafikansvarig, men inte tillstånd för avfallstransporter.

Transportarbetaren har sökt MultiPro, som saknar telefonnummer. Inte heller huvudmännen i bolaget har registrerade telefonnummer. Den trafikansvarige är en 47-årig kvinna, skriven i Spånga i Stockholm. Tidningen har sökt henne, utan framgång.

Samuel Ask, vd för Skaraslättens Transport, bekräftar att företaget har fått uppdraget att köra det importerade avfallet från Norrköping till Linköping. Han bekräftar också, i ett mejl, att Skaraslätten anlitar LJ Logistics.

Han skriver:

Vi har samarbete med LJ Logistics och A.L. Vi gör noggranna kontroller av de åkerier vi anlitar. Vi säkerställer att tillstånd, licenser, försäkringar, skatter finns på plats. Vi har kontrollerat de uppgifter vi fått från LJ Logistics, samt stämt av det mot de kanaler vi har för rating, skatter etc. Vi konstaterar att allt ser OK ut. Tillstånd för bilar finns på plats. Och det stämmer att detta tillgodoräknas via ett externt bolag.

Enligt Transportstyrelsen är det okej att överlåta lastbilar på andra åkerier – genom nyttjanderättsavtal. Men, uppger handläggaren på myndigheten, då är det också viktigt att det är bolaget som tar över bilarna som fakturerar kunderna.

Så vilket av de två åkerierna är det som skickar räkningen till Skaraslättens Transport för avfallskörningen? LJ Logistics eller MultiPro?

När Transportarbetaren ringer A.L, huvudman på LJ Logistics, säger han kort:

– Jag är inte intresserad av att prata med dig.

På Skaraslättens Transport uppger Samuel Ask att fakturorna kommit från LJ Logistics. Inte från företaget som påstås ha tagit över bilarna.

LJ Logistics annonserar just nu efter en ny chaufför som ska köra sopor till Linköping. Den som söker ska vara punktlig, noggrann och trivas med att arbeta i högt tempo.

Transportarbetaren har också pratat med Tekniska verken. Avdelningschef Tony Borg förklarar att det inte är det kommunala bolaget som upphandlar själva transporten av soporna. Det gör importören, Bertling Enviro.

– Fast det gör ingen skillnad i sak. Vi har alltid ett moraliskt ansvar att transporterna sköts korrekt och att regelverken följs. I nuläget kontrollerar vi inte åkerierna som kommer med de 600 000 ton avfall vi årligen tar emot.

– Men vi tar till oss de här uppgifterna. Vi vill inte medverka till lönedumpning eller till något som inte är förenligt med gällande lagar och regler.

På Bertling Enviro tas vd:n Niklas Amour på sängen av Transportarbetarens frågor:

– Vi har tecknat avtal med Skaraslättens Transport och min minnesbild är att företaget har tillstånden som krävs. Skaraslättens har även rätt att ta in underleverantörer, men då är det också Skaraslättens uppgift att kolla att tillstånd finns.

Minuten efter att artikeln först publicerats på Transportarbetarens webb nås vi av beskedet att Skaraslättens Transport kommer att pausa samarbetet med LJ Logistics.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Fallande gubbe på snöunderlag

Fler faller under mörka årstiden

Arbetsmiljö. Vi har gått in i det mörka halvåret. Och med mörker ökar risken för olyckor. Det visar Transportarbetarens genomgång av Arbetsmiljöverkets statistik. Mest ökar risken för arbetare som rör sig utomhus. Särskilt miljöarbetare och lastbilschaufförer.

Här fylls drivmedel på. Utvändigt ser de helelektriska lastbilarna vid en snabb anblick ut som vanliga dieselbilar, men saknar vanligt tanklock och har i stället kontakter för laddning. Foto: Annika Hamrud

Miljardstöd till tung laddning

Elektrifiering. Utbyggnaden av ladd- och vätgasstationer för tunga godstransporter ska skyndas på. Energimyndigheten betalar i år ut 1,4 miljarder kronor i stöd med krav på att stationerna ska stå färdiga till nästa höst.

Transport larmar om mobbning på CSG

Bevakning. Utfrysning, förlöjligande och mobbning från chefer. Oklara rutiner, slarv med nycklar, brist på skyddsutrustning och trasiga personlarm. Transport larmar om en rad brister på bevakningsbolaget CSG i Örebro. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion.

Helsingborgs hamn varslar 42 personer

Hamn. Minskad orderingång och olönsam lagerverksamhet är det som ligger bakom varslen i Helsingborgs hamn, enligt vd Bart Steijaert.

Avtal 2023
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Fack säger nej till lönebud

Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.