Chaufför Rosanna Johansson framför lastbil.
Close
Rosanna Johansson ger transportavtalet godkänt.
Close

”590 kronor är väl okej”

Högre lön, mer i ob och sluttjafsat om vem som ska betala YKB:n. Så ser delar av innehållet i det nya transportavtalet ut. Bra eller dåligt? Vi åkte till en rastplats utanför Uppsala för att lyssna med lastbilschaufförer.

Mora Stenar strax söder om Uppsala. Det är tidig förmiddag och några chaufförer sover i sina hytter, andra bromsar in för att snabbt springa in på toaletten eller rasta hunden och sedan dra vidare. Somliga tar en längre paus.

Rosanna Johansson är på väg från Ursvik till Uppsala där hon ska lämna
förorenad jord. Jo, hon hörde något om ett nytt avtal men är inte så insatt
i detaljerna. 590 kronor mer i månaden? Tja, det låter väl helt okej.

Att ob- och övertidsersättningen räknats upp då?

– Det gör ju att det kommer löna sig när man jobbar kvällar och helger, säger hon.

Och det där med yrkeskompetensbevis (YKB)? Det nya avtalet slår en gång för alla fast att det är chefen som ska betala kalaset, inga frågetecken kring den saken. Men det har inte varit något problem för Rosanna Johansson.

– Jag har precis förnyat mitt. Chefen betalade. Men jag får inte säga upp mig på ett tag, typ ett år eller två år, för då får jag betala själv. Det är ändå en schyst deal tycker jag. Är han snäll och betalar så ställer man upp och jobbar. Men jag har hört att det har varit mycket tjafs om det där, att det finns arbetsgivare som inte tycker de ska stå för det. Fast de flesta chaufförer uppskattar inte heller kravet på YKB.

–Ska chefen betala?

Joakim Strandh är på väg till Månkarbo för att lasta torv. Han kände inte till det nya avtalet, än mindre att chefen ska stå för utbildningen.

– Även ADR? Jag håller just på med
mitt YKB och jag betalar själv. Det tycker jag är helt okej. Det är ju mitt körkort och skulle jag bli uppsagd har chefen lagt ner pengar på mig i onödan. Men du, jag ska nog gå och ringa honom nu!

Göran Svensson, med sikte mot Björklinge för att lasta virke, har noga hängt med i avtalsrörelsen. Han lusläste allt som skrevs och gick in på fackets avdelning
i Söderhamn för att förhöra sig om vad som hände och hur man skulle agera om det blev strejk. Resultatet av förhandlingarna? Underkänt, om Göran Svensson får betygsätta.

– 590 kronor är naturligtvis för lite. Vi är värda mycket mer med tanke på det ansvar och de arbetstider vi har. Det dubbla hade varit bättre – till att börja med. Övertids- och ob-ersättningen borde också höjas mer än de ynka 2,2 procenten, med tanke på hur arbetssituationen kan se ut.

– Det skulle vara förbjudet att hålla på ensam på nätterna, säger han. Det är för farligt. Halkar jag i mörkret klockan tio på kvällen saknar de mig först på förmiddagsskiftet. Nej, jag tror inte världen stannar för att ett flislass inte kommer fram en viss tid.

Inför nästa avtalsrörelse, som drar igång inom ett år, vill han att facket driver frågan om nattjobbets tiotimmarsregel.

– Du får jobba högst tio timmar på natten men den regeln följs inte, säger han. Folk jobbar mer än så. Den här frågan har glömts bort i alla avtalsrörelser.

– Och så måste lönerna höjas ordentligt så att vi inte längre är ett låglöneyrke.

Nicklas Norman tar en paus innan han rullar sista biten in i Uppsala för att hämta en storsäck med jord.

Att det kommit ett nytt avtal kände han inte till, men 590 kronor mer i månaden låter ju bra, säger Nicklas. Någon övertid kör han nästan aldrig och obekväm arbetstid är inte heller aktuellt. Sitt YKB förnyade han förra året. Chefen betalade utan problem.

– Vi tog det på en helg. Han betalade, jag tog inte ut någon lön. Fair enough.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.